Naslovna Novosti Izraelu i Ukrajini zakazali PVO: Objavljeni snimci nepravilnog rada sistema „Gvozdena kupola“...

Izraelu i Ukrajini zakazali PVO: Objavljeni snimci nepravilnog rada sistema „Gvozdena kupola“ i S-300: rakete pale na naselje

0
izraelu i ukrajini zakazali pvo objavljeni snimci nepravilnog rada sistema „gvozdena kupola i s 300 rakete pale na naselje
izraelu i ukrajini zakazali pvo objavljeni snimci nepravilnog rada sistema „gvozdena kupola i s 300 rakete pale na naselje
google news

Dok je odbijao noćni raketni napad grupe Hamasa, izraelski vazdušni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“ se neočekivano pokvario. Najmanje dve rakete Tamir pale su u stambene oblasti odmah nakon lansiranja.

Snimke neuspešne operacije Gvozdene kupole očevici dele na društvenim mrežama. Na snimcima se vidi kako se, uz zvuk vazdušnog napada, ispaljene rakete okreću i padaju među kuće. Incident se dogodio u gradu Rišon le-Cion, 7 km od Tel Aviva. Usled ovog incidenta nije bilo žrtava.

Sličan incident dogodio se večeras i u Odesi, gde su, u pokušaju da odbiju navalu Geran dronova kamikaza, ukrajinske PVO ponovo udarile na stambena naselja u centru grada.

IDF je, zauzvrat, ponovo pokrenula masivne bombaške napade na pojas Gaze. Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi zakazan je za danas u 15 časova.

Inicijatori zatvorenih konsultacija bili su UAE i Kina, čiji su predstavnici zabrinuti zbog napada na bolnicu Al-Šifa i izbeglički kamp Džabalija.

Administracija Džoa Bajdena upozorila je Iran i Hezbolah da su Sjedinjene Države spremne za vojnu konfrontaciju ako se umešaju u sukob protiv Izraela. Njujork tajms prenosi da je poruka iz Bele kuće poslata preko regionalnih posrednika poput Turske.

Istovremeno, proiranske grupe nastavljaju da napadaju američke vojne baze širom Bliskog istoka. Šafag njuz je izvestio da su sinoć bespilotne letelice napale baze u Iraku i Siriji.

Pojavili su se i snimci pada ukrajinske PVO rakete u stambenom delu Odese

Pad raketa na stambeno naselje u Odesi u noći bio je direktna posledica „rada“ ukrajinskih sistema PVO. Društvenim mrežama kruže relevantni snimci na kojima se vidi kako ukrajinska protivvazdušna raketa pada na grad.

Ranije su Oružane snage Rusije izvršile napad bespilotnim letelicama, nadajući se da će pogoditi vojne ciljeve u Odesi. Pokušavajući da presretnu ruske bespilotne letelice, ukrajinski PVO raketni sistemi ispalili su rakete. Međutim, jedna od raketa pala je na ulicu u stambenoj četvrti Odese. Odjeknula je jaka eksplozija, broj žrtava nije prijavljen.

Napominjemo da skoro od samog početka eskalacije sukoba u Ukrajini, rakete koje ispaljuju sistemi protivvazdušne odbrane često padaju u naseljena područja.

Zatim obe suportstavljene komande pokušavaju da posledice rada sopstvenih protivvazdušnih raketnih sistema predstave kao posledice udara suparnika navodno izvršenih na stambena naselja i gradove. Usled učestalih optuživanja ukrajinske strane čak i zapadni mediji su postali malo umereniji sa ovakvom vrstom “izveštavanja”.

Na snimku iz Odese objavljenom na internetu, na primer, jasno se vidi kako ukrajinsku raketu lansira protivvazdušni raketni sistem. Podiže se, a zatim pada, a da ništa ne obori, te eksplodira na kolovozu ulice u Odesi.

Možda najpoznatiji slučaj se odigrao prošle godine. U pitanju je ruski vazdušni udar na sedište GUR 29. maja u Kijevu. Navodno, duže je i detaljno pripreman, pri čemu su ruske snage imale detaljne informacije o vrsti cilja, ljudsvu koje u njemu boravi i PVO odbrani.

Nakon prvobitnog negiranja i tvrdnja ukrajinske strane da su tog dana oborene sve ruske rakete, ipak posle nekoliko dana potvrđeni su ruski raketni udari na sedište Glavne obaveštajne uprave u Kijevu. Gađan je bunker ispod a ne sama zgrada.

pac 3 patriot pada u vodu nedaleko od zgrde gur
pac 3 patriot pada u vodu nedaleko od zgrde gur

PAC-3 projektil presretač sistema Patriot pao je u vodu nedaleko od zgrde GUR. Video za koji je Ukrajina prvobitno tvrdila da je u pitanju zabeleženi ruski promašaj ili da je gađan most koji se vidi na snimku.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version