Naslovna Novosti Retka fotografija: posle dvadeset godina, ponovo vidimo dva američka nosača aviona u...

Retka fotografija: posle dvadeset godina, ponovo vidimo dva američka nosača aviona u Sredozemnom moru

0
uss gerald r. ford uss dwight d. eisenhower
uss gerald r. ford uss dwight d. eisenhower
google news

Šesta američka flota objavila je u petak izuzetno retku fotografiju njihova nosača aviona koji zajedno deluju u istočnom Mediteranu.

Poslednji put takve scene smo gledali tokom neosnovane invazije na Irak 2003. godine, kada su nosači aviona Teodor Ruzvelt i Hari S. Truman lansirali misije iz istočnog Mediterana.

Sada su nosači aviona USS Gerald R. Ford (CVN-78) i USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) izveli trodnevne zajedničke vežbe u Sredozemnom moru. Nosačima su se pridružili komandni i kontrolni brod Šeste flote USS Mount Whitney (LCC-20) i italijanske fregate ITS Virginio Fasan (F 591) i ITS Carlo Margottini (F 592).

„Upravljanje grupom nosača zajedno sa saveznicima i partnerima u dinamičnom okruženju pokazuje našu sposobnost da agilno i odlučno odgovorimo na svaku situaciju“, rekao je viceadmiral Tomas Iši, komandant 6. flote SAD. „Naše prisustvo šalje jasan signal o našoj posvećenosti odvraćanju agresije i promovisanju stabilnosti u celom regionu”, tvrdi on.

Nosač aviona Dvajt D. Ajzenhauer će proći kroz Suecki kanal, iako je prvobitno bilo planirano da deluje iz Sredozemnog mora.

Udarna grupa nosača (CSG) IKE ušla je u region ove nedelje pre planiranog tranzita do Centralne komande SAD (CENTCOM) ovog vikenda, rekao je zvaničnik mornarice za USNI Njuz u četvrtak. Biće to prvi put da će američki nosač aviona delovati na Bliskom istoku od kada je USS Ronald Regan (CVN-76) napustio ovo područje 2021. godine.

IKE CSG su otputovali 14. oktobra iz pomorske baze Norfolk, Va., sa prvobitnom namerom da zamene CSG Ford koji je delovao u Sredozemnom moru od juna kao deo misije regionalnog prisustva SAD u okviru NATO-a. SAD održavaju CSG u regionu od decembra 2021, dakle pre eskalacije sukoba u Ukrajini.

Ubrzo nakon “iznenadnog” napada Hamasa u južnom Izraelu 7. oktobra, američki ministar odbrane Lojd Ostin odmah je produžio period raspoređivanja CSG Ford i premestio ga u istočni Mediteran kao “deo napora SAD da ograniče širenje sukoba”.

Prisustvo CSG Ike na Bliskom istoku obeleženo je povećanjem broja napada na američke baze u toj oblasti. Podsetimo, vojska SAD idalje nije napustila Irak. Oko 2500 vojnika je raspoređeno u “neborbenoj savetodavnoj ulozi.” Sa druge strane, oko 900 američkih vojnika nalazi se u Siriji pod izgovorom antiterorističkih operacija protiv ISIS-a.

americka flota
americka flota

Ukupno do prošlog ponedeljka samo, dogodila su se 23 napada na američke snage u Iraku i Siriji, saopštili su zvaničnici Pentagona. Zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima da se broj napada povećava.

U međuvremenu, dva broda Amfibijske operativne grupe (ARG) „Bataan“ – USS Bataan i USS Carter Hall, koji nose 26. ekspedicionu jedinicu marinaca, nalaze se u severnom delu Crvenog mora zajedno sa najmanje tri razarača. Treći brod ARG „Bataan“, USS Mesa Verde, nalazi se u istočnom Mediteranu.

U februaru 1993. godine, nosači aviona USS John F. Kennedy (CVN-67) i USS Theodore Roosevelt (CVN-71) i njihova pratnja su delovali u istočnom Mediteranu u sklopu operacije “isključenja vazdušnog prostora” iznad Bosne.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version