Naslovna Novosti Hezbolah prvi put gađao raketom Burkan izraelsku vojnu bazu u najsnažnijem napadu...

Hezbolah prvi put gađao raketom Burkan izraelsku vojnu bazu u najsnažnijem napadu do sada

0
burkan
burkan
google news

Prvi put u 29 dana oružanog sukoba sa izraelskom vojskom duž granice sa Libanom, borci Hezbolaha lansirali su rakete „Burkan“ koje nose veliku bojevu glavu dizajniranu da nanesu maksimalnu štetu njihovom „neprijatelju“.

Izraelski odbrambeni izvori takođe izveštavaju o incidentu bez presedana koji bi mogao da promeni tok vojnih operacija u regionu.

Prema njihovim rečima, libanski islamistički pokret Hezbolah je prvi put upotrebio projektil Burkan u napadu na izraelski vojni objekat u oblasti Džal al-Dib. S obzirom da se ova vrsta oružja ranije nije pojavljivala u arsenalu grupe, ovaj događaj je izazvao ozbiljnu zabrinutost izraelske komande.

U izraelskim krugovima se strahuju da su rakete kratkog dometa „Burkan“ opremljene eksplozivom težine između 400 kg i 500 kg i mogu izazvati značajna razaranja.

U prilogu vam dostavljamo video snimak napada na bazu izraelske vojske „Džal al-Dib“. Očigledno je bilo više udara, jer se površina puši od veoma velikog požara.

Raketa Burkan je verovatno modifikacija jedne od već postojećih raketa. Zbog velike količine eksploziva, šteta od ovakvog udara može biti veoma značajna.

U saopštenju, Hezbolah je naveo da su njihovi borci gađali šest izraelskih vojnih kontrolnih položaja duž granice između Izraela i Libana koristeći „rakete i odgovarajuće oružje“, ne pominjući „Burkan“. Tvrde da je lansirano oružje uspešno pogodilo svoje mete.

Televizijska stanica Al-Mayadeen, sa sedištem u Bejrutu, izvestila je da su borci Hezbolaha lansirali dve rakete “Burkan” (na arapskom vulkan) ka izraelskoj bezbednosnoj postaji poznatoj kao Džal-alam.

raketa burkan
raketa burkan

Pored Džal-al-alama, borci Hezbolaha su takođe pokrenuli napade na izraelske vojne kontrolne punktove u Al-Jardahu, Hadb Al-Bustanu, Malkiji i „Metuli“. Libanski bezbednosni izvori takođe su potvrdili da su borci Hezbolaha danas prvi put u ovom sukobu lansirali raketu “Burkan”.

Ranije je bilo izveštaja da borci Hezbolaha i snage sirijske vlade koriste rakete „Burkan“ da unište svoja neprijateljska uporišta u Siriji.

Raketa “Burkan” koju je danas lansirao Hezbolah jedna je od raketa koje od nedavno poseduje libanska oružana grupa. Raketa „Burkan“, je sposobna da pogodi ciljeve udaljene do 5 km, razvijena je tokom sukoba u Siriji i dizajnirana je za dejstvovanje na blizinu.

Raketa grubog dizajna pogodna je za udaranje u gusto naseljena područja. Veruje se da Hezbolah koristi raketu „Burkan“ u dve svrhe: bombardovanje civilnih područja i izraelskih vojnih baza u blizini granice između Izraela i Libana.

Veruje se da Hezbolah koristi raketu „Burkan“ u dve svrhe: bombardovanje civilnih područja i izraelskih vojnih baza u blizini granice između Izraela i Libana.

Trenutno nisu saopštene informacije o žrtvama i povređenima, međutim, po svemu sudeći, ovo je jedan od najsnažnijih napada na objekat izraelske vojske od početka rata.

U međuvremenu, lokalna televizija Al-Manar, blisko povezana sa Hezbolahom, izvestila je da su borci grupe oborili izraelski vojni izviđački balon koji je leteo iznad grada Misgaf Am.

Libanske novinske agencije su takođe javile da je Izrael pokrenuo nekoliko vazdušnih napada na sela duž izraelsko-libanske granice, kao što su Labunije i Hibrije.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version