Naslovna Novosti Izraelske odbrambene snage: Grad Gaza je opkoljen, prekid vatre ne dolazi u...

Izraelske odbrambene snage: Grad Gaza je opkoljen, prekid vatre ne dolazi u obzir

0
izraelske odbrambene snage grad gaza je opkoljen prekid vatre ne dolazi u obzir
izraelske odbrambene snage u gazi
google news

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da su kopnene snage u potpunosti opkolile grad Gazu. „Naše trupe su završile opkoljavanje grada Gaze, centra aktivnosti Hamasa“, rekao je Hagari na konferenciji za novinare.

Prema Izraelskom Tajmsu, Daniel Hagari kaže da lider Hamasa Ismail Hanije – koji živi u Kataru – treba da poseti Iran svojim privatnim avionom.

„Oni pokušavaju da nas odvrate od fokusiranja na Gazu, mi se fokusiramo na Hamas“, kaže on, nakon što su terorističke grupe koje podržava Iran, uključujući libanski Hezbolah i jemenske Hute, pojačale napade na Izrael.

Upitan o potencijalnom prekidu vatre, Hagari kaže da se “izraz ‘prekid vatre’ uopšte ne razmatra u ovom trenutku”.

Satelitski snimci i izveštaji na društvenim mrežama pokazuju izraelske tenkove nagomilane u blizini obale severnog pojasa Gaze, sa pojačanjima koja se kreću iz Izraela u pojas sa severoistoka, dok su dodatne oklopne kolone krenule ka moru južno od grada Gaze.

Izrael je pojačao vazdušne i kopnene operacije protiv ciljeva u Gazi, uprkos pozivima saveznika, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, na “pauzu” u neprijateljstvima kako bi pomogao slobodnim ljudima koje Hamas drži u zatočeništvu.

Očekuje se da će američki državni sekretar Antoni Blinken predati tu poruku izraelskim liderima u petak, na prvoj etapi svoje najnovije diplomatske turneje po Bliskom istoku.

Izrael je pogodio samo grad Gazu sa 10.000 projektila od krvavog napada Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra, izjavio je u sredu ministar odbrane Joav Galan.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je skoro 200 ljudi ubijeno u vazdušnim napadima na izbeglički kamp Džabalija u severnom pojasu Gaze samo u utorak i sredu. Izraelska vojska je saopštila da je gađala visokog komandanta, ali je negirala da je pogodila školu u toj oblasti.

Prema palestinskim zvaničnicima, u izraelskom bombardovanju u Gazi je poginulo najmanje 9.025 ljudi. U napadu Hamasa na Izrael poginulo je 1.400 ljudi, prema izraelskim zvaničnicima, a Hamas je uzeo 242 osobe kao taoce i sada se nalaze u tunelima u Gazi.

Izraelski zvaničnici rekli su da je 18 izraelskih vojnika ubijeno otkako su njihove snage započele kopnenu ofanzivu u Gazi.

Tenzije su i dalje visoke na granici Izraela sa Libanom. Militanti Hezbolaha saopštili su da su lansirali dve bespilotne letelice napunjene eksplozivom na deo sporne teritorije pod nazivom farme Šeba, koji je trenutno okupiran od strane Izraela.

To je bio prvi put da je grupa koju podržava Iran tvrdila da je koristila dronove kamikaze protiv Izraela.

Hezbolah kombinovao kamikaze dronove i raketni napad

Ranije je Hezbolah pojačao svoje napade na Izrael izvodeći kombinovani raketni i napad dronova kamikaza na Safed i druga sela na severu Izraela.

Izveštaji pokazuju da su iranske bespilotne letelice kamikaze korišćene protiv štaba severne komande ID, dok je takođe pogođena pomorska baza u blizini Nakure.

Kako je oruzjeonline ranije pisao, Hezbolah je objavio da je ispalio rakete, artiljerijske granate, bespilotne letjelice kamikaze i protivtenkovske rakete na najmanje 19 izraelskih vojnih položaja/baza duž granice sa Južnim Libanom, uključujući Al-Mardž, Al-Malikiah, Jal Dvair, Ra’s Al-Nakoura, Zar’it, Duhaira i Zibdin.

Veliki požar izbio je u oblasti Kirijat Šmona, grada na severu Izraela kao posledica ovih bombardovanja.

Elitne snage IDF-a za Hezbolah su u pripravnosti: Brigada komandosa

Komando brigada ID je u pojačanoj pripravnosti na granici sa Libanom zbog brzog raspoređivanja protiv Hezbolaha, kažu izraelski izvori.

Ako izbije bitka velikih razmera na severnom frontu, najviša izraelska elitna snaga biće mobilisana za velike vojne operacije protiv Hezbolaha.

borac hezbolaha
borac hezbolaha

U međuvremenu, izraelske vazduhoplovne i artiljerijske snage su takođe u pripravnosti za hitan odgovor na svaki napad Hezbolaha, saopštilo je vazduhoplovstvo ID.

Ranije je načelnik ID Herci Halevi upozorio da je manje od 50 odsto izraelskih vazdušnih snaga raspoređeno u Gazi i da može brzo da deluje u drugim ratnim zonama.

Međutim, slanje izraelskih komandosa u Liban bi promenilo dinamiku trenutnog sukoba.

Ova brigada je naoružana ogromnom vatrenom moći i može da pogodi borce i ciljeve Hezbolaha duboko u Libanu. Pukovnik Kobi Heler, bivši komandant Brigade, rekao je da elitne snage mogu da podnesu masivan odgovor na neprijateljske napade na Izrael.

IDF komandosi su uspostavili odlično partnerstvo sa Vazduhoplovnim snagama kako bi omogućili akciju na neprijateljskoj teritoriji, rekao je Heler.

Brigada komandosa se intenzivno obučavala u inostranstvu kako bi poboljšala svoju sposobnost da deluje na nepoznatim lokacijama. Snage su takođe vežbale napad na “Hezbolahovo srce” sa više od 1.000 vojnika.

Istovremeno, Brigada ima sposobnost brze intervencije u slučaju infiltracije iz Libana.

Hezbolah nije u potpunosti svestan ogromnih sposobnosti koje su razvile jedinice za brzo reagovanje ID, rekao je pukovnik Heler. Ako izbije veliki rat, brigada komandosa će raditi zajedno sa tajnom jedinicom „Duh“ IDF-a kako bi neutralisala pretnje Hezbolaha, tvrdi pukovnik.

Tokom prethodne ratne vežbe, Vazduhoplovstvo je simuliralo napade na 3.000 meta Hezbolaha u jednom danu.

Očekuje se da danas Hasan Nastalah, vođa Hezbolaha, održi odlučujući govor o daljim planovima ove organizacije.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version