Naslovna Novosti Bataljon Vostok dobio prve isporuke Skalpel kamikaza dronova; Novi dron nalik Lancet-u...

Bataljon Vostok dobio prve isporuke Skalpel kamikaza dronova; Novi dron nalik Lancet-u znatno jeftiniji

3
skalpel dron kamikaza
skalpel dron kamikaza
google news

Bataljon Vostok je dobio prvu seriju dronova kamikaza Skalpel, razvijenih samoinicijativno uz učešće same vojske i sredstvima koja su prikupili građani. Dron je nedavno završio uspešne testove i priprema se za proizvodnju u malom obimu.

„Skalpel” je analog „Lanceta”, samo još jeftiniji i sposoban da deluje u takozvanom „bezbednosnom džepu” Oružanih snaga Ukrajine, gde ruska artiljerija ne može da dosegne, a konvencionalni dronovi ne mogu da dolete, dok je ciljani domet prekratak za rakete. Novi dron kamikaza je dizajniran da radi upravo u ovoj zoni.

Podaci o skalpelu nisu obelodanjeni, ali je ranije navedeno da je sposoban da deluje na značajnom dometu, prevazilazeći mogućnosti dronova koji su već u upotrebi. Primećuje se da je u nekim aspektima inferiorniji od Lanceta, ali je pristupačniji zbog cene, jer je njegova proizvodnja 17 puta jeftinija.

Ovaj proizvod je analog Lanceta, ali čini se inferiorniji u nekim tehničkim parametrima – ovo je neophodna žrtva za jeftiniju i masovniju proizvodnju, navode ruski izvori. Može popuniti nedostatke Lancet drona.

lancet zala, kalashnikov
lancet zala, kalashnikov

“Ne postavljamo sebi zadatak da stvaramo konkurenciju, želimo da popunimo front neophodnim sredstvima za uništavanje, a uz vašu pomoć ćemo to učiniti”, stoji u poruci iz bataljona Vostok.

Prema rečima Aleksandra Hodakovskog, sada je zadatak da se jeftin, ali dalekosežan i efikasan dron dovede do nivoa masovne proizvodnje, koja će takođe biti organizovana iz sopstvenih sredstava bataljona. Još uvek nije bilo najave interesovanja za ovaj proizvod iz Ministarstva odbrane.

Novi tip ruske bespilotne letelice „Skalpel” upućen je u Donjecku Narodnu Republiku.

“Prvi uzorci su isporučeni na testiranje i usavršavanje. Proučićemo efikasnost ovog proizvoda u poređenju sa Lancetom, bespilotnom letelicom koja se već pokazala kao pouzdano i efikasno sredstvo”, rekao je Hodakovski.

On je dodao da iako je glavni akcenat na tehničkoj konkurenciji, novi dron je proizvođače koštao sedamnaest puta jeftinije od svog analoga. Međutim, prema drugim izvorima, cena drona je zapravo oko 4 miliona rubalja.

skalpel kamikaza bespilotna letelica
skalpel kamikaza bespilotna letelica

Važno je naglasiti da su ovakve kamikaze dronove dizajnirane da unište neprijatelja kroz ciljanu eksploziju, što ih čini izuzetno efikasnim oruđem na bojnom polju. U isto vreme, Hodakovski je izrazio pretpostavku da će se sa sadašnjom statistikom o upotrebi ove vrste municije njihova aktivna upotreba na frontu samo povećati.

Očigledno je da je uvođenje novih tehnologija na liniju fronta usmereno na jačanje borbenih sposobnosti i unapređenje taktike borbe.

3 KOMENTARA

  1. Dabogda se pocelo pucati u americi i engleskoj ,da im ljudi ginu a da se mi smijemo, udri brate Putine i to u centar hitlerovaca ,spasi nas od siptara i ustasa

  2. Rusi su hvala bogus sacuvali I razvili svoje rakete raznih dometa da su ne druga nego prva vojna sila. Putin vrlo dobro zna da Rusiji samo moze spasit odlicno naoruzanje da im Zapad ne otme zemlju odnosno resurse.To je stari vec plan 2 puta su vec pokusali.Ovo I’m je treci.Slomice zube na Rusiji

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version