Naslovna Novosti Vagner se vraća u zonu “Specijalne vojne operacije” kao jedna od jedinica...

Vagner se vraća u zonu “Specijalne vojne operacije” kao jedna od jedinica ruske Rosgvardije

2
vagner grupa
vagner grupa
google news

Grupa Vagner se vraća u zonu borbenih dejstava, o tome izveštavaju resursi povezani sa sada već čuvenim “orkestrom”. Kako se navodi, „Vagner” je zvanično ušao u sastav Ruske garde kao jedna od divizija.

Borci Vagnera uskoro će se pojaviti u zoni specijalne operacije, ali kao jedna od jedinica Rosgvardije. „Orkestar” je već najavio dodatno regrutovanje, a počeo je i da opoziva vojnike sa odmora i rezerve.

Regrutuju se sve kategorije, uključujući i one koji su učestvovali u Projektima „K“ i „Kišobran“, kao i strance. Starost kandidata može biti od 20 do 55 godina, te moraju biti fizički zdravi. Kandidati ne smeju da budu traženi niti da imaju nerešen krivični dosije.

Svi pripadnici Vagnera sklapaju dodatni ugovor sa Rosgvardijom. Celokupna struktura Vagnera, procedure rada, komandantima itd. ostati isti, neće biti promena.

Pored SVO, grupa će nastaviti da izvršava zadatke u Belorusiji i Africi. Počele su da se grade novu bazu za Vagnerovce u novim regionima, tačna lokacija nije navedena. „Vagner” se neće vratiti u Molkino, navodi se na stranicama grupe.

vagnerovci u maliju
vagnerovci u maliju

Baza grupe Vagner se gradi od nule u zoni “specijalne vojne operacije”, odredi se pripremaju za rad na „kraći period“ (6 meseci). Napominje se da ostaju i dugoročni zadaci (9 meseci) i Belorusija.

Potpisivanje ugovora prvog dana po odobrenju radnog mesta, obavezna obuka u trajanju od mesec dana. Plaćanje kao i do sada će biti prebačeno na karticu.

Boravak u kampu (obuka) – 80 hiljada, dugotrajno poslovno putovanje sa malom verovatnoćom neprijateljstava – 170 hiljada, učešće u neprijateljstvima – 240 hiljada rubalja.

Sva podrška, lečenje i rehabilitacija su isti kao i kod Rosgvardije. Ističe se da jedinice i pojedini vojnici koji su prešli u Ministarstvo odbrane ili dobrovoljačke odrede potčinjene vojsci neće biti primljeni nazad.

Ranije je objavljeno da je savet komandanata grupe Vagner odlučio da pređe pod okrilje Rosgvardije kako bi pripadao Ministarstvu unutrašnjih poslova, a ne Ministarstvu odbrane.

wagner snage u bahmutu
wagner snage u bahmutu

Dakle „muzičari“ izgleda nisu uspeli da izađu na kraj sa rukovodstvom vojnog resora. U tu svrhu ruska Državna duma je odlučila da dozvoli Ruskoj gardi da u svom sastavu ima dobrovoljačke formacije.

Stvaranje nacionalne garde

Za temeljno i dugotrajno rešenje koje bi okupilo brojne i vrlo različite bezbednosne formacije, agencije i druge oblike zaštite, trebalo je vremena. Predsednik V.V. Putin je petog aprila 2016. godine doneo odluku o formiranju Federalne službe vojske nacionalne garde Rusije (Rosgvardija u svakodnevnom govoru), kao i da se vojska MVD transformišu u trupe NGRF.

Glavni zadaci su bili borba protiv ekstremizma, terorizma i organizovanog kriminala u bliskoj koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RF (MVD RF). Prema tom ukazu, u sastav NG ušle bi i jedinice OMON (Отряд мобильный особого назначения -pokretni odred posebne namene),  SOBR (Специальный отряд быстрого реагирования -specijalni odred za brzu reakciju), Centar za specijalne operacije snaga za brzo delovanje, avijacije, privatnog obezbeđenja i organa zaduženih za obuku i izdavanje licenci za poslove odbrane i zaštite. Sve je to bilo u sklopu masovnog reformisanja unapređenja rada organa za sprovođenja zakona u Rusiji. 

Organ je dobio široka ovlašćenja kao što su upotreba vatrenog oružja bez upozorenja, korišćenje oklopnih vozila i vodenih topova, itd.

Komandant (direktor) NGRF dobio je mogućnost da napravi plan glavnih mera za konkretizaciju formiranja službe, stvaranja radnih grupa, rešavanja tehničkih i logistički problema, načina finansiranja, itd.

Stvorena je, kako vidimo, nova vrsta oružane sile, sa svim prerogativima, obavezama ali i prohtevima kakve takva armada sa sobom nosi. Tadašni glavnokomandujući, Viktor Zolotov, prevideo je da će se Garda formirati u tri etape i da će proces biti okončan 2018. godine.

OMON NA PARADI POSLE PRIKLJUČENJA ROSGVARDIJI
OMON NA PARADI POSLE PRIKLJUČENJA ROSGVARDIJI

Vrhovni komandant Federalne službe NG je predsednik RF po službenoj dužnosti. V.V. Putin je obrazložio stvaranje NGRF potrebom da se pod kontrolu stavi i ogroman promet oružja u zemlji i prema izvozu.

Zadaci Nacionalne garde Ruske Federacije

Zakon od trećeg jula 2016. godine ”O snagama NGRF”, odredio je brojne zadatke: od zaštite javnog reda i mira, VIP obezbeđenja, borbe protiv terorizma, do teritorijalne odbrane i pomoći graničnim službama.

Na osnovu Zajedničkog naređenja NGRF i MVD od 28. septembra 2018. godine Rosgvardija može se uključiti u zaštitu javnog reda i mira na zahtev teritorijalnog organa MVD i FSB.

2 KOMENTARA

  1. Ma dajte zvrsite vise sa ovim fasitima i hitlerovcima ukrajincima,Putimr naredi da se Ukrajima vojno vrati u sastav rusije,jebs ludog Bajedena i amere pa vidite sta izrarlski fasiti rade djeci a pljuju pp rusiji ,GENOCID U GAi I sve islamske drzave da se ujedine protiv amera i izraela ZIVJELA RUSIJA,dole fasista Zelenski ,pogani izraelac

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version