Naslovna Novosti Slovenačka firma u tišini isporučuje dronove za nadzor Ukrajini

Slovenačka firma u tišini isporučuje dronove za nadzor Ukrajini

5
belin v dron
belin v dron
google news

Slovenački proizvođač dronova C-Astral nedavno je isporučio sisteme za vazdušno izviđanje ukrajinskim trupama, saopštila je kompanija Difens Njuz ove nedelje.

Za razliku od pojedinih EU i NATO zemalja, Slovenija od prvog dana pleše u ritmu Borelja i Soltenberga te ne izbegava da izrazi svoju zdušnu podršku Ukrajini. Međutim, kada je u pitanju vojna pomoć, zemlja je uglavnom odlučila da većinu informacija drži poverljivom.

Među najvećim poznatim vojnim donacijama koje je Slovenija dala Ukrajini iz sopstvenih vojnih zaliha je isporuka desetina borbenih vozila pešadije BVP M80A. Isporuka ovih oklopnih vozila obavljena je prošle godine.

Slovenačka vlada poslala je i 20 lakih oklopnih vozila Valuk u Ukrajinu u tajnoj operaciji, izveštavali su tada slovenački mediji. Pored svega nabrojanog, do sada su ispraznili svoja skladišta prastare tehnike i poslali modernizovane tenkove T-55 ali i M-84 u Ukrajinu.

rat za nezavisnost slovenije 1991
“Rat” od 10 dana u Slovenije 1991

Međutim, nedavno, bespilotni vazdušni sistem slovenačke proizvodnje Belin – takođe poznat kao Bramor C4EYE – takođe je stigao u zemlju u kojoj se sukobljavaju.

„Ovaj dron su Ukrajinci zapravo koristili neko vreme“, rekao je Jernej Moderc, “pilot” drona Bramor u C-Astralu, za američki Defense News na GSOF simpozijumu održanom 24. i 26. oktobra u Brnu.

Slovenački proizvođač dronova C-Astral dosta je komunicirao sa ukrajinskim trupama kako bi dobio povratne informacije i poboljšao dronove C4EYE navodi se usput u ovom marketinškom poduhvatu.

Moderc nije mogao da otkrije kada je i koliko dronova stiglo u Ukrajinu, ali je rekao da se to odigralo nedavno i da je uključivalo isporuku nekoliko takvih bespilotnih sistema.

Nejasno je da li je dronove direktno i isključivo poslala kompanija ili je slovenačko Ministarstvo odbrane obezbedilo tehnologiju iz sopstvenog inventara, jer slovenačke oružane snage upravljaju ovom vrstom dronova. Slovenačko Ministarstvo odbrane navodno je odbilo da saopšti detalje.

Dron Belin

Dron Belin proizvodi i sastavlja u Sloveniji C-Astral. Reč je o nenaoružanom dronu prvenstveno namenjenom za prikupljanje obaveštajnih podataka, izviđanje i osmatranje, kao o što je praćenje neprijateljskih vojnih konvoja.

Lansiran iz katapulta, sistem ima maksimalnu autonomiju od tri sata i može da radi na udaljenosti od 40 kilometara.

Kompanija je saopštila da se elektronski rat pokazao kao glavni izazov za njihove dronove u Ukrajini, a drugi operater dronova i instruktor C-Astral je naveo potrebu “da se ojača otpor navigacionih sistema letelice na ometanje ili da se reši problem gubitka signala”.

„Čak i ako imate dostupne alternative, globalni navigacioni satelitski sistem (GPS) drona često je podložan ometanju nad neprijateljskom teritorijom ili veza između UAV-a i operatera može biti izgubljena“, rečeno je pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti subjekta za pomenuto američko glasilo.

c astral belin
c astral belin

Od svog debija 2007. godine, C-Astral-ov odbrambeni rad se proširio. Osnivač kompanije Marko Peljhan rekao je za Bloomberg Adria, u julu da je kompanija zabeležila povećanje prihoda. On je rast prihoda delimično pripisao povećanju potražnje za bespilotnim letelicama otkako se rasplamsao ukrajinski sukob u februaru 2022.

U avgustu su Slovenija i Crna Gora potpisale sporazum o zajedničkoj nabavci drona Belin. Ugovor, čija je vrijednost procenjena na 3 miliona evra, omogućiće isporuku prvih jedinica u Crnu Goru naredne godine, navode iz ove kompanije.

5 KOMENTARA

  1. Slovenci nekadašni bečki čistači konja, postali briselski čistači konja. Jednom čistač za konjima, uvek čistač za konjima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version