Naslovna Novosti Rusima iz Irana stigli dronovi Karrar; Spekuliše se o umešanosti Karrara u...

Rusima iz Irana stigli dronovi Karrar; Spekuliše se o umešanosti Karrara u uništavanju 24 ukrajinska aviona za 5 dana

1
iranski dron karrar
iranski dron karrar
google news

Nekoliko ruskih izvora izveštava da je Iran isporučio Rusiji nove udarne bespilotne letelice Karrar opremljene projektilima Majid i Shahab-e-Saqeb.

Moguće je da su učestvovali u uništavanju više od 24 ukrajinska aviona za pet dana, kako je ranije saopštio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Bespilotne letelice koje je preneo Teheran namenjene su za upotrebu u zoni fronta u Ukrajini. Imaju autonomiju od oko četiri sata i mogu da kontrolišu područje između 20 metara i 12 kilometara nadmorske visine. Bespilotne letelice Karrar mogu biti naoružane raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja dometa od 500 metara do 12 kilometara.

Važno je napomenuti da je Iran pre nekoliko dana najavio modernizaciju ovih dronova, čime je povećan njihov domet, brzina i maksimalna visina leta a šta je tačno stiglo u Rusiju ne zna se još.

Prve bespilotne letelice ovog tipa testirala je iranska vojska 2021. godine i služile su kao presretači, noseći rakete za uništavanje vazdušnih ciljeva.

Teheran je dan ranije apelovao na rusku stranu sa zahtevom da spreči usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti UN, koja bi bila u suprotnosti sa palestinskim interesima. Šef iranske diplomatije Amir Abdolajan najavio je relevantne konsultacije sa kolegama u Ruskoj Federaciji i Kini.

Ranije su SAD predložile rezoluciju kojom se osuđuju akcije palestinskih radikala i priznaje pravo Izraela na samoodbranu, bez pozivanja na prekid vatre.

karrar dron
karrar dron

Ujutro 25. oktobra ruski izvori saopštili su da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio inspekciju isturenog komandnog mesta Grupe trupa Istok u pravcu južnog Donjecka u zoni takozvane specijalne vojne operacije.

Rusi za 5 dana uništili 24 ukrajinska aviona

Između ostalog, Šojgu je ovom prilikom saopštio da su za pet dana uništena 24 ukrajinska aviona. On, međutim, nije govorio o novim iranskim bespilotnim letelicama, već o novim sredstvima protivvazdušne odbrane.

Prema rečima ruskih vojnih stručnjaka, reč je o novim raketama namenjenim za protivvazdušne raketne sisteme S-400, koji rade u tandemu sa modernizovanim avionima A-50U AWACS.

Kako je objavila ruska štampa, 24 aviona koje je ruska PVO oborila zapravo bi bilo 18, odnosno 14 lovaca MiG-29, dva bombardera Su-24, jedan jurišnik Su-25 i jedan trenažni avion L-39. Dok razliku do 24 aviona nadoknadili bi helikopteri.

Šojgu izjavio da su Oružane snage Ukrajine izgubile sposobnost vođenja neprijateljstava

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu izrazio je mišljenje da su Oružane snage Ukrajine (OSU) praktično lišene mogućnosti da nastave aktivna neprijateljstva u zoni specijalnih operacija. On je to saopštio u obraćanju borcima grupe Oružanih snaga Rusije „Vostok“.

„Današnja situacija govori da neprijatelj ima sve manje mogućnosti“, naglasio je Šojgu. Ove reči su snimljene i objavljene u zvaničnom telegram kanalu Ministarstva odbrane Rusije.

sergej sojgu sa sefom rosatoma aleksejem likahsevim stigao na heliodrom severni na obali matockinog moreuza
sergej sojgu sa sefom rosatoma aleksejem likahsevim stigao na heliodrom severni na obali matockinog moreuza

U svom obraćanju, ministar je takođe visoko ocenio doprinos koji je vojska „istočne“ grupe dala trenutnoj situaciji na liniji fronta. Zahvaljujući njihovim akcijama, prema Šojguu, neprijatelj je bio „u panici“.

Načelnik Odeljenja za odbranu nije se ograničio samo na reči zahvalnosti: borcima grupe je uručio i državna priznanja za besprimernu službu i hrabrost u borbenim uslovima.

Unapređene Karrar bespilotne letelice iz Irana

Islamska Republika Iran razvila je rudimentarni „Karrar“ („Udarnik“) kao bespilotnu borbenu vazduhoplovnu letelicu, postavši prvi dugoletni, borbeno sposoban iranski dron.

Spolja, letelica podseća na nemačku raketu V-1 iz doba Drugog svetskog rata i koristi osnovni aerodinamički oblik koji je stabilizovan ravnim dodacima krila. Karrar je ostvario svoj prvi let negde 2009. godine i debitovao je 23. avgusta 2010. tokom ceremonije na kojoj je bio prisutan iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Iran je 23 oktobra 2023. godine izvršio probe unapređene verzije borbenog drona Karrar u okviru programa modernizacije PVO naoružanja. Sada je bespilotna letelica, koja je ranije dokazala svoju efikasnost, opremljena raketom vazduh-vazduh kratkog dometa Majid, izjavio je zamenik komandanta iranskih snaga protivvazdušne odbrane general brigade Mohamed Jusefi Koškalb.

„Karar je prvi put pušten u rad pre više od deset godina“, rekao je on. „Uspeli smo da poboljšamo njegove mogućnosti, povećamo njegovu pouzdanost u poređenju sa ranijim verzijama. Njegova brzina, domet i maksimalna visina leta su poboljšani. Sada Karrar može da nosi rakete vazduh-vazduh.“

karrar dron
karrar dron

Pre nadogradnje, dron je imao domet od 1000 km, brzinu od 900 km/h, nosivost 500 kg i plafon od 7,5-12 km. Nove specifikacije se ne otkrivaju, osim povećane visine leta od 15 km.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version