Naslovna Novosti Britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo dobilo prvu bespilotnu letelicu Protector

Britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo dobilo prvu bespilotnu letelicu Protector

0
MQ-9B Sky Guardian
MQ-9B Sky Guardian
google news

Kraljevsko vazduhoplovstvo dobilo je prvi dron Protector, najnoviji daljinski pilotirani vazdušni sistem (RPAS), koji označava značajnu prekretnicu u odbrambenim sposobnostima nacije.

Protector je britanska verzija MQ-9B SkyGuardian daljinski upravljanog avionskog sistema koji je razvila kompanija General Atomics Aeronautical Systems.

Opremljen paketom napredne opreme za nadzor, dron Protector donosi globalnu sposobnost nadzora za vazduhoplovstvo ove zemlje (RAF). Daljinski upravljan iz RAF Waddington baze, može se pohvaliti impresivnim operativnim dometom, sa sposobnošću letenja na visinama do 40.000 stopa i u trajanju leta od preko 30 sati.

Dolazak letelice Protector oslikava trud Ujedinjenog Kraljevstva na održavanju savremenih nadzornih i obaveštajnih sposobnosti, koje se mogu brzo primeniti protiv potencijalnih protivnika širom sveta, a nije da ih nema.

Ministar za nabavku odbrane, Džejms Kartlidž, naglasio je posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva da predvodi vojnu odbrambenu tehnologiju, navodeći ovim rečima: „Protector Ujedinjenog Kraljevstva svetske klase će naglasiti naše ultramoderne sposobnosti nadzora i obaveštajne službe, spremne za raspoređivanje protiv potencijalnih protivnika širom sveta”.

Početna faza testiranja Protector-a u RAF Waddingtonu će obuhvatiti seriju zemaljskih testova, uključujući procene satelitskih veza, taksi procedure i procedure poletanja i sletanja. Ova faza testiranja će uključiti ponavljanje procedura sprovedene iznad RAF Vaddingtona. Dolazak preostalih 15 aviona Protector pratiće plan isporuke u fazama.

„Dolazak prvog Protector-a Ujedinjenog Kraljevstva u RAF je kulminacija višegodišnjeg rada mnogih pripadnika Ministarstva odbrane. Tim za sposobnosti ISR-a će raditi sa 56. eskadrilom, našim stručnjacima za testiranje i procenu, koji će staviti avion u korak kako bi bili sigurni da je spreman za operativnu službu sledeće godine, dok će se novoreformisana 31. eskadrila fokusirati na pripremu za rukovanje letelicom u službi. Ovo je važna prekretnica za Program, Vazduhoplovstvo i širu odbranu, i drago mi je što vidim Proticetor u RAF Waddingtonu“, rekao je vazdušni komodor Aleks Hiks, viši odgovorni službenik za Program Protector.

Pored preuzimanja operativnih uloga koje trenutno preuzima Reaper, koji je obavljao posao u kontinuiranim operacijama više od 15 godina, Protector će biti sertifikovan u skladu sa NATO standardima, što će mu omogućiti da deluje u vazdušnom prostoru Velike Britanije i Evrope.

https://youtu.be/OBJsI13dbeo?si=YT95nyRvQt2-LuU1
SkyGuardian

Početkom ovde godine je komanda specijalnih operacija američkog ratnog vazduhoplovstva takođe uvrstila MQ-9B bespilotne letelice od General Atomics-a u svoj inventar.

MQ-9B SkyGuardian

MQ-9B SkyGuardian spada po amerikancima u “sledeću generaciju sistema bespilotnih letelica na daljinsko upravljanje (RPAS) koji kontinuirano i globalno obezbeđuje obaveštajne podatke, nadzor, sticanje ciljeva i izviđanje.

SkyGuardian je napravljen da se bezbedno integriše u civilni vazdušni prostor i leti iznad horizonta do 40 sati preko satelita u svim vremenskim uslovima, omogućavajući kombinovanim snagama i civilnim vlastima da sagledaju situaciju u realnom vremenu bilo gde u svetu – danju i noću.

Prema proizvođaču, letelica nadmašuje svoje prethodnike jer ima veći raspon krila od 24 metra, opremljena je Link multi-mode radarom i poboljšanim elektro-optičkim/infracrvenim senzorom. Može autonomno da poleti i sleti.

Pored toga što ima najduži let i mogućnosti nadzora na tržištu, General Atomics naglašava da SkyGuardian omogućava laku integraciju sa drugim platformama, sistemima i tehnologijama.

SkyGuardian potiče iz porodice sistema koji su tokom prethodnih deset godina leteli više od 7 miliona sati obavljajući civilne i borbene dužnosti.

Nadovezujući se na ovo iskustvo, poboljšana varijanta SkyGuardian-a nudi veći kapacitet nosivosti ali i sistem otvorene arhitekture, omogućavajući avionu da doda najnaprednije korisno opterećenje senzora za prikupljanje obaveštajnih podataka, preživljavanje, pa čak i kinetičko opterećenje za zahtevniju operativnu upotrebu.

SkyGuardian ima devet tvrdih tačaka, osam na krilima i jedan u sredini, sa maksimalnim spoljnim kapacitetom tereta od 2155 kilograma. Ovo pruža vojsci više manevarskih sposobnosti u zavisnosti od misije.

mq 9b sky guardian
mq 9b sky guardian

MQ-9B je napravljen da se pridržava NATO standarda kao i međunarodnih i domaćih propisa o civilnom vazdušnom prostoru. Sistem se lako uklapa sa redovnim vazdušnim saobraćajem, baš kao i drugi komercijalni avioni, koristeći svoju tehnologiju „Detektuj i izbegavaj“.

Proizvođač tvrdi da operateri SkyGuardian-a imaju sličan, ako ne i superiorniji, pogled na vazdušni saobraćaj nego u kokpitu aviona sa ljudskom posadom. Ove napredne sposobnosti i mogućnost integracije drona sa drugim avionima bi verovatno mogle da pomognu nizu misija koje SAD redovno sprovode.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version