Naslovna Novosti Ukrajinske trupe počele da koriste Scorpion, najbrži mobilni minobacački sistem na svetu

Ukrajinske trupe počele da koriste Scorpion, najbrži mobilni minobacački sistem na svetu

0
ukrajinci vezbaju sa 120mm scorpion mobilnim minobacacem
ukrajinci vezbaju sa 120mm scorpion mobilnim minobacacem
google news

Novi mobilni minobacački sistem kalibra 120 mm primećen je u službi ukrajinske vojske tokom operacije protiv ruskih trupa u oblasti Harkov.

Prema pisanju ukrajinskog glasila Militarnyi, njihove oružane snage su počele da koriste američke samohodne minobacače poznate kao Škorpion (Scorpion). Međutim, konkretni detalji o raspoređivanju i broju minobacača Scorpion u upotrebi ostaju nepoznati.

Ove samohodne haubice su navodno imale ključnu ulogu u odbijanju nedavnog napada na Ivanivku, selu u oblasti Harkov. Ukrajinske snage, uključujući nacionalističku jedinicu Kraken, navodno su uspešno osujetile značajan upad ruskih trupa, tvrde sa pomenutog glasila. Takođe dodaju da su “haubice Škorpion imale ključnu ulogu u ukrajinskoj uspešnoj odbrani”. O ukrajinskim nacionalističkim bataljonima smo pisali više puta.

Škorpion je samohodna haubica kalibra 120 mm postavljena na modifikovanu terensku šasiju Land Cruisera. To je u suštini lokalizovana verzija španske samohodne haubice 120 mm Alacran koju proizvodi Global Militari Products. Isti sistem je izabran za ukrajinske minobacačke sisteme pod oznakom „Bars-8MMK“.

Scorpion ima potpuno digitalni sistem za upravljanje vatrom, koji omogućava automatsko nišanjenje i brzo podešavanje nakon svakog hica, obezbeđujući odstupanje od najviše 2 metra po kilometru.

Prvobitno razvijen od strane španske kompanije, međunarodno distribuira Global Military Products. Sistem omogućava iskusnom timu od dve osobe da zaustavi i ispali prvu salvu za samo 45 sekundi.

U sledećem minutu može se ispaliti još jedanaest salvi, što ga čini izuzetno brzom platformom. Sistem se može aktivirati za oko 30 sekundi i sposoban je da ispali 12 granata u jednom minutu pre nego što uspori na brzinu od četiri granate u minuti.

skorpion minobacacki sistem u jedinicama kraken copy
skorpion minobacacki sistem u jedinicama kraken copy

Važno je da se može ponovo preklopiti, a vozilo se može udaljiti za samo 21 sekundu nakon poslednjeg pucanja. Ova sposobnost „pucaj i juri“ značajno smanjuje rizik od lociranja i gađanja neprijateljskim kontra-baterijama.

Scorpion je takođe opremljen potpuno digitalnim sistemom za kontrolu vatre koji koristi GPS podatke za poboljšanje tačnosti. Poseduje integrisanu meteorološku stanicu koja se automatski postavlja da obezbedi podatke u realnom vremenu koji se mogu koristiti za podešavanje.

Minobacač ima maksimalni deklarisani domet od 7.180 metara za svoje visokoeksplozivne (HE) granate. Ukrajinska industrija je takođe razvila 120 mm laserski navođenu minobacačku granatu opremljenu HE fragmentacionom bojevom glavom, koja proširuje domet na 7.500 metara.

Škorpion je prodat Ukrajincima 2019. godine i montiran je na vozila Bars-8. Bars-8 je višenamensko oklopno vozilo, evolucija Bars-6, višenamenskog oklopnog komunalnog vozila.

SCORPION: The Fastest Mobile Mortar System in the World
Minobacački sistem Škorpion

Vozilo može da postigne maksimalnu brzinu od 120 km/h i pokreće ga 6,7-litarski Cummins V8 dizel motor, koji proizvodi izlaznu snagu od 350 KS. BARS-8 se može konfigurisati za različite uloge, uključujući kao oklopni transporter, oklopno vozilo hitne pomoći, i naravno, kao taktičko vozilo za gađanje minobacača.

Dizajniran je da pruži zaštitu do STANAG 4569 Nivoa 2 od paljbe metaka i mina. Na krovu postavljeni bacači dimnih granata pružaju dodatnu zaštitu putnicima. Vozilo može da primi do deset ljudi, uključujući tri člana posade, i opremljeno je sa nekoliko blindiranih vrata i prozora kako bi se osigurala sigurna vidljivost i pristup.

U trenutnom kontekstu sukoba u Ukrajini, gde su mobilnost i odzivnost presudni, Škorpion je solidan dodatak ukrajinskom arsenalu, međutim apsolutno ne menja ništa u odnosu snaga. Artiljerijski sistemi su u velikoj meri korišćeni u ovom sukobu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version