Naslovna Novosti Nakon američkih nosača aviona, Kina rasporedila svojih šest ratnih brodova na Bliskom...

Nakon američkih nosača aviona, Kina rasporedila svojih šest ratnih brodova na Bliskom istoku

0
liaoning
liaoning
google news

Kina je, kako se izveštava, rasporedila šest ratnih brodova na Bliski istok dok rastu tenzije zbog tekućeg rata između Izraela i pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

44. operativna grupa kineske vojske bila je uključena u rutinske operacije u toj oblasti i provela je nekoliko dana u poseti Omanu prošle nedelje. Operativna grupa, koja uključuje razarač sa vođenim projektilima tipa 052D, fregatu Jingzhou i integrisani brod za snabdevanje Kiandaohu, napustila je Muskat i uputila se na neodređenu lokaciju 21. oktobra nakon učešća u zajedničkoj vežbi sa omanskom mornaricom.

Operativna grupa je bila uključena u misije pratnje za otpremu otkako je stigla u Adenski zaliv severno od Somalije pre šest meseci.

Međutim, ranije ovog meseca predao je svoju misiju 45. pratećoj operativnoj grupi, koja uključuje razarač Tip 052D, fregatu Linji i brod za snabdevanje Dongpinghu.

Do raspoređivanja je došlo usred vojnog jačanja velikih razmjera na Bliskom istoku od strane Sjedinjenih Država, koje pokazuju bezuslovnu političku i vojnu podršku Izraelu od izbijanja rata u Gazi. Pentagon je rasporedio dve udarne grupe nosača u istočnom Mediteranu.

Kina je zauzela razumniji pristup ratu između Izraela i Hamasa. Lider Si Đinping rekao je 19. oktobra da je rešenje dve države za uspostavljanje nezavisne Palestine „osnovni izlaz“ iz rata.

Formacija sa nosačem Liaoning u sredini
Formacija sa nosačem Liaoning u sredini

„Sada je glavni prioritet prekid vatre što je pre moguće, kako bi se izbegao da se sukob proširi ili čak izmakne kontroli i izazove ozbiljnu humanitarnu krizu“, rekao je Si, a prenosi kineska državna televizija CCTV.

Kina poslednjih nekoliko godina radi na širenju svog uticaja na Bliskom istoku, oslanjajući se uglavnom na diplomatiju i ekonomsku saradnju. Očekuje se da će vojno prisustvo zemlje u regionu rasti zajedno sa njenim uticajem.

Velesile se okupljaju oko izraelsko-palestinskog sukoba

Kako tenzije nastavljaju da rastu na Bliskom istoku, kineski ratni brodovi koji deluju u regionu postaju sve važniji. Vest o kineskim ratnim brodovima u ovom regionu dolazi u trenutku kada Sjedinjene Države mobilišu svoje vojne kapacitete u vodama Sredozemnog mora.

Od 7. oktobra, region je bio svedok do sad neviđene eskalacije u svetlu tekuće konfrontacije između izraelske vojske i palestinskih frakcija otpora u pojasu Gaze, uz međusobno granatiranje između Tel Aviva i libanske grupe Hezbolah.

Iran, Izraelski neprijatelj broj jedan, preti da će intervenisati u sadašnjoj konfrontaciji ako se Sjedinjene Države, koje u ime Tel Aviva grade vojne kapacitete na Mediteranu, umešaju u borbama u Gazi.

U znak podrške Izraelu, Vašington je poslao najnapredniji američki nosač aviona USS Džerald Ford i njegovu borbenu grupu u istočno Sredozemno more, dok je udarna grupa nosača aviona „Dvajt D. Ajzenhauer” na putu ka regionu. Pentagon je takođe nedavno najavio raspoređivanje komandnog broda, USS Mount Whitney, u istočnom Mediteranu.

uss carney ispaljuje rakete presretace
uss carney ispaljuje rakete presretace

Američki razarač USS Carney je 19. oktobra, navodno oborio rakete i bespilotne letelice za koje je Vašington tvrdio da ih je lansirala jemenska grupa Huti u Crvenom moru.

Prisustvo kineskih i američkih ratnih brodova jasan je pokazatelj interesa ove dve svetske sile, ali je mogućnost da će se one direktno suočiti u ovom regionu i dalje izuzetno mala.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version