Naslovna Novosti U Ukrajini prvi put zabeležena upotreba američkog PVO sistema MIM-23 HAWK

U Ukrajini prvi put zabeležena upotreba američkog PVO sistema MIM-23 HAWK

20
mim 23 hawk sistem zemlja vazduh
mim 23 hawk sistem zemlja vazduh
google news

Ukrajinska vojska predstavila je prvi video snimak upotrebe protivvazdušnog raketnog sistema MIM-23 „HAWK“. Ovi PVO sistemi su dobijeni od Španije i SAD u okviru vojne pomoći, gde je Ukrajina dobila jednu bateriju od Španije i 8 dodatnih lansera iz SAD i Španije.

Međutim, do nedavno nije bilo dokumentarnih dokaza o njihovom delovanju u realnim uslovima.

Na osnovu objavljenog video snimka može se utvrditi da su se akcije odvijale na teritoriji Odeske oblasti.

Za sada nema tačnih podataka protiv kojih konkretnih vazdušnih ciljeva je korišćen ovaj PVO: da li je protiv dronova ili raketa. Međutim, izgleda da je video snimak napravljen ove noći.

Isporukom MIM-23 HAWK, Ukrajina je dobila prilično zastareli i nepouzdani raketni bacač. Treba napomenuti da ovi sistemi PVO imaju mali domet, dok je njihova pouzdanost relativno niska – verovatnoća pogađanja vazdušnog cilja je oko 60-65%. HAWK je američki dizajn iz doba Hladnog rata. Sistem je razvijen kasnih 1950-ih i ušao u upotrebu 1960. godine.

Domet MIM-23 HAWK je između 45 i 50 km, a raketa, koju pokreće motor na čvrsto gorivo, može da dostigne maksimalnu brzinu od 2,4 Maha. Raketa može da leti na maksimalnoj visini od 20 km. Sistem navođenja je poluaktivno radarsko samonavođenje.

MIM-23 HAWK

Raketni sistem zemlja-vazduh MIM-23 HAWK je sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa koji su razvile Sjedinjene Države 1950-ih. Sistem HAWK se naširoko izvozio i bio je u upotrebi u mnogim zemljama širom sveta, uključujući nekoliko država članica NATO-a.

Sistem HAWK se sastoji od niza komponenti, uključujući radarski sistem, sistem za kontrolu vatre i samu raketu. Radarski sistem se koristi za otkrivanje i praćenje dolazećih aviona ili projektila, dok se sistem za upravljanje vatrom koristi za usmeravanje projektila ka cilju. Raketa HAWK je raketa srednjeg dometa koja je sposobna da gađa ciljeve na dometima do 40 kilometara.

hawk sistem
hawk sistem

Tokom godina, HAWK sistem je unapređen i modernizovan kako bi poboljšao svoje mogućnosti i performanse. Najnovija verzija sistema, poznata kao HAWK XXI, ima digitalni sistem za kontrolu vatre, poboljšane radarske mogućnosti i novu raketnu tehnologiju koja povećava njegov domet i efikasnost.

MIM-23 HAWK ima borbeno iskustvo. Sukobi u poslednjih 40-50 godina su period u kome je raketni sistem imao i uspeha i neuspeha. Poslednjih godina aktivno je korišćen u ratu u Iraku i Libiji. U Libiji ih je vlada u Tripoliju dobila kao donaciju Turske.

Sistem HAWK je korišćen u nekoliko sukoba širom sveta, od Vijetnama, Zalivskog rata, ratova u Jugoslaviji i u Iraku. Sistem se pokazao kao efikasan sistem protivvazdušne odbrane i uspešno je gađao i uništavao neprijateljske avione i projektile.

SAD ovaj sistem odavno više ne koristi međutim, komponente za održavanje su još uvek tu, municije ima u ogromnom broju, može se modernizovati za ispaljivanje novijih raketa, može se povezati sa novijim sistemima..

Postoji mnogo različitih verzija ovog sistema, i ostaje da se vidi koliko bi dobro prošao protiv bespilotnih letelica i krstarećih nisko letećih raketa, takođe uz veliku bojevu glavu, upotreba u gradskim uslovima je izuzetno rizična.

Sve u svemu, sistem MIM-23 HAWK je nekada bilo važno sredstvo za mnoge zemlje širom sveta, pružajući im solidan sistem protivvazdušne odbrane za zaštitu svog vazdušnog prostora. Iako je razvijen 1950-ih, sistem ostaje u službi mnogih nacija čak i do danas.

20 KOMENTARA

  1. Немој се трудити да их убеђујеш, не вреди… Још увек слушају “Глас Америке” и то је све што чују..

  2. Amerika je prodala zastarelo oružje iz vremena hladnog rata državama nato alijanse, sad te države uvaljuju to oružje Ukrajini. Kao u čoporu, vodja jede najbolje meso, srednji sloj jede meso do koske a oni sitni i stari glodju. I svima lepo.

  3. Dobar sistem za dronove kada vec amerika placa rakete.
    Ali nestace za godinu dana i tih raketa a lanseti ce i dalje leteti…

    • Мим 23 хок је пво систем првенствено намењен за обарање балистичких и крстарећих ракета, против авиона има слабу учинковитост, против хеликоптера и дронова је практично неупотребљив

  4. Samo oni koji nisu nikada bili u Rusiji mogu da žive u ubeđenju da će Rusija biti poražena. Ta teorija je čista utopija.

    • Nice porazena 🤣🤣ako Sama sebe bombaduje atomskim bombama… Ali prvo da zavrse hegenoniju Anera I onih pokvarenih Engleza😂😂

    • Мим 23 хок је пво првенствено намењен за обарање балистичких и крстарећих ракета, против авиона има малу учинковитост, против хеликоптера и дронова је практично неупотребљив

  5. Ma mogu svi da salju dzabe vam je nikada Rusiju pobediti necete,zapadni olosi rade za Americke intetese a oni su najvece zlo

      • Bolje biti Rusofil ispran bratskom slovenskom propagandom, nego ko ti nesrećni Amerofil ispran Anglo-Saksonskom propagandom. Lijepo ti je bilo gledati NATO bombe kako padaju po Bg je li! Imaš klasičan Štokholmski sindrom

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version