Naslovna Novosti Izrael raspoređuje podmornice usred tenzija sa Iranom

Izrael raspoređuje podmornice usred tenzija sa Iranom

1
delfin klasa podmornica
delfin klasa podmornica
google news

Izraelske odbrambene snage su navodno rasporedile svoju podmorničku flotu širom Bliskog istoka usred rastućih tenzija sa Iranom i Hezbolahom sa sedištem u Libanu.

Doron Kadoš, novinar povezan sa Galei Tzakhalom, izvestio je da je Izrael pokrenuo raspoređivanje svoje podmorničke flote širom Bliskog istoka kao deo priprema za potencijalne borbene scenarije, posebno kao odgovor na rastuću zabrinutost u vezi sa Iranom i Hezbolahom.

Raspoređivanje izraelske podmorske flote dolazi u trenutku kada je bezbednosna dinamika na Bliskom istoku sve složenija.

U nestabilnom okruženju Bliskog istoka, šiitska naoružana grupa Hezbolah u Libanu je više puta naglašavala svoju snažnu bezbednosnu koordinaciju sa Iranom.

Ovo partnerstvo izaziva zabrinutost na zapadu, posebno imajući u vidu tekući sukob između Izraela i Hamasa i dvostruku ulogu Hezbolaha i kao političke stranke ali i terorističke organizacije kako su ih SAD nazvale.

Uticaj Hezbolaha u regionu seže izvan Libana, uz bezbednosnu koordinaciju koja uključuje različite palestinske islamističke grupe. Ova dinamika dodatno komplikuje ionako zamršenu geopolitičku situaciju na Bliskom istoku.

Izrael raspolaže sa 5 podmornica klase Delfin. Izraelska podmornička flota služi kao kritična komponenta vojnih sposobnosti zemlje. Ove podmornice pružaju Izraelu moćno i svestrano oruđe za zaštitu svojih interesa nacionalne bezbednosti i u odbrambenim i u ofanzivnim kapacitetima.

Kako tenzije rastu u regionu, prisustvo izraelskih podmornica širom Bliskog istoka služi kao jasan signal posvećenosti zemlje održavanju snažnog odvraćajućeg stava. Ove podmornice, naoružane naprednim pomorskim tehnologijama i sposobnostima navođenih raketa, ključne su za jačanje strateške prednosti Izraela.

Podmornice klase Dolphin

Podmornice klase Dolphin (delfin) su serija dizel-električnih podmornica dizajniranih i izgrađenih u Nemačkoj za Izraelsku mornaricu. Naručene su od strane izraelske vlade kao deo pomorskih sposobnosti Izraela, a zgrađene su u nemačkom brodogradilištu Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) u Kielu, Nemačkoj.

Dolphin podmornice koriste konvencionalni dizel-električni pogon. Ovakva vrsta podmornica poznata je po tišini rada i pogodna je za različite misije. Ove podmornice su opremljene različitim sistemima oružja, uključujući torpeda i krstareće rakete.

Mogu nositi krstareće rakete koje su sposobne za nošenje nuklearnih bojevih glava, pružajući mogućnost drugog udara. Podmornice klase Dolphin su opremljene naprednim sonarskim sistemima i drugim senzorskim tehnologijama.

Dizajnirane su za efikasno delovanje kako u obalskim plitkim, tako i u dubokim vodama. Dolphin podmornice imaju relativno dug operativni domet, omogućavajući im da obavljaju produžene misije. Koriste se za različite zadatke, uključujući prikupljanje obaveštajnih podataka, nadzor i odvraćanje.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version