Naslovna Novosti Snage Hamasa prikazale napade na tenkove Merkava i oklopna vozila izraleskih odbrambenih...

Snage Hamasa prikazale napade na tenkove Merkava i oklopna vozila izraleskih odbrambenih snaga

0
snage hamasa prikazale napad na tenk merkava i oklopna vozila izraleskih odbrambenih snaga
snage hamasa prikazale napad na tenk merkava i oklopna vozila izraleskih odbrambenih snaga
google news

Hamasovo vojno krilo, Iz Ad-Din Al-Kasam, objavilo je snimak na kojem se vidi kako bespilotna letelica (UAV) napada izraelski tenk Merkava Mk. IV, koji se nalazi blizu granice sa pojasom Gaze.

Na snimku se vidi kako dron baca granatu od 105 mm na tenk. Potonji nije pretrpeo ozbiljnu štetu, međutim, ranije je objavljeno da je Izrael izgubio najmanje 32 tenka Merkava za 12 dana.

Pored toga, grupa je izvestila o nizu drugih napada na oklopna vozila izraelskih oružanih snaga stacionirana u blizini granice sa Gazom. Ovi napadi potvrđuju rastuću aktivnost i sposobnosti Hamasa u korišćenju dronova za vođenje rata.

Sudeći po video snimku, ovde su mogli biti uništeni i tenkovi Merkava.

Uprkos značajnom zaostatku grupe Hamas u pogledu vojne moći, Izrael ima ozbiljne probleme i ne može da stabilizuje napade čak ni svakodnevnim bombardovanjem Gaze.

Dronovi nisu jedina pretnja Izraelu. Pored ruskih sistema Kornet tu si i rakete PG-7VR Tandem.

Rakete PG-7VR Tandem – ubice izrelskih tenkova

„Defence Security Asia“ je 19. oktobra izvestla da je Hamas od 7 oktobra „zarobio“ ili uništio 14 tenkova Merkava IV i 17 oklopnih borbenih vozila! Nešto umereniji izvori navode  da je ukupno je uništeno pet tenkova Merkava (dva Merkava II, jedan Merkava III i dva Merkava IV).

Od ova dva Merkava Mk IV, jedan je oštećen snažnim improvizovanom eksplozivnom napravom (Improvised explosive device, IED), a drugi je uništen ruskom raketom 9M133-“ sistema ‘Kornet’. No, širi izvori ukazuju da su tenkovi uništavani i raketama PG-7VR ispaljenim iz klasičnog 

Jedan video snimak privlači posebnu pažnju stručnjaka iz vojne industrije. Na njemu je izraelski tenk Merkava Mk.4 uništen udarom odozgo. Autor snimka tvrdi da je projektil izbačen sa drona, odnosno da je korišćena taktika koju koriste ukrajinske oružane snage protiv ruskih oklopnih vozila, koristeći sovjetske projektile PG-7VR.

Jedan od komentara na društvenim mrežama ukazuje da će ovo primorati moderne vojske Zapada da se konsultuju sa Kijevom koji zna šta je pravi rat i kako se tenk uništava dronom vrednim 15 dolara za koji je zakačena ručna bomba“. Ovde treba napomeuti da se radi o pristrasnom zapadnom mišljenju pošto istu taktiku  primenjuju i Rusi!

Do tog trenutka, izraelska Merkava, poznata po veoma dobrim performansama, sličnim britanskim Challenger, imala je imidž teško uništivog tenka. Naime, vozilo je zaštićeno sistemom izraelskog Rafael Advanced Defense Systems Ltd., koji je primenjen na preko 1000 mašina, uključujući sve vodeće izraelske kopnene borbene platforme (Merkava Mark III & IV i Namer (Leopard) APC), američki Abrams M1A1/2, a testiran je i na oklopnim vozilima Stryker i Bradley BFV.

rseea
rseea

Naime, radi se o sistemu aktivne zaštite APS Trophy. No, pominjani snimak na društvenim mrežama ukazuju da će Izraelci biti primorani da ažuriraju APS Trophy u smislu pojačanja zaštite od napada RPG odozgo, znači oružja koje u principu nije bilo namenjeno za ovakav pravac dejstva. 

APS Trophy je sofisticirani sistem aktivne zaštite razvijen isključivo za vojsku. Njegova ključna funkcija je zaštita vozila od širokog spektra pretnji kao što su protivtenkovski vođeni projektili (ATGM), granate na raketni pogon (RPG), protivtenkovske rakete i visokoeksplozivna protivtenkovska (HEAT) municija.

Mehanika sistema Trophy zasniva se na aktiviranju minimalnog broja eksplozivnih zaštitnih paketa. 

No, Hamas je za dejstva uporebio UAV, što i nije baš samo novina sa rusko-ukrajinskog fronta. Društvene mreže citiraju izjavu vojnog krila Hamasa da je  upotrebio 35 dronova Zouari tokom operacijeAl-Aqsa Flood. Bar jedan od tenkova uništen je pomoću UAV Zuari, nazvanih tako prema tuniskom inženjeru Mahamadu Zuariju. Mohhamad Zouari je regrutovan u brigadu Izz ad-Din al-Qassam 2006. godine zbog svog izuzetnog znanja u mašinstvu, računarstvu i vojnoj tehnologiji. U Gazi je razvio UAV “Ababil-1” i daljinski upavljanu podmornicu. Mosad je 15. decembra 2016. navodno angažovao dva atentatora bosanskohercegovačkog državljanstva koji su inženjera likvidirali sa 20 hitaca.

Nejasno je da li su Zouari daljinski kontrolisani, polu- ili potpuno autonomni UAV. Ravna, visoko postavljena krila i konfiguracija repnog vertikalnog stabilizatora V forme sugerišu da je dron morao biti dizajniran sa suštinskom aeronautičkim performansama i kontrolom. Malo je verovatno da UAV ima napredne funkcije koje mogu da prekinu napad ili da ga vrate operateru.

Dizajn trupa i rama letelice ukazuju na prilično sofisticiranu izradu. Zapadni izvori ipak sumnjaju da ih Hamas samostalno proizvodi. No, treba napomenuti da su Iran i Hezbolah odavno smanjili tehničku podršku Hamasu a, ako se uzme u obzir potpuna fizička kontrola Izraela nad kopnom i morem, proizvodnja se nikako nije mogla odvijati izvan Gaze. 

Ipak, dron je poslužio samo kao nosač razorne municije i sredstvo da je usmeri u najslabiju tačku mete. Glavnu ulogu je odigrala protivtenkovska raketa PG-7VR sa Tandem HEAT (High Ekplosive Antitenk) punjenjem, ispaljena iz najobičnijeg RPG-7V1i njoj slična Raketa 9М133-1 sistema Korrnet.

rpg 7v1
rpg 7v1

Raketa PG-7VR „Rezime” (Резюме), na Zapadu nazvana „PG-7VR Tandem HEAT (High Explosive Antitank) shaped charge rocket“, dizajnirana je da probije oklop sa aktivnom (dinamičkom) zaštitom, koji se sastoji od eksplozivnh ploča male snage. Projektil PG-7VR je tandemski, odnosno, poseduje dva oblikovana punjenja koja se nalaze jedno iza drugog i ispaljuju se uzastopno. Prvi, kalibra 55 mm, uništava dinamičku zaštitu, drugi – 105,5 mm – probija oklop debljine do 700 mm.

Mlazni motor i startno punjenje PG-7PL su jednodelni. Zbog velike mase granate, domet paljbe ne prelazi 200 m, a nišan PGO-7VZ ima skale „M“, „L“ i „P“. ”Rezime” se može ispaljivati iz najednostavnijeg RPG-7V1 (6G3-1) – malo usavršene varijante ručnog protivtenkovskog bacača 40 mm RPG-7 koji se još od 1961 godine sreće na svim žarištima širom sveta.

Ono što raketu „Rezime” čini mudrim izborom je njena isplativost i impresivna penetraciona i destruktivna sposobnost. Ispaljena iz PG-7VR kalibra 105 mm, raketa je najefikasniji na udaljenosti od 200 metara. Raketa pokazuje različite mogućnosti prodora, uključujući homogeni oklop (under ERA) debljine do 0,6 m, ciglu do 2 m, armirani beton do 1,5 m, i trupce i tlo do značajnih 3,7 m.

Protivtenkovski raketni sistem PTUR/PTRK Kornet 9K135 čini lanser 9P163-1 sa tronošcem i termičkim nišanom 1PN79-1 i rakete tipa 9M133. Raketa 9М133-1 (Kornet/Kornet-Е) kalibra152 mm takođe poseduje tandem kumulativnu bojevu glavu dometa čak i do 5500m, koja aktivira ERO zaštitu mete i nakon toga probija 1000-1200 mm RHA oklopa ili beton debljine 3-3,5 m. Sistem je prenosiv i njime mogu rukovati samo dve osobe. No, postoje i prenosivi sistemi montirani na različite tipove vozila.PTUR/PTRK Kornet ima sposobnost tzv. „Top-attack“, odnosno, pogađanje tenka u najslabiji deo – vrh kupole.

Slično zagonetnom poreklu UAV Zouari, postavlja se pitanje odakle Hamasu imponzatan broj raketa „PG-7VR Tandem“. Naime, opet na druđtvenim mrežama, pojavljuju se Hamasovi propagandni snimci na kojima se vide ogromna spodzemna sladišta ovih projektila kao i podela istih operativcima, pri čemu svaki na leđima nosi po tri

Hamas Introduces 'Merkava Tank Killer' In War Against Israel; How Made-in-Gaza 'Al-Yassin' Works

Da li u pozemnim pogonima Hamas može proizvoditi ove sofisticirane projektile – zaista je veliko pitanje. Ukoliko su one stranog porekla, još uvek je izvor velika nepoznanica.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version