Naslovna Novosti Francuska utrostručila proizvodnju svojih lovaca četvrte generacije Dassault Rafale

Francuska utrostručila proizvodnju svojih lovaca četvrte generacije Dassault Rafale

11
francuski rafale nosi storm shadow scalp
francuski rafale nosi storm shadow - scalp
google news

Proizvodnja lovaca Dassault Rafale se utrostručila. Međutim, postoji jedna važna caka.

Da, lepo zvuči informacija o trostrukom povećanju proizvodnje lovaca četvrte generacije, koju je izjavio francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu. Ali, kao što smo gore napisali, postoji jedna caka.

Ona leži u broju aviona. Proizvodnja se zaista utrostručila, ali nivo, primera radi Lockheed Martina nije ni na vidiku. Sada Francuska proizvodi ne jednog već tri lovca mesečno, odnosno trideset godišnje.

Evropska zemlja je navodno morala da poveća proizvodnju aviona zbog rata u Ukrajini. Ne, Francuska neće dati Ukrajini svoje borbene avione, a tek ne nove. Međutim, rat je podstakao druge zemlje da kupuju, dok Francuzi trljaju ruke.

Konkretno, Hrvatska kupuje 12, Indonezija kupuje 18 aviona, a Katar će razmotriti da naruči dvadesetak. Indija je na leto odobrila kupovinu 26 lovaca Rafale M za nosač aviona INS Vikrant. Međutim najveća porudžbina mogla bi doći iz Saudijske Arabije. Zbog blokade isporuka Eurofighter Typhoon-a, kraljevstvo je spremno da se odluči za čak 100 do 200 francuskih aviona.

Prošle godine su lovci Dassault Rafale Francuskoj doneli skoro 18 milijardi dolara. Oni su u strukturi ukupnog vojnog izvoza zauzimali više od 50 odsto. Ukupno je Francuska prodala oružje u vrednosti od 30 milijardi dolara tokom 2022. godine, što je sam po sebi novi rekord. Štaviše, 64% ove prodaje otišlo je u zemlje Bliskog istoka.

rafale f4 u vazduhoplovnoj bazi mont de marsan 118
rafale f4 u vazduhoplovnoj bazi mont de marsan 118

Dassault Rafale je francuski višenamenski borbeni avion četvrte generacije koji je razvila francuska kompanija Dassault Aviation, u službi francuske mornarice i vazduhoplovstva od 2004. (mornarska) i 2006. (vazduhoplovstvo), respektivno.

Rafale ukratko

Rafale je koncipiran kao višenamenski borbeni avion koji može izvršavati širok spektar zadataka, uključujući vazduhoplovnu borbu, napad na ciljeve na zemlji i moru, izviđanje i elektronsko ratovanje.

Dassault Rafale je napravljen prema dinamičkoj šemi Dassault Aviation tradicionalnoj za lovce Dassault Aviation sa dodatnim visoko ležećim prednjim horizontalnim repom, trouglastim krilom srednjeg položaja sa prilivima korena i dva motora u zadnjem delu trupa.

Prednji rotacioni horizontalni rep nalazi se ispred krila kako bi se povećala manevarska sposobnost aviona (maksimalno preopterećenje – 9G). U pitanju je dvomotorac. Može se upravljati sa piste dužine 400 m. Jednokobilica.

Postoje različite verzije Rafala, uključujući borbeni avion Rafale C, mornarički Rafale M i verziju za napad na tlo Rafale B.

Rafale se koristi u Francuskom ratnom vazduhoplovstvu i Francuskoj mornarici. Takođe se izvozi i koristi se u vazduhoplovnim snagama nekoliko drugih zemalja, uključujući Egipat, Indiju, Grčku, Hrvatsku (nedavno stigao prvi).

Karakteristike:

Tip:Višenamenski lovac
Posada:1-2
Borbeni radijus:1400 km
Maksimalna brzina:2200 km/h
Maksimalna visina leta:15.200 m
katar izabran za domaćina svetskog prvenstva 2022. u zamenu za vojni ugovor sa francuskom vredan 14,5 milijardi evra?
Rafale M


Varijante:

  • Rafale A Eksperimentalni;
  • Rafale B Dvosed, zemaljski;
  • Rafale C Jednosed, zemaljski;
  • Rafale D Originalno ime Rafale C (preimenovano 1990);
  • Rafale M Jednosed, na bazi nosača;
  • Rafale N Dvosed, na bazi nosača;
  • Rafale BM (prvobitno nazvan Rafale N) nosač nuklearnog oružja;
  • Rafale DM Dvosed za egipatsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale EM Jednosed za egipatsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale DH Dvosed za indijsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale EH Jednosed za indijsko vazduhoplovstvo;

11 KOMENTARA

  1. @Srbin iz Metohije na ovako ruzan i lukav komentar ne zelim da odgovaram samo zato sto si se potpisa ka da si iz “Metohije”! Jer odje u Crnu Goru postujemo ljude s Kosova i Metohije a posebno Crnogorce i Srbe iz Metohije jer je Metohiju najvise naselili Crnogorci posle 1-og balkanskog rata, i ostalo plus preko 15000 Crnogorskih vojnika jer su opstine Pec, Decani i Djakovica ostali u sastavu kraljevine Crne Gore! A vjeruj mi pola Metohije ce opet biti Crnogorska a druga polovina Metohije i ostatak Kosova vama Srbima! A sto se tice Rusa prvo im se vi Srbi zahvalite sto su pomogli nama Crnogorcima da se otcepimo od vas, i zahvalite im sto su onako JUNACKI POBEGLI S KOSOVA PA SE ZATO I DESIO PROGON SRBA NA KOSOVU 2004! Ti prvi ako si uopste iz Metohije treba da se stidis sto branis Ruse jer su oni izdali vas Srbe na Kosovu! Mi smo vidjeli da su oni teski prevaranti i fukare pa smo ih zato odjebali, jer tesko onom koga RUSIJA BRANI A KINA HRANI! Nama je mjesto u Evropi u saradnji sa najsavremenijim evropskim zemljama jer tu geografski i pripadamo, jedino mi zao sto nijesmo ostali neutralni ali dobro navikavamo se i na NATO! A vama Srbima od srca zelim da udjete u BRIKS I ODKB posto to iskreno zelite

    • Ne nego si ti iz Metohije ! Ja sam iz jedinog carskog grada na ovim prostorima-Prizrena !!! Pa vi(crnogorci) ste do nedavno “guslali” o “bratstvu” sa Rusima !!! Ali nije ovo vasa prva izdaja “brace”. Imate vi novu bracu : sve ste blizi sa siptarima i narocito sa hrvatima . Sto rekli nasi stari : slican se slicnome raduje ! I ne zaboravi sada je ova takozvana drzava kosovo za vas VELIKA SILA i bez albanije !!! Ne zaboravi:nikad se ne zna sta nosi dan i sta nosi noc!!!

    • Dasault Rafale pogotovo F 4 je vrhunski avion ali ne samo cenom , već baznom logistikom nikako nije za nebo Srbije. Naslednik dolazi sa istoka , ful pack , potpuna enigma za za sve države ne regiona nego i EU… .

    • @Vaske samo da ti recem da taj tvoj famozni MiG-35 ne postoji jos uvjek, no postoji samo 2-3 primjerka prototipa, jos ga ni ruska vojska nije narucila koliko je dobar! A za ovaj Su-30 pitaj Indiju kojoj su pre par godina oborili Pakistanci sa F-16 blok30 star 40 godina i to je razlog zasto je Indija pocela da narucuje Rafale. Informisi se malo nemoj samo slusat Pink i Hepi. Da ti recem samo da molis Boga da Srbija kupi Rafale jer to je vrhunski avion mozda i najbolji na svetu u klasi 4++ generacije

      • E pa kad to crnogorac kaze to je samo tako i nikako drugacije !!! Oni su uvek u pravu i sve znaju . Do juce ste Ruse ljubili u ….a sada drvlje i kamenje na njih . Bas onako junacki , dostojanstveno , ljudski , istorijski … Ma “svaka vam cast ” !!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version