Naslovna Novosti Odgovor na hipersonične rakete: Japanci prvi na svetu pucali iz elektromagnetnog šinskog...

Odgovor na hipersonične rakete: Japanci prvi na svetu pucali iz elektromagnetnog šinskog topa sa broda na moru

1
japanski elektromagnetni sinski top
japanski elektromagnetni sinski top
google news

Japan je uspešno ispalio hitac iz pomorskog elektromagnetnog šinskog topa (eng. electromagnetic rail gun) srednjeg kalibra sa platforme na moru, dok nastavlja da unapređuje svoju odbranu pod izgovorom rastućih regionalnih bezbednosnih pretnji.

Za testiranje, japanske pomorske snage za samoodbranu sarađivale su sa Agencijom za tehnološku nabavku i logistiku (ATLA) japanskog Ministarstva odbrane. Još uvek nema dovoljno konkretnih informacija o tome šta je to uključivalo i kada je sprovedeno.

Ministarstvo odbrane je 17. oktobra objavilo uspešno testiranje, tvrdeći da je ovo prvi put da je bilo koja nacija postigla takav podvig sobzirom da se pomorski šinski topovi očigledno postavljaju na brodove. Japan se nada da će koristiti šinski top na kopnu i na moru. Dakle, test bi bio značajan napredak za ovu novu tehnologiju.

Uz najavu objavljenu na Platformi X (Twitter), japansko ministarstvo odbrane je priložilo zapanjujući video snimak ovog topa u akciji, koji pokazuje ispaljivanje projektila iz različitih uglova. Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je odlučilo da razvije sistem elektromagnetnog oružja za presretanje neprijateljskih hipersoničnih projektila početkom 2022.

Štaviše, iz ove agencije ministarstva odbrane su saopštili da napreduju u radu na elektromagnetnom šinskom topu. „Od finansijske 2016. godine proučavali smo osnovne tehnologije šinskih topova. U studijama smo radili na povećanju brzine lansiranja i uspostavljanju tehnologija materijala za šine, koje imaju visoke karakteristike izdržljivosti u struji“, rekao je svojevremeno portparol ATLA-e Džejnsu.

Šinski top je elektromagnetno oružje koje može da ispaljuje projektile brzinom od oko 7 maha, ili sedam puta većom od brzine zvuka, na ciljeve poput brodova, projektila i aviona.

Neki japanski zvaničnici odavno su predviđali i izjavili da ta zemlja želi da kombinuje svoj sistem šinskih topova sa raketama dugog dometa kako bi povećala svoj kapacitet za presretanje vazduhoplovnih ciljeva.

railgun stize iz japana
railgun stize iz japana

Razvoj i testiranje ovih „šinskih topova“ dolazi u trenutku kada Tokio razmišlja kako da se adekvatno suprotstavi “pretnji” koju predstavlja hipersonično oružje koje su razvili regionalni protivnici poput Kine, Rusije pa čak i Severne Koreje.

Imajući u vidu verovatnoću budućeg sukoba kao i verovatno uz dozvolu SAD, Japan jača svoje odbrambene sposobnosti i povećava vojnu spremnost.

Kao nagoveštaj uspešnog razvoja ovog oružja, primećujemo kako Japan nije saopštio da se oseća ugroženim od sve većeg severnokorejskog arsenala projektila, koji uključuje i hipersonično oružje.

Severna Koreja je pre samo godinu dana lansirala balističku raketu preko te ostrvske države, koja je na kraju pala istočnije u Tihom okeanu. S obzirom da se Japan javno obavezao da će uništiti svaku severnokorejsku raketu koja uđe u njihov vazdušni prostor, razvoj i integracija ovog oružja im može poslužiti.

Vojni stručnjaci veruju da bi elektromagnetni šinski topovi svakako bili poželjna opcija za gađanje raznih vazdušnih pretnji na moru, uključujući dolazeće hipersonične krstareće, a možda čak i hipersonične balističke rakete, s obzirom na brzine kojima se projektili mogu ispaljivati iz njih.

Iako su dostupni samo ograničeni detalji o japanskom šinskom topu, trenutne specifikacije za prototip topa srednje veličine, koji je prvobitno primećen u maju ove godine, naglašava da oružje može da ispaljuje 320g (ili 0,7lb) čeličnu municiju od 40mm.

Prema prethodnom izveštaju objavljenom u publikaciji Shephard Media, ATLA šinski top koristi pet megadžula (MJ) ili pet miliona džula (J) energije naelektrisanja. Može da ispaljuje metke brzinom od oko 2230 m/s (preko 6 maha). 20 MJ energije napunjenosti je ono čemu se nadaju u Japanu kao krajnji cilj.

試作レールガンの射撃

Nema informacija na koje će brodove Japan eventualno montirati buduće šinske topove, pod pretpostavkom da postanu funkcionalna stvarnost. Međutim, ova nacija je ranije sugerisala da bi oni mogli biti postavljeni na barem neke od razarača, a ukupno ih poseduju 50.

Pored toga, navedeno je da ATLA planira da opremi nekoliko kopnenih vozila, verovatno kamiona, šinskim topovima kako bi na sličan način pokušali da odgovore na hipersonične rakete.

Trenutna ideja japanskog ministarstva odbrane ima za cilj da se šinski topovi osposobe za rad sa postojećim projektilima PVO sistema već u upotrebi. Sistemi bi radili zajedno kako bi formirali troslojno sredstvo odvraćanja. Novi sistem bi popunio rupe u japanskim sposobnostima odgovora na rakete.

Presretači projektili mogu biti ispaljeni iz šinskih topova različitim brzinama. Operateri mogu da promene brzinu kojom se presretač kreće manipulišući količinom električne energije koja se koristi. Ovi izbori bi se zasnivali na tome koliko brzo se približavaju dolazeći projektili. Šinski topovi su takođe donekle prikriveni zbog male veličine njihovih „metaka“.

Očekuje se da će sistem biti spreman za upotrebu u drugoj polovini 2020-ih, kao i da će ovaj sistem šinskih topova sledeće generacije dati Japanu višestruke mogućnosti presretanja pored raketa dugog dometa.

atla sinski elektromagnetni top
atla sinski elektromagnetni top

Za razliku od američke vojske koja je odlučila da odustane od razvoja tehnologije elektromagnetnih šinskih topova, Japan je istrajao u svojim naporima. Iako će biti potrebno još testiranja i bolja integracija pre nego što sistem bude uveden, Tokio je na putu da sprovede ovo futurističko rešenje u konačan proizvod, što je dokazano nedavnim testiranjem.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version