Naslovna Novosti Rusija ažurirala PVO sistem Komar za brodski okršaj; Rakete Ataka i Igla-S...

Rusija ažurirala PVO sistem Komar za brodski okršaj; Rakete Ataka i Igla-S protiv pomorskih dronova

0
komar pvo sistem
komar pvo sistem
google news

Ruski protivvazdušni raketni sistem Komar postavljen na brodu dobio je značajno ažuriranje u cilju povećanja efikasnosti suprotstavljanja neprijateljskim površinskim bespilotnim plovilima.

Nova verzija sistema PVO koristi protivvazdušne vođene rakete Igla-S, kao i protivtenkovske rakete Ataka opremljene različitim tipovima bojevih glava, uključujući visokoeksplozivnu fragmentaciju, visokoeksplozivnu i kumulativnu.

Jedno od ključnih inovativnih rešenja bila je integracija optičko-elektronskih i termovizijskih sistema za prepoznavanje ciljeva. Ovi sistemi obezbeđuju visoku preciznost u otkrivanju i praćenju objekata u vazduhu, što Komar čini još efikasnijim u kontekstu savremenih vojnih pretnji.

Prema tehničkim specifikacijama, ažurirani Komar je sposoban da pogađa ciljeve koji se kreću brzinom do 50 čvorova, što ga čini jednim od najbrže delujućih sistema u svojoj klasi.

Početkom jula ove godine koncern Almaz-Antej je prvi put najavio lansiranje na međunarodnom tržištu naoružanja ažurirane verzije protivvazdušnog raketnog sistema kratkog dometa Komar.

pvo komar
pvo komar

Govorili su o novom sistemu PVO Komar 3M47-03 sa protivtenkovskom vođenom raketom Ataka. Sistem PVO je dizajniran za ugradnju na čamce i male brodove, jer masa čitavog kompleksa ne prelazi 1,5 tona.

Prethodno je kompanija RATEP predstavila dve verzije kompleksa Komar – 3M47-01 i 3M47-03. Prvi je naoružan MANPADS-om Igla i Igla-S, drugi je takođe opremljen protivtenkovskim vođenim raketama Ataka.

S obzirom da bespilotne letelice i čamci predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju, danas su ovakvi sistemi PVO veoma traženi.

9M120 Ataka

Raketa 9M120 Ataka već je primećena ispod krila ruskog helikoptera Mi-28NM u Ukrajini. Dizajnirana je 80-ih godina prošlog veka. Posebno ga ceni rusko vazduhoplovstvo zbog svog velikog dometa od 25 km.

Karakteristika 9M120 Ataka je njeno kombinovano inercijalno, satelitsko i optičko navođenje. Raketa je dizajnirana posebno za vazdušne protivmere protiv teško oklopnih borbenih vozila – tenkova, oklopnih transportera, protivtenkovskih samohodnih topova itd, a sada prilagođena i pomorskim dronovima.

9m120 ataka
9m120 ataka

Postoji nekoliko različitih varijanti 9M120 Ataka. Prva verzija je dvostepena raketa sa tandem bojevom glavom. Druga verzija je raketa sa projektilom, ali je dizajnirana da se lansira sa kopnenog lansera.

Raketa Ataka je smeštena u plastičnu cev ojačanu staklom koji takođe služi kao njen lanser. Njeno dejstvo protiv zapadnih tenkova je već dokumentovano u više navrata tokom aktuelnog sukoba u Ukrajini, te su odlični rezultati ubrzali proizvodnju projektila. Ove rakete trenutno nastoje da kupe Alžir, Irak i Uganda.

Igla-S

Sa druge strane, “Igla-S” je ruski ručni raketni sistem zemlja-vazduh, poznat i kao MANPADS (Man-Portable Air-Defense System), što znači da je prenosiv i može se lako nositi i koristiti od strane pojedinaca.

Ovaj sistem je razvijen kao deo sistema protivvazdušne odbrane i koristi se za uništavanje ciljeva u vazduhu, uključujući helikoptere i avione. “Igla-S” se sastoji od ručnog lansera i rakete. Lanser se nosi na ramenu operatera i koristi se za praćenje i lansiranje rakete.

9k338 igla s
9k338 igla s

Raketa koja se koristi sa “Igla-S” sistemom je vođena i ima sposobnost samonavođenja. To znači da je opremljena sistemom za samostalno praćenje cilja. Raketa je opremljena infracrvenim homing sistemom koji omogućava da prati toplinu cilja (motora aviona ili helikoptera) tokom leta.

“Igla-S” ima značajan domet, a sistem je dizajniran da bude mobilan i lagan, omogućavajući brzo postavljanje i upotrebu od strane korsinika. Kroz vreme, “Igla-S” sistem je prolazio kroz različite faze modernizacije kako bi održao ili poboljšao svoje performanse u odnosu na evoluciju pretnji iz vazduha.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version