Naslovna Novosti Istorijska akcija: Zajednička američko-izraelska operacija spasavanje 150 talaca – Delta Force, Seal...

Istorijska akcija: Zajednička američko-izraelska operacija spasavanje 150 talaca – Delta Force, Seal Team 6 i Shayetet 13 ulaze u srce Gaze!

0
sajetet 13 izraelske specijalne jedinice
sajetet 13 izraelske specijalne jedinice
google news

Izrael i SAD pokušaće da oslobode oko 150 talaca koje Hamas drži u tunelima u Pojasu Gaze. Ovo je istorijska misija sa visokim stepenom rizika.

Očekuje se da će operacija početi čim izraelski štab uspostavljen specijalno za ovu svrhu locira tačnu lokaciju talaca.

U tom cilju, američki timovi za specijalne operacije i obaveštajni agenti stigli su u Izrael kao savetnici da pomognu izraelskim snagama u spasavanju talaca u Gazi nakon početka kopnene invazije.

Nezvanični izvori kažu da će elitne američke snage normalno učestvovati u operaciji.

Amerikanci ne spominju Grčku direktno kada kažu da su „Snage za specijalne operacije SAD stavljene u pripravnost u obližnjoj evropskoj zemlji (Jedinica JSOC)“ kako bi pomogli još više ako je potrebno.

SEALs
SEALs

Ranije je postalo poznato da je grčka mornarica navodno stavljena u stanje visoke pripravnosti sa fregatom Psara koja je raspoređena sa Stalnom mornaričkom grupom 2 NATO-a u istočnom Mediteranu za operacije zajedno sa nosačem aviona USS Gerald R. Ford.

Operacija spasavanja talaca u Gazi

SAD su poslale stručnjake za spasavanje talaca da savetuju izraelske snage o oslobađanju 150 talaca – verovatno uključujući i neke Amerikance – koje je Hamas kidnapovao tokom krvave ofanzive na južni Izrael.

Tačnije, SAD šalju stručnjake za spasavanje talaca u Izrael i stavljaju u pripravnost tim za specijalne operacije “Door Kickers”.

U međuvremenu, američke snage za specijalne operacije stavljene su u stanje pripravnosti u obližnjoj evropskoj zemlji, kažu dva visoka američka vojna zvaničnika koji su govorili pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o osetljivim pitanjima nacionalne bezbednosti.

Izvori su opisali ove trupe kao „odbijače vrata“, koji bi navodno sami mogli da sprovedu spasilačku akciju ako im se naredi.

Zvanično, američke snage neće pomagati Izraelu ni u jednoj operaciji na terenu, rekli su izvori. Nezvanično, Amerikanci grčevito rade na svom učešću u zajedničkom poduhvatu.

SAD su poslale i članove obaveštajne grupe i snage za specijalne operacije iz Centralne komande SAD i Komande specijalnih operacija SAD u Izrael da savetuju i pomažu u obaveštajnim operacijama, rekli su izvori za Mesindžer.

Sekretar odbrane Lojd Ostin potvrdio je u utorak da SAD imaju „ljude na terenu“ da pomognu izraelskim vlastima „sa obaveštajnim podacima i planiranjem“ za moguće operacije koje uključuju napore za spasavanje talaca.

Ostin, koji je otputovao u Brisel sa američkim načelnikom štabova generalom Čarlsom Braunom da se sastane sa Ukrajinskom odbrambenom kontakt grupom, rekao je da Pentagon ima „tim za vezu“ u Izraelu koji radi sa izraelskim snagama za specijalne operacije.

Ostin je takođe rekao da SAD imaju sposobnost da “brzo raspoređuju druge resurse u regionu”.

Bela kuća je saopštila da je 11 Amerikanaca već ubijeno u Izraelu, a nekoliko se vodi kao nestalo.

hamas
hamas

Zvaničnici nisu potvrdili da ima Amerikanaca među taocima, ali u utorak su se oglasili članovi porodica četvorice Amerikanaca rekavši da veruju da su njihovi najmiliji kidnapovani u Pojasu Gaze koji kontroliše Hamas.

Hamas je u ponedeljak zapretio da će početi da pogubljuje taoce u znak odmazde za izraelske vazdušne napade u pojasu Gaze, što su i učinili.

Američki odbrambeni zvaničnici opisali su napad, koji je uključivao napadače koji su gađali civile i kidnapovali starije žene i malu decu, kao “brutalnost na nivou ISIS-a”.

Delta Force i Seal Tim 6

Iako zvaničnici nisu rekli kakve su snage za specijalne operacije stavljene u stanje pripravnosti, rekli su da je vojna jedinica potpala pod Zajedničku komandu za specijalne operacije.

Dve primarne jedinice za borbu protiv terorizma pod Zajedničkom komandom za specijalne operacije koje su istorijski preduzimale misije spasavanja talaca širom sveta su Delta Force vojske, zvanično poznate kao 1. Operativni odred specijalnih snaga-Delta, i Mornarički SEAL tim 6 (Grupa za razvoj specijalnog ratovanja) .

s13insig
Šajeteta 13 insignija

Logično, sa izraelske strane će pokušati elitne snage Šajeteta 13. Sve tri pomenute jedinice su našle svoje mesto u našoj listi 5 najboljih specijalnih jedinica na svetu.

Pored toga, SAD su počele rad na isporuci municije i protivvazdušne odbrane Izraelu.

Nosač aviona klase Nimic USS Gerald R. Ford (CVN-78) i pet krstarica i razarača sa vođenim raketama stigli su u utorak kod Izraela u istočnom Mediteranu.

„Dolazak ovih veoma sposobnih snaga u region je snažna poruka odvraćanja ako bilo koji neprijatelj Izraela razmisli da pokuša da iskoristi ovu situaciju“, rekao je general Majkl „Erik“ Kurila, koji nadgleda američku Centralnu komandu.

Ministar odbrane Ostin rekao je u saopštenju u nedelju da će grupa nosača biti proširena lovcima američkog vazduhoplovstva “kako bi se poboljšali regionalni napori za odvraćanje”.

Zvaničnici odbrane rekli su da bi raspoređivanje udarne grupe USS Gerald R. Ford u regionu sprečilo bilo koju zemlju ili grupu kao što su Iran ili Hezbolah da iskoriste sukob.

Visoki zvaničnik odbrane rekao je u ponedeljak da udarna grupa može da izvrši „čitav spektar misija, od prikupljanja obaveštajnih podataka, pomorske dominacije, do dalekosežnih udara, što će obezbediti da su Sjedinjene Države spremne da odgovore na sve nepredviđene situacije i da će minimizirati rizik šireg sukoba to bi ugrozilo stabilnost u regionu“.

Pentagon je saopštio da je u kontaktu sa američkom odbrambenom industrijom kako bi ubrzao nerešene narudžbine Izraela za vojnu opremu u regionu, dok je takođe procenjivao koja municija bi Izraelu mogla biti dostavljena iz američkih zaliha.

navy seals
navy seals

„Sve ovo su jasni dokazi na delu, a ne samo reči podrške SAD odbrani Izraela i služi kao odvraćajuća poruka Iranu, libanskom Hezbolahu i svim drugim zastupnicima širom regiona koji mogu da pomisle da iskoriste trenutnu situaciju za eskalaciju sukoba. . Ti protivnici treba dvaput da razmisle“, rekao je visoki zvaničnik odbrane u ponedeljak.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Zelenski i cela vladajuća garnitura u Kijevu bi trebali da se zapitaju koliko je Zapadu do njih zaista stalo, dok uživo posmatraju kako SAD reaguje kada je “ugrožena” zemlja do kojoj im je zaista stalo.

Doduše ovde se Izraelu suprotstvaljaju daleko slabiji neprijatelji, tradicionalno omiljena prilika za SAD, u odnosu na prilike u Ukrajini.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version