Naslovna Novosti Španska kompanija PLD Space izvela prvo privatno lansiranje rakete u Evropi, ali...

Španska kompanija PLD Space izvela prvo privatno lansiranje rakete u Evropi, ali nije stigla do svemira

0
pld space izvela prvo potpuno privatno lansiranje rakete u evropi ali ne u svemir
pld space izvela prvo potpuno privatno lansiranje rakete u evropi ali ne u svemir
google news

PLD Space je proslavio važno dostignuće. Španska kompanija je završila prvo potpuno privatno lansiranje rakete u evropskoj istoriji.

Miura 1 je prva španska raketa. Lansirana je proteklog vikenda iz testnog centra El Arenosilo Nacionalnog instituta za svemirsku tehnologiju španske opštine Huelva.

PLD Space smatra lansiranje uspešnim, iako raketa nije uspela da postigne svoj cilj. Očekivalo se da će Miura 1 za 12 minuta dostići visinu od 80 kilometara od površine naše planete.

Tu prolazi granica svemira, prema NASA klasifikaciji. U nekim zemljama, granica se smatra Karmanovom linijom (100 kilometara od površine Zemlje), ali to je priča za sebe.

U svakom slučaju, Miura 1 nije uspela da stigne ni do granice od 50 km. Let španske rakete od 12,5 metara završio je na visini od oko 46 km. Na raketi je bila oprema za prikupljanje podataka o letu. Posle 5 minuta i 6 sekundi leta, Miura 1 je sletela u Atlantski okean.

PLD Space nije otkrio zašto je Miura 1 pala pre planirane visine, ali su let nazvali uspešnim, navodeći da je raketa postigla “sve tehničke ciljeve” u vezi sa njenim performansama.

Iz PLD Space kompanje tvrde da su uložili više od 12 godina kako bi se ovo lansiranje dogodilo. Dobijene informacije će pomoći u razvoju orbitalne rakete Miura 5, izjavio je Raul Tores, suosnivač španske kompanije.

„Razvili smo Miuru 1 kao odskočnu dasku za ubrzanje tehnološkog napretka Miure 5. Sa uspehom ove misije, naš tim je spreman da brzo napreduje ka inauguracionom letu Miure 5 – našem krajnjem cilju“, rekao je Raul Verdu, suosnivač i menadžer razvoja poslovanja u PLD Space.

Nekoliko drugih evropskih kompanija planira prva lansiranja. Nemačka fabrika vazduhoplovstva i raketa Isar Aerospace razvija letelice čija prva lansiranja bi trebalo da se održe sledeće godine.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Orbex i Skyrora takođe rade na malim lansirnim raketama, ali bez jasnih datuma za njihova prva lansiranja.

Kompanija PLD Space se nadala da će lansirati Miura 1 još ranije ove godine. Pokušaj lansiranja krajem maja otkazan je zbog jakog vetra.

Drugi pokušaj 16. juna prekinut je baš kada se motor vozila upalio kada se pupčana užad nije odvojila od rakete kako se očekivalo. PLD Space je zaključio da se kabl odvojio, ali deseti deo sekunde kasnije nego što je planirano.

Kompanija je krajem juna saopštila da će odložiti sledeći pokušaj lansiranja najranije do septembra kako bi se pridržavala ograničenja španskog zakona koja imaju za cilj sprečavanje požara.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version