Naslovna Analitika Da li je era tenkova završena, prepustivši bojno polje bespilotnim letelicama?

Da li je era tenkova završena, prepustivši bojno polje bespilotnim letelicama?

0
lancet zala, kalashnikov
lancet zala, kalashnikov
google news

Posle rata u Karabahu 2020. godine, isplivala je teza da je era tenkova završena i da je uloga glavnog oružja ustupljena dronom.

Zapravo, još je rano govoriti o kraju ere tenkova na bojnom polju, ali uloga bespilotnih letelica zapravo postaje sve istaknutija.

Tokom sukoba u Ukrajini, raspoređeno je na desetine hiljada različitih dronova, kako ruskih tako i ukrajinskih, a principi angažovanja su se promenili. Američka publikacija Volstrit Žurnal opisala je šta se dogodilo na bojnom polju u Ukrajini, ističući da dronovi postaju jedan od faktora koji „menjaju igru“.

Tipično, korišćenjem izviđačkih bespilotnih letelica, operacija prikupljanja parametara cilja se određuje veoma brzo. Prema rečima zamenika direktora Obaveštajnog odeljenja Ministarstva odbrane Ukrajine Vadima Skibickog, od otkrivanja mete do njenog uništenja retko kad prođe više od 10 minuta.

To je dostignuće revolucije informacionih tehnologija, koje postavlja pitanja o primeni nekih osnovnih koncepata u modernoj vojnoj doktrini za buduće ratovanje. Penzionisani narednik američke vojske Bredli Kroford rekao je za Volstrit Žurnal da kombinovani napadi snaga, kao što je američka invazija na Irak 2002, sada mogu biti malte ne nemogući zbog efikasnosti dronova.

shahed 136
Povoljni iranski Shahed 136

Dron sa pogledom iz prvog lica (FPV) košta mnogo manje od artiljerijske granate od 155 mm, a da ne pominjemo tenkove i druga oklopna vozila, ili skupu protivtenkovsku raketu.

Načelnik Generalnog direktorata za obaveštajnu odbranu Ukrajine, Kiril Budanov potvrdio je da je i to jedan od razloga zašto se “prolećna kontraofanziva” Oružanih snaga Ukrajine, koja traje već 4 meseca, izvodi uglavnom na terenu.

Rat u Ukrajini pokazuje da savremena vojna obuka i oprema Zapada, kao odgovor na decenije agresorskih operacija usmerenih isključivo na poraz drastično slabijih protivnika poput Iraka ili Avganistana, treba da se obnovi.

„Drevni“ borbeni metod, prema komentarima, nema apsolutno nikakvog značaja kada se koristi protiv jakih oružanih snaga poput ruske armije. Ovakav pristup dovodi do činjenice da se stavljanje akcenata na složene i skupe sisteme naoružanja čini nerazumnim, kada oni ne mogu dugo da izdrže u sveobuhvatnoj konfrontaciji sa protivnicima egalima.

fpv dron sa eksplozivom
Jeftini FPV dron sa eksplozivom

Direktne tenkovske borbe postale su sve ređe, pa mnoge složene karakteristike ovog vozila više nisu važne kao ranije. Prema ukrajinskim zvaničnicima, manje od 5 odsto tenkova uništenih od početka sukoba pogođeno je drugim tenkovima, dok su ostali pogođeni minama, artiljerijom, protivtenkovskim sistemima i dronom.

Treba ponoviti da iako tenkovi i dalje igraju značajnu ulogu na bojnom polju, njihov značaj se postepeno smanjuje i postoji teoretska mogućnost da bi u budućnosti mogli biti potpuno zamenjeni naoružanim bespilotnim letelicama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version