Naslovna Novosti PVO raketni sistem Patriot, već poražen raketom Kindžal, sada na mukama sa...

PVO raketni sistem Patriot, već poražen raketom Kindžal, sada na mukama sa kliznim bombama?

1
udar klizne bombe
udar klizne bombe
google news

Sistem protivvazdušne odbrane Patriot je najnapredniji raketni sistem zemlja-vazduh koji su Kijevu obezbedile zapadne zemlje, a namenjen je da pomogne Ukrajini u odbrani od nemilosrdnih napada raketama i bespilotnih letelica koji su ciljali energetsku infrastrukturu zemlje.

Odlikuje se radarskim sistemima koji se mogu pohvaliti otprilike tri puta većim dometom drugih sistema protivvazdušne odbrane isporučenih sa Zapada kao što su NASAMS i IRIS-T.

Jedna baterija Patriot može da zaštite područje do 100 kilometara i da gađa avione, krstareće i balističke rakete.

Svaka baterija Patriot uključuje lansirni sistem montiran na kamion opremljen sa osam lansera koji mogu da drže do četiri presretača raketa, zemaljski radar, kontrolnu stanicu i generator.

Međutim, nedavni izveštaj Biznis Insajdera, koji se poziva na Aleksija Melnika iz Kijevskog istraživačkog Razumkov centra, sugeriše da PVO sistem Patriot pokazuje ograničenu efikasnost u suprotstavljanju bombama bačenim iz vazduha.

U izveštaju se navodi da je presretanje visokoeksplozivnih vazdušnih bombi, koje ruske oružane snage od marta koriste u Ukrajini, predstavljalo značajan izazov za Oružane snage Ukrajine (OSU).

su 34 baca bombu kab 1500 u slobodnom padu u siriji
su 34 baca bombu kab 1500 u slobodnom padu u siriji

Ove projektile, su prvi put koristili pre 30-50 godina u SSSR-u. Rusija ih je modifikovala, sada imaju GPS module i klizne elise, čime se povećava njihova preciznost navođenja.

Za razliku od raketa dugog dometa, ove bombe provode samo kratko vreme u vazduhu, nešto više od jednog minuta, čineći njihovo presretanje dosta složenijim.

Ekspert sa sedištem u Kijevu tvrdi da vodeći zapadni protivraketni sistemi, poput raketnog odbrambenog sistema Patriot, nisu u osnovi dizajnirani da se suprotstave takvim projektilima, što ih čini manje efikasnim protiv visokoeksplozivnih vazdušnih bombi.

Jurij Ignat, predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, takođe je ranije naglasio da „presretanje takvih granata nema smisla“. Oružane snage Ukrajine smatraju da je najracionalniji pristup rešavanju ovih bombi neutralisanje neprijateljskih aviona.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34

Štaviše, ove bombe takođe nude izuzetno isplativo rešenje za ruske vojne stratege. Prema izveštajima, komplet za navođenje za ove bombe košta manje od dva miliona rubalja, što je otprilike 20.000 evra. Za razliku od toga, jedna ruska krstareća raketa Kalibar ima cenu od skoro 6 miliona evra.

PVO sistem Patriot ukratko

Patriot je raketni PVO sistem zemlja-vazduh (SAM – Surface to Air Misille). Američka firma Raytheron je dizajnirala Patriot u drugoj polovini šezdesetih godina. Razvoj i testiranje sistema je počelo sredinom sedamdesetih. Prve isporuke su krenule 1981. godine da bi, tri godina kasnije, ušao u operativnu upotrebu. 

U početku je korišćen isključivo kao protivvazdušni sistem da bi 1988. godine dobio i novu namenu upotrebe – protiv taktičkih balističkih projektila.

Kasnije modifikacije sistema u osnovi menjaju standardnu koncepciju i od početka primene se angažuje protiv taktičkih balističkih raketa. Detaljan članak o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh pročitajte ovde.

patriot
patriot

Procenjuje se da vojska SAD-a ima u upotrebi 1106 lansera. Preko 200 lansera je otišlo za izvoz. Napravljeno je više od 10000 raketa.

Ukrajina je do nedavno posedovala dva sistema Patriot u okviru svojih granica, od kojih su jedan donirali Sjedinjene Države, a drugi združeno Nemačka i Holandija.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version