Naslovna Novosti Za prijem Švedske u NATO, Turska bi da kupi borbene avione F-16...

Za prijem Švedske u NATO, Turska bi da kupi borbene avione F-16 za 20 milijardi dolara

1
turski f 16
turski f 16
google news

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izlaže svoje uslove svetskim liderima pre nego što je dao zeleno svetlo za ulazak Švedske u NATO. Erdogan želi da zaključi veliki posao za kupovinu borbenih aviona F-16 ukupne vrednosti 20 milijardi dolara.

Iako je američki predsednik Džo Bajden izrazio podršku ovom sporazumu, on je takođe naglasio da je konačna odluka o njegovom odobravanju u rukama Kongresa SAD. Bajdenov uticaj u Kongresu je trenutno navodno ograničen, što čini ishod sporazuma predvidljivo neizvesnim.

Erdogan je rekao da su turski ministar inostranih poslova Hakan Fidan i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali o ratifikaciji Turske kandidature Švedske za pridruživanje NATO-u prošle nedelje u Njujorku.

“Ako oni (SAD) održe svoja obećanja, naš parlament će takođe održati svoje obećanje. Turski parlament će imati konačnu reč o članstvu Švedske u NATO-u,” rekao je on.

Problem članstva Švedske u NATO-u postaje ozbiljno pitanje za svetsku politiku, posebno za Rusiju, koja širenje alijanse doživljava kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Turska, kao ključni igrač u ovoj stvari, mora da odmeri svoje interese. Na jednoj strani su saveznici iz NATO-a sa kombinovanim ekonomskim obimom koji je oko 10 puta veći od Rusije, a sa druge strane je Rusija, čija se ekonomija suočava sa poteškoćama zbog zapadnih sankcija.

Turska i Mađarska ostaju jedine zemlje NATO-a koje nisu ratifikovale ponudu Švedske. Premijer Viktor Orban je 25. septembra izjavio da Mađarska verovatno neće ratifikovati zahtev Švedske za pridruživanje Severnoatlantskom savezu u bliskoj budućnosti.

kilicdaroglu protiv erdogana
Kilicdaroglu, nekadašnji protivkandidat Erdogana, koga je otvorneo podržavao Zapad

Sa druge strane, stručnjaci smatraju da će uslovi Turske ipak biti ispunjeni, jer je danas to jedini način da Švedska postane članica NATO-a.

Treba napomenuti da je Ankara zatražila od SAD još u oktobru 2021. da odobre prodaju aviona F-16. Ugovor vredan 6 milijardi dolara uključuje prodaju 40 aviona, kao i komplete za nadogradnju 79 borbenih aviona koji su već u upotrebi u turskim vazduhoplovnim snagama.

Međutim, u američkom Kongresu mogućnost ovakvog sporazuma bila je uslovljena nizom zahteva, posebno odobrenjem prijave Švedske za ulazak u NATO.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version