Naslovna Novosti Skladište Oružanih snaga Ukrajine napadnuto sa četiri planske bombe od 500 kilograma...

Skladište Oružanih snaga Ukrajine napadnuto sa četiri planske bombe od 500 kilograma odjednom

0
skladiste oruzanih snaga ukrajine napadnuto sa cetiri planske bombe od 500 kilograma odjednom
skladiste oruzanih snaga ukrajine napadnuto sa cetiri planske bombe od 500 kilograma odjednom
google news

U oblasti Hersona došlo je do velikog bombardovanja lučkog terminala Nibulon. Prema preliminarnim podacima, objekat, koji ukrajinska vojska koristi kao bazu, pogođen je pomoću četiri avionske bombe FAB-500M62 sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju.

Obim štete može se proceniti na odgovarajućim video kadrovima snimljenim sa drona.

Lučki terminal Nibulon, koji se nalazi u Hersonskoj oblasti, dugo je privukao pažnju zbog svoje strateške lokacije. Međutim, poslednjih meseci dobija poseban značaj zbog informacija da su Oružane snage Ukrajine (OSU) koristile terminal kao privremeno skladište vojne opreme ali i smeštaj osoblja.

Napad na takav objekat očigledno je imao za cilj neutralisanje potencijalne pretnje i slabljenje vojne moći neprijatelja u regionu. Udari se takođe mogu posmatrati kao pokušaj da se zakomplikuje logistika i kretanje ukrajinskih snaga.

Prema različitim izvorima, na teritoriji pogođenog objekta moglo bi da se nalazi do 200 ukrajinskih vojnih lica.

FAB od 500 do 1500 i druge teške bombe sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju već se masovno koriste protiv ukrajinske vojske, dok ukrajinska protivvazdušna odbrana ne može da presretne te ciljeve.

su 34
su 34

Modernizovane FAB bombe se često koriste i na južnim linijama fronta, gde ukrajinske trupe pokušavaju da konsoliduju snage u nedavno osvojenim naseljima i gde stoga postaju potencijalno lakše mete za ruske vazdušne napade.

Prvi video lansiranja modernizovane bombe FAB-500 M62

U julu mesecu je objavljen prvi video snimak lansiranja ruskih vođenih bombi FAB-500 M62. Na snimcima vidimo Su-34 koji lansira dve bombe FAB-500 M62.

Video snimak je zabeležio princip rada kompleta krila koji pretvara FAB-500 u precizno vođenu bombu. Kao što se može videti, nakon određenog trenutka kada su bombe u slobodnom padu, komplet krila se otvara i čini da ove bombe povećavaju daljinu i preciznost pogađanja predviđenih ciljeva.

Još martu mesecu smo pisali da su Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije počele da koriste, u okviru svoje specijalne vojne operacije, visokoprecizne vođene bombe, koje su kreirane na bazi FAB-500 bombi M62.

Prve slike modifikovane ruske bombe FAB-500M-62 pre utovara na Su-34 su izašle još u januaru mesecu. Međutim, do sada nije objavljen nijedan snimak dejstva, osim nekih fotografija na kojima se vide ostaci takvih bombi.

Ruske bombe FAB-500 M62 postale su „odgovor“ na JDAM bombe koje dobile ukrajinske vazduhoplovne snage. Uz njihovu pomoć, bombarderi Su-24 i Su-34 uspeli su da unište ciljeve sa udaljenosti preko 50 kilometara, ne ulazeći u područje koje pokrivaju PVO Ukrajine.

Da bi lansirali ovu navođenu municiju, ruski avioni se penju na veoma veliku visinu od preko 10 km.

Klizne bombe izuzetno teške za presretanje

Vazduhoplovstvo Ukrajine potvrđuje povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. Njihova upotreba je postala ozbiljan izazov za Ukrajinu.

Ukrajinska vojska se žali da je praktično nemoguće boriti se protiv ruskih kliznih bombi. Za sve vreme od početka njihove upotrebe, nijedna nije oborena, pošto se bombe kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta.

Čak ni savremeni PVO sistemi koje isporučuju zapadne zemlje ne mogu da se nose sa njima, dok broj udara koje nanose takve planske bombe raste.

Podsećamo vas da Ukrajina takođe ima sličnu opremu [takozvana JDAM bomba].

Ukrajina je u težoj situaciji. Iako postoje izveštaji da je JDAM bomba već više puta lansirana na ruske položaje, kijevske snage nisu u dobroj poziciji da lansiraju ovu bombu, sobzirom na nedostatke u avijaciji.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version