Naslovna Novosti Udar „planske bombe“ na privremeno mesto raspoređivanja Oružanih snaga Ukrajine u Ugledaru...

Udar „planske bombe“ na privremeno mesto raspoređivanja Oružanih snaga Ukrajine u Ugledaru [VIDEO]

0
udar „livenog gvozda na privremeno mesto rasporedivanja oruzanih snaga ukrajine u ugledaru
udar „livenog gvozda na privremeno mesto rasporedivanja oruzanih snaga ukrajine u ugledaru
google news

Pojavio se snimak napada na privremeno mesto razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine u Ugledaru. Prema dostupnim informacijama, napad su izvele Oružane snage Ruske Federacije koristeći dve visokoeksplozivne bombe sa kontrolisanim korektivnim modulom.

Na priloženom video snimku se vidi kako su objekti koji se nalaze na teritoriji punkta izloženi snažnom oštećenju od udara. Modifikovane vođene bombe su omogućile postizanje visoke preciznosti ciljanja, minimizirajući potencijal za kolateralnu štetu u okolnim područjima.

Vojni stručnjaci napominju da upotreba bombi sa kontrolisanim modulom korekcije omogućava da se udari izvode sa većom preciznošću i efikasnošću, smanjujući rizik po civile i infrastrukturu. Ovo takođe ukazuje na želju strane da ovakvim oružjem eliminiše moguće žrtve među civilnim stanovništvom.

Prema ruskim vojnim izvorima, avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) počeli su da koristi i teške bombe FAB-1500M 54 sa ažuriranim univerzalnim modulom za planiranje i korekciju u borbenim dejstvima u Ukrajini.

VKS Ruske Federacije raspolažu velikim brojem bombi slobodnog pada i njihovo opremanje univerzalnim modulima za planiranje i korekciju postala je jedan od aduta ruske vojske u Ukrajini.

FAB-500/1000 i druge teške bombe sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju već se masovno koriste protiv ukrajinske vojske, dok ukrajinska protivvazdušna odbrana ne može da presretne te ciljeve.

Modernizovane FAB bombe se često koriste na južnim linijama fronta, gde ukrajinske trupe pokušavaju da konsoliduju snage u nedavno osvojenim naseljima i gde stoga postaju potencijalno lakše mete za ruske vazdušne napade.

Bombe se bacaju sa tačaka vešanja aviona. U trenutku im se otvaraju krila koja im omogućavaju da krstare nekoliko desetina kilometara. Kao rezultat toga, ruski avion ne ulazi direktno u zonu protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga.

tu 22m3 baca fab 150
tu 22m3 baca fab 150

Međutim, FAB-500 je najslabija bomba u ovoj porodici koja se često koristi za uništavanje ukrajinskih položaja. Novi izveštaji su tvrdili da je ruska vojska konačno prilagodila univerzalne module za planiranje i korekciju mnogo moćnijim bombama FAB-1500 M54.

Prema izveštajima, ruski konstruktori nisu mogli jednostavno da povećaju modul za planiranje i korekciju koji se koristi na FAB-500/250 da bi ga jednostavno prilagodili tipu 1500. Zbog toga su ruski stručnjaci bili primorani da modifikuju sistem i promene dizajn i mehanizme modula. To je potrajalo i konačno je modul dobro funkcionisao.

Kao rezultat toga, domet pada FAB-1500 M54 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju je nekoliko puta povećan u odnosu na slične uređaje u manjim bombama. Sada je to navodno avionska bomba najvećeg dometa sa modulom za planiranje i korekciju u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. 

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34

Njihova preciznost je 5 metara, krater eksplozije je prečnika 15 metara, a zahvaćeno područje prelazi 2 kvadratna kilometra. Za razliku od FAB-500, upotreba FAB-1500 M54 sa specijalnim modulom i dalje je retka, ali se očekuje da će ruski vojno-industrijski kompleks pokrenuti masovnu proizvodnju u roku od mesec dana. 

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version