Naslovna Novosti Raketa koja je prošle godine pala na teritoriju Poljske, ispalio je ukrajinski...

Raketa koja je prošle godine pala na teritoriju Poljske, ispalio je ukrajinski sistem; Poljska štampa: Vlasti u Kijevu nisu sarađivale

0
ukrajinska raketa pala je na teritoriju poljske dve osobe poginule poljska vlasti u kijevu nisu saradivale
ukrajinska raketa pala je na teritoriju poljske dve osobe poginule poljska vlasti u kijevu nisu saradivale
google news

Poljski istražitelji su tek sada zvanično potvrdili da je 15. novembra 2022. godine u zemlju pala raketa lansirana iz Ukrajine. Ovo je objavila poznata poljska publikacija Rzeczpospolita.

Prema pisanju publikacije, ukrajinska strana odbija da sarađuje sa poljskim istražiteljima i ne daje nikakvu dokumentaciju u vezi sa incidentom. Međutim, poljski stručnjaci sproveli su detaljnu istragu i došli do zaključka o uzrocima tragičnog incidenta u Przevodovu, koji je rezultirao smrću dvojice farmera.

Publikacija citira mišljenje poljskih stručnjaka iz kancelarije tužioca: „Bila je to ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane koja je eksplodirala u Przevodovu i ubila dve osobe.”

Ovi zaključci kategorički isključuju verziju po kojoj je raketa mogla biti lansirana sa ruske teritorije. Eksperti smatraju da će to izazvati diplomatske posledice po Ukrajinu, posebno u kontekstu odbijanja Kijeva da sarađuje i pokušaja da se krivica prebaci na Rusiju.

Prema izvorima lista Rzeczpospolita, poljski stručnjaci iz Kancelarije generalnog tužilaštva u Varšavi „kategorički” su negirali mogućnost da je raketu lansirala Rusija. Oni bi identifikovali projektil kao protivvazdušnu raketu S-300 5-V-55 lansiranu sa teritorije Ukrajine.

Dok je Rusija pokušavala da pogodi elektranu u blizini Lavova, Ukrajina je navodno lansirala dve rakete dometa 75-90 kilometara da presretne napad. Prema izveštaju, jedan od njih je pogodio rusku raketu, dok je drugi slučajno pao na poljsku teritoriju.

Portparol tužilaštva u Varšavi Lukaš Lapčinjski potvrdio je u komentaru za Rzeczpospolita da su stručnjaci zaista dali svoje nalaze o incidentu, ali oni ostaju poverljivi.

mesto pada projektila u poljskoj
mesto pada projektila u poljskoj

Lapčinjski je dodao da je Poljska poslala Ukrajini zahtev za pravnu pomoć i da čeka odgovor.

Jeste Rusija, pa ipak nije ali je kriva iako nije

U novembru 2022, poljski predsednik Andžej Duda saopštio je da je, prema istrazi koja je u toku, projektil identifikovan kao ukrajinska protivvazdušna raketa. On je, međutim, naglasio da je Rusija na kraju kriva za tragediju.

Kijev je negirao da je incident izazvao ukrajinski projektil, ali je potvrdio da su njegove snage pokušale da presretnu ruski projektil u blizini i oko trenutka raketnog incidenta na poljskoj teritoriji.

Iako je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov pozvao na zajedničko ispitivanje incidenta, izvori Rzeczpospolite su rekli da Ukrajina „još nije stavila na raspolaganje bilo kakvu informaciju Poljskoj”.

video snimci zabelezili trenutak udara rakete u poljskoj
video snimci zabelezili trenutak udara rakete u poljskoj

Treba dodati da su svi proukrajinski, navodno nezavisni istraživači, OSINT genijalci i ostali “eksperti” optužili Rusiju.

Spremaju se izbori u Poljskoj

Važno je napomenuti da se u Poljskoj spremaju izbori, te na stav vlade prema Ukrajini značajno zaoštren.

Naime, svakako je potrebno pridobiti glasače, koje čini narod nezadovoljan nemogućnošću prodaje sopstvenih proizvoda, prvenstveno pšenice, zbog damping ukrajinskih cena.

To bi značilo da će se posle izbora, vrlo verovatno politika poljske vlade vratiti na raniji pravac bezrezervne pomoći Ukrajine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version