Naslovna Novosti Obustavljen razvoj ruske hipersonične rakete Zmeevik, popularno nazvane “ubica nosača aviona”

Obustavljen razvoj ruske hipersonične rakete Zmeevik, popularno nazvane “ubica nosača aviona”

7
obustavljen razvoj ruske hipersonicne rakete zmeevik popularno nazvane ubica nosaca aviona
obustavljen razvoj ruske hipersonicne rakete zmeevik popularno nazvane ubica nosaca aviona
google news

Kako navodi agencija TASS, privremeno su obustavljeni radovi na stvaranju rakete Zmeevik, koja je pozicionirana kao „ubica nosača aviona“. Ovo je izvestio vodeći izvor u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

„U ovom trenutku glavna pažnja i resursi odbrambenog sektora usmereni su na modernizaciju i unapređenje postojećeg raketnog arsenala, koji je već u funkciji i uspešno ispunjava svoje funkcije“, naglasio je predstavnik odbrambenog kompleksa.

On, međutim, nije precizirao koliko će trajati „zamrzavanje” rada na raketi Zmeevik i kada bi moglo da se nastavi.

Razvoj rakete Serpentine izazvao je veliko interesovanje u vojnim i stručnim krugovima, jer je predstavljao potencijalnu pretnju grupama nosača aviona država koje se smatraju naprijateljskim prema Rusiji.

Odlika rakete je bila velika brzina, domet i sposobnost da zaobiđe neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

Međutim, imajući u vidu trenutne okolnosti i potrebe odbrane, odluka o obustavi rada na ovom projektu verovatno je doneta na osnovu strateške potrebe da se najefikasnije iskoriste raspoloživi resursi za jačanje odbrambenih sposobnosti Rusije.

Balistička raketa Zmeevik sa hipersoničnom borbenim karakteristikama se razvija već duže vreme. Prvenstveno dizajnirana da uništava velike površinske ciljeve, pre svega nosače aviona. Razvoj “Zmeevika” je sproveden još u sovjetsko vreme, naglasak je bio na dometu. Specifikacije za težinu, bojevu glavu i druge parametre se ne otkrivaju. Samo se navodi da je ovo „obalni protivbrodski kompleks proširenog dometa“.

Raketu bi mogle da koriste obalske raketne jedinice mornarice. Karakteristike Zmeevika podsećaju na kineske rakete iste klase DF-21D i DF-26 sa dometom do 4 hiljade km. To je sistem koji u vazduh podiže set nezavisnih projektila sposobnih da napadnu ili jednu veliku metu ili eskadrilu neprijateljskih brodova, nanoseći im precizne udare.

df 21d
df 21d

NPO Mašinostroenija preduzeće već je razvilo i proizvodi hipersonične rakete „Cirkon“ (protivbrodska raketa za dejstvovanje po brodovima i podmornicama), borbene sisteme „Avangard“ za interkontinentalne balističke rakete UR-100N UTTH i „Sarmat“, obalske raketne sisteme „Bastion“ sa nadzvučnim raketama „Oniks“ (izvozna modifikacija – „Jahont“).

Zanimljivo je da je prošlogodišnji članak TASS-a ostao skoro jedini izvor informacija o projektu Zmeevik. Nakon toga, nije bilo novih izveštaja o ovom projektu, zvaničnih ili iz anonimnih izvora.

Očigledno, to je zbog opšte tajnosti rada i drugih aspekata stvaranja ovog perspektivnog oružja. Shodno tome, nove informacije treba da se pojave tek nakon što projekat dostigne odgovarajuću fazu. „Zmeevik“ je trebalo da bude odgovor na hipersoničnu raketu Dark Eagle koja se takođe usporeno razvija u Sjedinjenim Državama.

probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije

Nedavno je američka agencija Blumberg javila da je Pentagon otkazao ranije planirana testiranja projektila Dark Eagle.

Treba napomenuti da je već prošla čitava godina od prvog pomena projekta „Zmeevik“. Za to vreme obećavajući projekat je mogao ozbiljno da napreduje – posebno ako se ima u vidu da su izvori TASS-a pominjali njegov davni početak.

Sudeći po tempu razvoja savremenog ruskog hipersoničnog oružja, rad na Zmeeviku je verovatno do nedavno bio u aktivnoj fazi. Kada će projekatće pokazati svoje prve ozbiljnije uspehe koji će se moći podeliti sa javnošću sada se međutim ne zna.

7 KOMENTARA

  1. Čekaj malo……ako je ovo,”Ubica nosača aviona”,to znači da je,famozni”,Kinžal obična laž? Rusi lažu pa ne trepću.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version