Naslovna Novosti Neverovatno: Tenk ukraden iz izraelske vojne baze za obuku i prodat u...

Neverovatno: Tenk ukraden iz izraelske vojne baze za obuku i prodat u staro gvožđe [VIDEO]

0
ukradeni merkava tenk vracen u vojnu bazu
ukradeni merkava tenk vracen u vojnu bazu
google news

Nepoznate osobe su ukrale tenk Merkava iz baze za obuku izraeskih odbrambenih snaga [IDF] na severu Izraela i predale ga objektu za prikupljanje metala, sekundarnih sirovina, saopštilo je Ministarstvo odbrane Izraela.

Policija ga je, nakon što je dobila prijavu o krađi tenka, ubrzo pronašla u objektu za prikupljanje metala u okrugu Nešer. Ispostavilo se da nije korišćen za vežbe i da nije imao oružje.

Prva istraga je pokazala da je tenk nije bio u aktivnom stanju, a ukraden iz nepoznatih razloga koji se idalje istražuju. Dvojica osumnjičenih su uhapšena povezana sa krađom, piše The Jerusalem Post.

Policija je obavestila Ministarstvo odbrane o pronalasku vozila i započela zajedničku istragu sa istražnom vojnom policijom. Kasnije se saznalo da je ukradeni tenk star i da ga baza nekoliko godina nije koristila.

Izraelske snage imaju stotine starih oklopnih vozila razbacanih u zonama gađanja kao mete. Ukradeni tenk se nalazio na poligonu Elikim izvan baze. Po svoj prilici, ukrali su ga lopovi ili kradljivci sekundarnih sirovina aktivni u požarnim zonama Golana i Negeva.

Ovo nije prvi put da je oružje ukradeno iz baza IDF-a. Kako prenose lokalni mediji, ove godine su oboreni rekordi u krađi.

merkava 3
merkava 3

Prošlog februara, dva vojnika veterana ukrala su tenk sa Golanske visoravni u znak protesta protiv vladinih planova da revidira pravosuđe u zemlji.

Izrael je poslednjih meseci bio u političkim previranjima zbog vladinog plana za uvođenje pravosudnih reformi koje opozicija doživljava kao prevlast u korist izvršne vlasti.

Izraelski, po treći put, premijer Benjamin Netanjahu, međutim, insistira da bi reforma “unapredila demokratiju i uspostavila ravnotežu između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti”.

Izraelsko ministarstvo odbrane i Izraelske odbrambene snage (IDF) predstavile su u utorak najnoviju verziju tenka Merkava Barak. Prva oklopna vozila, koja je izraelsko Ministarstvo odbrane nazvalo „tenkovima Merkava 5. generacije”, isporučena su 52. oklopnom bataljonu 401. brigade.

merkava barak u akciji
najnoviji merkava barak u akciji

Merkava je glavni tenk izraelskih snaga od 1980-tih godina. Poslednjih godina, Izraelska vojska je većinu modela Merkava Mark 3 zamenila modernijim Mark 4, predstavljenim 2003.

Barak će na kraju postati glavni tenk izraelskih odbrambenih snaga. Kratku istoriju uspona vojne industrije Izraela, možete pročitati ovde.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version