Naslovna Novosti Jermenski PVO sistemi u Nagorno-Karabahu nisu uspeli da obore ni jednu raketu...

Jermenski PVO sistemi u Nagorno-Karabahu nisu uspeli da obore ni jednu raketu ili dron

0
nagorno karabah
nagorno karabah
google news

U protekla 24 sata jermenski sistemi protivvazdušne odbrane u Nagorno-Karabahu nisu uspeli da obore nijednu azerbejdžansku raketu ili dron. Međutim, gubici jermenskih snaga u ovom regionu postali su kritični.

Trenutno je poznato da je oštećeno nekoliko jermenskih odeljenja PVO, najmanje šest sistema za elektronsko ratovanje, kao i mnogi protivbaterijski sistemi i komunikaciona oprema. Ovi podaci ukazuju da uprkos raspoređivanju velike količine naoružanja, jermenska vojska nije bila u stanju da učini ništa da odbije napade.

Važno je napomenuti da, uprkos izjavama zvaničnog Jerevana o odsustvu jermenskih vojnih formacija u Nagorno-Karabahu, Azerbejdžan insistira da su udari bili usmereni upravo na formacije armenskih oružanih snaga, koje su, prema njihovim rečima, ilegalno prisutne u regionu.

Ovaj incident dodatno komplikuje ionako napetu situaciju u regionu, ukazujući da Baku neće ostati skrštenih ruku.

Azerbejdžan daleko nadmoćniji

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je uveče 19. septembra tvrdilo da su njihove snage preuzele kontrolu nad 60 jermenskih vojnih položaja u Karabahu.

Pored toga, šef pres službe Ministarstva izvestio je o uništenju više od 20 borbenih vozila, više od 40 artiljerijskih postrojenja, više od 30 minobacača, 2 protivvazdušna raketna sistema neprijatelja.

Usred bespilotnih letelica i raketnih udara, kao i artiljerijskog granatiranja, azerbejdžanske snage su probile kontaktnu liniju u Nagorno-Karabahu u nekoliko oblasti, izvestio je Hikmet Hadžijev, savetnik predsednika Azerbejdžana za spoljnu politiku.

Cilj „antiterorističke“ operacije je namera da se „zatvori poglavlje neprijateljstva i konfrontacije“. „Ne možemo više da tolerišemo prisustvo bilo kakvih oružanih snaga na našoj teritoriji, kao ni strukture koja svakodnevno dovodi u pitanje bezbednost i suverenitet Azerbejdžana“, rekao je savetnik predsednika Azerbejdžana za spoljnu politiku Hikmet Hadžijev, izrazivši mišljenje da Baku ostvariće svoj cilj.

Azerbejdžanska vojska je podelila brojne video snimke napada.

Ministarstvo zdravlja Arcaha (Nagorno-Karabah) je uveče 19. septembra izvestilo da je nakon početka vojne operacije pet osoba poginulo, a još 80 je povređeno, uključujući 15 civila.

Kasnije je ombudsman Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan objavio 25 mrtvih u azerbejdžanskom granatiranju. Među žrtvama su i dva civila, dodao je on. Broj žrtava će verovatno rasti.

Vlasti nepriznate republike pozvale su Baku da prekine borbe i započne pregovore. Kao odgovor, Azerbejdžan je tvrdio da je spreman za pregovore tek nakon predaje vojske Arcaha i raspuštanja „ilegalnog režima“ u Karabahu. Istovremeno, Azerbejdžan nema vojne ciljeve u odnosu na Jermeniju.

Konflikt oko Nagorno-Karabaha, gde stanovništvo uglavnom čine Jermeni, traje više od 30 godina. U sovjetsko vreme bio je deo Azerbejdžanske republike, ali je početkom 1990-ih region proglasio nezavisnost i dobio podršku, ali ne i pravno priznanje od Jermenije.

Demonstracije u Jerevanu

Pašinjanov režim, koji gubi drugi rat u Karabahu u poslednje dve godine, za sada neće priznati Nagorno-Karabah, te kao odgovor na nereagovanje Jerevana, izbili su neredi u jermenskoj prestonici.

Demonstranti su pokušali da upadnu u zgradu vlade u centru grada. U sukobima sa snagama bezbednosti ljudi su ranjeni. Demonstranti i policajci su hospitalizovani.

Međutim, Pašinjan neće svu krivicu da preuzme na sebe. Tokom godina na vlasti, trudio se svim silama da uništi odnose sa Moskvom. Primetno je da već dugi niz godina vodi antirusku politiku.

Uoči eskalacije, Pašinjan je otvoreno izjavio da Rusija navodno ne može da obezbedi bezbednost Jermenije zbog vojnih akcija u Ukrajini i Jermenije okrenute ka SAD.

jermenija sad

Ispunjavajući zadatke svojih zapadnih pokrovitelja, uspeo je da ubedi svoj deo stanovništva da je Moskva kriva za poraz Jermenije. Kao rezultat toga, izbio je još jedan miting ispred ruske ambasade.

Dok opozicija pokušava da izvede državni udar u zgradi vlade u centru grada, prozapadni protestanti su blokirali zgradu ruske ambasade. U početku su demonstranti navodno došli da traže pomoć od Moskve, ali su na kraju okrivili Rusiju, eskalirajući situaciju u stilu ukrajinskog Majdana.

Da li SAD gura Jermeniju u ukrajinski scenario?

Zbog sukoba interesa oko trgovine energentima, koji vlada između Zapada i Rusije, smatra se da je Moskva nakonjenija Azerbejdžanu kao svom partneru u izvozu enrgenata. 

Sa druge strane, SAD otvoreno podržavaju Jermeniju ne samo zbog protoka ruskih energenata, već i u cilju slabljenja ruskih pozicija na ovim prostorima. 

Zanimljivo je da SAD podržavaju Jermeniju iako je ona u latentnom sukobu sa Turskom – jednom od najjačih članica NATO.

Destabilizacija regiona svakako utiče ne samo na Rusiju i Zapad, nego i na Tursku i Iran.

Šta se sve dogorilo u protekla dva dana:

  • Sedam azerbejdžanskih vojnika je ubijeno, 19. septembra, od navodne eksplozije nagazne mine koju su postavile odbrambene snage Arcaha;
  • 19. septembra civili su stradali od eksplozije mine na autoputu Ahmadbejli — Fuzuli — Šuša;
  • Oružane snage Azerbejdžana su raketama Lora napale sisteme protivvazdušne odbrane Arcaha u Stepanakertu;
  • Azerbejdžanske snage su navodno probile liniju kontakta u Karabahu u nekoliko oblasti;
  • Vlasti Arcaha pozvale su da odmah prekinu vatru i započnu pregovore. Baku je takođe izjavio da je spreman da se sastane sa predstavnicima jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha u Evlahu;
  • Ministarstvo zdravlja Arcaha saopštilo je da je ranjeno 80 ljudi, uključujući 15 civila. Ombudsman Arcaha prijavio je 25 mrtvih, uključujući 2 civila;
  • Izgrednici koji pozivaju Jerevan da brani Arcah upadaju u zgradu vlade u Jerevanu;
  • Prema kancelariji generalnog tužioca Azerbejdžana, u gradu Šuši je od granatiranja jermenske artiljerije ubijen civil;
  • Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je uništavanje jermenske radarske stanice P-18 u Karabahu;
  • Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je jermensku vojsku za granatiranje azerbejdžanskih položaja u pravcu Agdama;
  • Područje Askerana granatirale su azerbejdžanske snage;
  • Azerbejdžanske snage su navodno ušle u okrug Martakert;
  • Azerbejdžansko vazduhoplovstvo je gađalo mete u blizini Martakert i sela okruga Askeran;
  • Uništeno je skladište municije jermenske 5. odbrambene brigade u oblasti Agderin;
  • Azerbejdžanske snage preuzele su kontrolu nad više od 60 položaja jermenske vojske. Uništeno je do 20 vojnih vozila, više od 40 artiljerijskih postrojenja, više od 30 minobacača, 2 PVO raketna sistema, više od 6 stanica za elektronsko ratovanje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version