Naslovna Novosti Azerbejdžan potvrđuje sporazum o prekidu vatre i zahteva da se razoružaju snage...

Azerbejdžan potvrđuje sporazum o prekidu vatre i zahteva da se razoružaju snage u Karabahu

0
jermenija azerbejdzan
jermenija azerbejdzan
google news

U Nagorno-Karabahu je postignut sporazum o potpunom prekidu neprijateljstava koji će stupiti na snagu od 13 časova po lokalnom vremenu 20. septembra 2023.

Dogovor je postignut uz posredovanje komande ruskog mirovnog kontingenta raspoređenog u Nagorno-Karabahu.

Administracija predsednika Azerbejdžana najavila je sastanak sa predstavnicima jermenskog stanovništva Karabaha zakazan za 21. septembar u Jevlahu. Na sastanku je planirano da se razgovara o pitanjima reintegracije.

Vlasti Arcaha i Baku dogovorili su se:

  • povlačenje preostalih jedinica i pripadnika Oružanih snaga Republike Jermenije iz zone razmeštaja ruskog mirovnog kontingenta;
  • raspuštanje i potpuno razoružanje vojske Odbrambene vojske Nagorno Karabaha;
  • povlačenje teške opreme i naoružanja sa teritorije Nagorno-Karabaha „kako bi se što pre zbrinuli“.

Azerbejdžan uspostavio potpunu kontrolu za manje od dva dana

Azerbejdžan je artiljerijsku vatru nazvao “antiterorističkom operacijom” i rekao da će se nastaviti dok se separatistička vlada Nagorno-Karabaha ne raspusti i ne predaju “ilegalne jermenske vojne formacije”.

Azerbejdžanska vojska kaže da njene snage gađaju i uništavaju „samo legitimne vojne instalacije i vojnu infrastrukturu visokopreciznim oružjem“. Međutim, na ulicama regionalne prestonice Stepanakerta vidljiva je šteta, uništeni su izlozi i vozila očigledno probijena gelerima, piše AP.

Postoje izveštaji da se azerbejdžanske trupe kreću ka naseljima Martuni i Askeran. Ovaj drugi je udaljen samo 14 km od Stepanakerta, dok je Martuni oko 40 km istočno od pomenute prestonice nesvrstane republike Nagorno-Karabah, izvestili su u sredu vojni posmatrači, a citirani ruski mediji.

jermenija sad
jermenija sad

Azerbejdžanska vojska je na nekoliko mesta prekinula liniju kontakta sa „nelegalnim jermenskim formacijama“ u regionu Karabaha i „namerava da ostvari svoje strateške ciljeve“, rekao je za Rojters Hikmet Hadžijev, pomoćnik predsednika Azerbejdžana. Prema njegovim rečima, Baku je spreman da razgovara samo sa razoružanim Karabaškim Jermenima.

Prema navodima azerbejdžanske vojske, u okviru „antiterorističke operacije“ više od 90 borbenih položaja karabaških snaga došlo je pod kontrolu azerbejdžanske vojske, prenosi azerbejdžanska novinska agencija APA.

Vlasti Azerbejdžana potvrdile su sporazum o prekidu vatre koji počinje u sredu u separatističkom regionu Nagorno-Karabah i održavanje prvih pregovora o reintegraciji ove teritorije u četvrtak.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je, nakon najave separatista nešto ranije, da će snage u Karabahu biti razoružane i da će prekid vatre stupiti na snagu u 09:00 GMT.

Ranije su jermenski separatisti u Nagorno-Karabahu saopštili da su prihvatili uslove prekida vatre koje je predložio ruski mirovni kontingent, 24 sata nakon što je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu, u kojoj je na desetine ljudi poginulo, a stotine povređeno. Ranije, Rojters beleške.

nagorno karabah
nagorno karabah

Separatističke snage su tvrdile da su azerbejdžanske trupe probile njihove linije i zauzele niz strateških visina i putnih raskrsnica, dok je svet stajao po strani i ništa nije uradio.

Samozvana ‘Republika Arcah’ je izjavila da, pod ovim okolnostima, nema drugog izbora osim da prekine neprijateljstva počevši od srede u 13.00 časova po lokalnom vremenu.

Pašinjan kaže da Jermenija nije pomogla u izradi nacrta sporazuma o prekidu vatre u Karabahu

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da Jerevan nije učestvovao u izradi sporazuma o prekidu vatre između vlasti Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana koji je objavljen 20. septembra.

Pašinjan je, međutim, potvrdio da je Jerevan prihvatio odluku vlasti Nagorno-Karabaha da obustave i rasformiraju oružane snage.

Ranije je Infocentar Nagorno-Karabaha u saopštenju naveo da je uprkos najboljim naporima regionalnih snaga da odbiju „ofanzivu velikih razmera“ Azerbejdžana, „neprijatelj uspeo da provali na vojne položaje… [i] preuzme kontrolu nad broj visova i strateških putnih čvorova“.

Uzimajući ovo u obzir, Nagorno-Karabah je „prihvatio predlog komande ruske mirovne misije u vezi sa prekidom vatre“, navodi se u saopštenju. „Sporazum o prekidu vatre stupa na snagu od 13.00 časova 20. septembra 2023. godine“, dodaje se.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je sa svoje strane saopštilo da će jermenska vojska i „ilegalne jermenske oružane grupe“ položiti oružje i napustiti svoje borbene položaje, uz predaju svo naoružanje po sporazumu.

„Sprovođenje ovog procesa biće obezbeđeno u koordinaciji sa ruskim mirovnim kontingentom“, navodi se u saopštenju Ministarstva. .

Predsedništvo Azerbejdžana saopštilo je da će 21. septembra u Jevlahu biti održan sastanak sa predstavnicima jermenskih stanovnika Karabaha na kojima će se razgovarati o pitanjima reintegracije na osnovu Ustava i zakona zemlje.

Sporazum o prekidu vatre došao je manje od 24 sata nakon što je Baku saopštio da je pokrenuo „protivterorističke mere lokalne prirode“ u Nagorno-Karabahu, optužujući Jermeniju da tamo gomila trupe. Jerevan je negirao optužbe Azerbejdžana.

Prema novinskoj agenciji Armenpress, u napadima Azerbejdžana na pretežno etnički jermenski region poginule su najmanje 32 osobe i ranjeno više od 200 ljudi.

Ako bude sproveden, sporazum o prekidu vatre označiće kraj sukoba u Nagorno-Karabahu koji je počeo 1988. Ovo će verovatno dovesti do trajnog mira između Jermenije i Azerbejdžana.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version