Naslovna Novosti Završava se 14-ta razočaravajuća nedelja za ukrajinske snage u toliko najavljivanoj kontraofanzivi

Završava se 14-ta razočaravajuća nedelja za ukrajinske snage u toliko najavljivanoj kontraofanzivi

0
evolucija ukrajinske kontraofanzive
ofanziva ilustracija
google news

Ministarstvo odbrane Rusije dalo je detaljan pregled ukrajinskih gubitaka tokom četrnaeste nedelje takozvane prolećne kontraofanzive.

Kako je saopštilo ministarstvo, ruska vojska je izvela šest grupnih udara sa visoko preciznim raketama dugog dometa i bespilotnim letelicama na objekte lučke infrastrukture, proizvodne i skladišne lokacije za bespilotne čamce, skladišta nafte, municije i oružja koje je snabdevao Zapad, kao i lokacije. gde su ukrajinske trupe bile raspoređene između 9. i 16. septembra.

Logistička podrška ukrajinskim snagama u pravcu Donjecka i Zaporožja i snabdevanje oružjem zapadne proizvodnje poremećeni su kao rezultat preciznih udara, saopštilo je ministarstvo, dodajući da je takođe uništen veliki arsenal municije.

„Vazdušno-kosmičke snage Rusije su 11. septembra izvršile udar na aerodrom Dolgincevo kod Krivog Roga. U udaru su uništena dva lovca MiG-29 i tri jurišna aviona Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, prema revidiranim podacima“, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je iznelo i detalje o borbenoj situaciji na različitim pravcima u zoni specijalnih vojnih operacija tokom protekle nedelje.

U pravcu Donjecka, kijevske snage nisu odustale od planova da zauzmu Artjomovsk, takođe poznat kao Bahmut. 28., 93. mehanizovana, 80. vazdušno-jurišna i 3. jurišna brigada napravile su nekoliko neuspešnih pokušaja da potisnu rusku vojsku iz Kleščejevke i Andrejevke, saopštilo je ministarstvo.

ruska vojska pocela kontranapade u donbasu gnjece kijevske snage i u zaporozju
Kontraofanziva ilustracija

„Jedinice Grupe snaga Jug su tokom protekle nedelje na ovom pravcu odbile 34 napada jedinica Oružanih snaga Ukrajine, u kojima je neprijatelj izgubio više od 1.700 boraca i ranjenih vojnika, 16 tenkova i dr. borbena oklopna vozila, 34 motorna vozila i 12 oruđa terenske artiljerije“, saopštilo je Ministarstvo.

Zaporožje

Sa druge strane, u pravcu Zaporožja, ruske snage su tokom protekle nedelje odbile 18 ukrajinskih napada u blizini Rabotina i Verbovoja.

„Kao rezultat značajnih gubitaka u ljudstvu, ukrajinska komanda je bila prinuđena da počne povlačenje 82. vazdušno-jurišne brigade u pozadinu kako bi povratila borbenu sposobnost“, saopštilo je rusko ministarstvo.

Kako je saopštilo ministarstvo, 71. jegerska brigada iz ukrajinske strateške rezerve, zajedno sa kombinovanim jurišnim grupama 47., 65. mehanizovane i 46. aeromobilne brigade, sada su uključene u ovu operaciju za držanje lokacija.

„Neprijatelj je tokom borbi pretrpeo gubitke od oko 740 ukrajinskih pripadnika, 20 tenkova i borbenih oklopnih vozila i 20 motornih vozila“, saopštilo je ministarstvo. „Pored toga, 38 neprijateljskih poljskih artiljerijskih topova je eliminisano kao deo protivbaterijske borbe.

Donjeck

U pravcu Donjecka, kijevske snage nisu odustale od planova da zauzmu Artjomovsk, takođe poznat kao Bahmut. 28., 93. mehanizovana, 80. vazdušno-jurišna i 3. jurišna brigada napravile su nekoliko neuspešnih pokušaja da potisnu rusku vojsku iz Kleščejevke i Andrejevke, saopštilo je ministarstvo.

„Jedinice Grupe snaga Jug su tokom protekle nedelje na ovom pravcu odbile 34 napada jedinica Oružanih snaga Ukrajine, u kojima je neprijatelj izgubio više od 1.700 boraca i ranjenih vojnika, 16 tenkova i dr. borbena oklopna vozila, 34 motorna vozila i 12 oruđa terenske artiljerije“, saopštilo je Ministarstvo.

Južni Donjeck

U pravcu južnog Donjecka, ruske snage su tokom nedelje navodno odbile osam napada i nanele velike gubitke ukrajinskim snagama.

„Tokom ispitivanja ukrajinski vojnici koji su se dobrovoljno predali žale se na psihičko stanje i izuzetno nizak moral 36. i 38. brigade marinaca OSU zbog značajnih gubitaka u ljudstvu“, saopštilo je ministarstvo.

bitke u blizini bahmuta nakon progresa ukrajinskih snaga usledio kontranapad ruskih na zapad i jug
bitke u blizini bahmuta

U ovom pravcu je ubijeno ili ranjeno do 1.100 vojnika. Pored toga, uništeno je 15 borbenih oklopnih vozila, 22 motorna vozila i sedam oruđa poljske artiljerije.

Krupjansk

U pravcu Kupjanska, ruska grupa snaga Zapad je poboljšala svoju taktičku poziciju u svojim zonama odgovornosti.

Odbijeno je pet kontranapada ukrajinske 30. mehanizovane i 25. vazdušno-desantne brigade. Avijacija i artiljerija grupe naneli su napadačima velike gubitke.

„Neprijateljski gubici su iznosili do 400 vojnika, pet oklopnih vozila, 17 motornih vozila, 17 artiljerijskih oruđa i jedan višecevni bacač raketa“, saopštilo je ministarstvo i dodalo da je „uništeno i sedam terenskih skladišta municije jedinica OSU“.

Krasni Liman

U pravcu Krasnog Limana, kijevske snage su bezuspešno pokušavale da povrate izgubljene položaje kod Torskog i u šumariji Serebrjanski, saopštilo je ministarstvo.

Ruska grupa snaga Centar odbila je 13 napada. Ukrajinski gubici tokom borbi na ovom pravcu iznosili su 400 vojnika, 18 borbenih oklopnih vozila, 12 motornih vozila i deset topova.

Pored toga, ministarstvo je saopštilo da su ruski borbeni avioni presreli ukrajinski helikopter Mi-8 13. septembra iznad Krasnog Limana.

Herson

U međuvremenu u pravcu Hersona, glavni napori ruskih snaga bili su koncentrisani na sprečavanje iskrcavanja ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa na ostrva i levu obalu reke Dnjepar, kao i na vođenje protivbaterijske borbe.

Kijevske snage su u ovom pravcu izgubile 360 vojnika, jedan tenk, dva borbena oklopna vozila, 26 motornih vozila i 12 artiljerijskih oruđa, saopštilo je ministarstvo.

herson

Avijacija i ratni brod Crnomorske flote je takođe locirao i uništio 12 bespilotnih polupotopnih čamaca i tri brza čamca koji su prevozili desantne grupe kijevskih snaga u Crnom moru.

Štaviše, ruski odbrambeni sistemi presreli su 19 precizno vođenih raketa HIMARS i oborili 270 ukrajinskih dronova različitih tipova, tvrdi rusko ministarstvo.

Ukupni gubici OSU prema Rusima

„Ukupno 472 aviona i 249 helikoptera, 6.810 bespilotnih letelica, 437 raketnih sistema PVO, 11.881 tenk i druga oklopna borbena vozila, 1.150 borbenih vozila opremljenih MLRS, 6.403 poljskih artiljerijskih topova i minobacača, kao i 13.035 jedinica specijalne vojne opreme uništeno je tokom specijalne vojne operacije“, zaključili su u ruskom Ministarstvu.

Pored informacija koje je dalo ministarstvo, lostarmour.info, proruski veb-sajt koji prati vojne gubitke, dokumentovao je devet udara sa lutajućom municijom Lancet i 138 udara FPV samoubilačkim dronovima protiv kijevskih snaga samo tokom prošle nedelje.

Pošto se jesen bliži kraju, ostalo je još nekoliko nedelja za ukrajinsku kontraofanzivu pre nego što vreme počne da se pogoršava. Malo je verovatno da će kijevske snage uspeti da ostvare bilo kakav značajniji uspeh pre zime. Ruska vojska će verovatno nastaviti da drži svoje pozicije širom fronta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version