Naslovna Novosti Oružje-duhovi: Ukrajinci proizvode naoružanje na 3D štampačima

Oružje-duhovi: Ukrajinci proizvode naoružanje na 3D štampačima

2
3d bombe bombone
3d bombe bombone
google news

Poznata novinarka portugalskog porekla, Mariana van der Zeller, za stari, dobri i pouzdani „National Geographic“ kanal snimila emisiju posvećenu ilegalnoj trgovini oružjem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Posebna pažnja je skrenuta na „oružje – duhove“ (ghost gun) – oružje korišćeno od strane kriminalaca kome je nemoguće ući u trag (poreklo, proizvođača).

Ovde nije reč o pištoljima i puškama sa uništenim serijskim brojevima i oznakama ili oružje napravljeno od strane neodgovornih puškara u ilegalnim radionicama. Radi se o oružju dostupnom praktično svakom Amerikancu koji je dovoljno obučen da preko e-net šopova naruči 3 D štampač i nabavi potrebne crteže i uputstva: to je sve što je potrebno da  u svom domu „odšampate“ pravi, funkcionalni pištolj ili pušku!

Znači – ubitačno oružje kome je nemoguće forenzički ući u trag! Naravno, van Zeller je ovim informacijama uzbudila javnost i izazvazala zabrinute reakcije snaga reda. Prve reakcije su bile da bi praktično zakonski trebalo zabraniti pristup tehničkim uputstvima i konstruktivnim crtežima za bilo koje oružje.

3d printer
3d printer

Naravno, američki zakoni se trude da ograniče bar ovaj korak pošto je nemoguće stati na put razvoju savremenih tehnologija poput 3D štampača.

Bombe – bombone

Ali, sada se pojavila vest da upravo američke vlasti u velikoj meri podržavaju i omogućavaju masovnu primenu strogo kritikovane i osuđivane tehnike. Povod je, naravno, rat u Ukrajini i svaka moguža pomoć Kijevu.

Naime, „Washington Post“ je još u aprilu 2023. preneo vest da Ukrajinci koriste 3D štampače za pravljenje alternativne municije u podzemnim radionicama u istočnom delu zemlje. „The Economist“ je 1. avgusta 2023. preneo vest kako je nekoliko različitih amaterskih ukrajinskih grupa uključeno u proizvodnju „bombona-bombi“ pomoću 3D štampača.

Grupa pod kodnim imenom „Svat“ je od aprila do početka avgusta 2023. izradila više od 30.000 ovakvih naprava. Druga grupa iz Kijeva je nedeljno isporučivala oko 1000 „štampanih“ tela za protivpešadijske bombe od 800 grama. Ova tela su na drugom mestu punjena eksplozivom C-4. Vođa grupe, „Ljoša“, izjavio je kako proizvode bombe tipa „Zajčik“ (zec) i „Rabit“ (pacov), te da geleri njihovih bombi „seku drvene daske kao puter“.

 „Volontersku“ grupu „Divlje pčele“ (Wild Bees) koja je takođe na 3D štampaču proizvodila bombe činili su stranci. Jedan od Poljaka iz grupe  tvrdio je da pravi neeksplozivne delove za bombe veličine 27 cm po jediničnoj ceni od od 3,85 USD na 3D štampaču vrednom 1200 USD.

Vođa grupe u Letoniji, Janis Ozols, izneo je mišljenje da je od novembra 2022. do avgusta 2023. iz drugih delova Evrope u Ukrajinu poslato najmanje 65.000 bombi. Pri tome, ukrajinska carina je  „zatvarala oči, klasifikujući takve pošiljke kao dečije igračke ili svećnjake“.

3d bomba bacena iz drona
3d bomba bacena iz drona

U Ukrajini su se navodno koristile i veće 3D štampane bombe. Ukrajinski vojnik iz istočnog regiona Donjecka, gde su borbe posebno intenzivne, rekao je da su ovakve bombe mase 5 kg. uništile neprijateljsku grupu udaljenu 20 m. od mesta pada.

Štampači veličine kombija

No, sada dolazimo do poente priče van Zelerove. Naime, „Defensescoop.com“ je 15. septembra preneo vest kako „Pentagon naoružava Ukrajinu 3D štampačima industrijske veličine“.

Šef nabavke Pentagona Vililiam LaPlante izjavio je kako su 3D štampači „industrijske veličine“ uključeni na listu predmeta koje su SAD obezbedile Ukrajini kao pomoć u borbi protiv ruskih snaga. Novoisporučena oprema omogućiće Ukrajini da unapredi proizvodnju rezervnih delova za trupe na bojnom polju.

„Ukrajinci su u početku na 3D štampačima proizvodili delove pre nego što su uopšte dobili tehničku dokumentaciju za njih“. Pomoćnik američkog sekretara odbrane za održivost Chris Lowman je izjavio da „kada je (neka) zemlja pod egzistencijalnim napadom, zakoni o intelektualnoj svojini su nevažni“.

Znači, odobravanje još jednog krršenja međunarodnih zakona? Da! LaPlante je u „Centru za novu američku bezbednost“  (Center for a New American Security) izjavio da su Amerikanci „počistili“ sve zakone o intelektualnoj svojini i sa ostalim zemljama saveznicama obezbedili svu potrebnu dokumentaciju.

„Onda smo prošlog meseca (avgusta?) isporučili 3D štampače industrijske veličine u zemlju (Ukrajinu?). Prošle nedelje smo ih obučili u rukovanju… Govorimo o štampačima veličine kamiona na kojima su Ukrajinci završili obuku. Sada idu direktno na teatar zbivanja i počinju da štampaju delove potrebne za popravke.“

LaPlante je precizirao da su navedeni 3D štampači otprilike veličine kamioneta za dostavu kompanije „U-Haul“. Tokom panela na „Air, Space & Cyber“ konferenciji udruženja „Air & Space Forces“ (AFA) iz Arlingtona, Vašington, LaPlante je istakao da se „3D štampanje može koristiti na (američkim) sistemima naoružanja.

uhaul portsmouth
uhaul portsmouth

To nije bio slučaj pre 10 godina. Ljudi su pričali o tome, ali je tada je to izgledalo neverovatno.“ Sada se ova tehnologija koristi u industriji za proizvodnju delova za avionske motore i automobile. „Tako i Ukrajinci upravo sada na 3D štampaču izrađuju oštećene delove kao što su udarne igle za haubice 155mm M777, tako da se one mogu odmah vratiti u borbu“. 

Znači li ovaj potez Pentagona da Ukrajinci mogu da proizvode delove pa i kompletno „oružje-duhove“? Ili je „u ratu sve dozvoljeno“?

2 KOMENTARA

  1. Zaboravih da iskomentarisem izolacionu traku sa slike. Ona obezbedjuje da bomba bude pravilno uzemljena.
    🙂
    Ziveo zdrav razum.

  2. Kako ce posle ovog rata svakom teroristi bilo gde u svetu, bilo kakava zamisao da mu padne na pamet biti lako dostupna i omogucena.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version