Naslovna Novosti Izraelci predstavili lutajuću municiju, drona dizajniranog specijalno za lov na tenkove

Izraelci predstavili lutajuću municiju, drona dizajniranog specijalno za lov na tenkove

0
rotem alpha
rotem alpha
google news

Na „Međunarodnoj izložbi odbrambenih sistema i opreme 2023“ (Defence Systems & Equipment International Exhibition, DSEI-2023) u Londonu, izraelska kompanija „Israel Aerospace Industries“ (IAI) je predstavila lutajuću municiju – protivtenkovski kvadrokopter mase 25 kg pod nazivom „ROTEM Alpha“.

Više puta je navođeno da će uskoro nastupiti sledeća faza razvoja bespilotnih letilica – prelazak na serijsku, industrijsku proizvodnju velikih razmera. Iako izraelski dron još uvek ima prilično veliku masu i dimenzije, svakako predstavlja jedan od prvih pokušaja da se napravi jurišna bespilotna letelica ovog tipa na osnovu iskustava sa fronta u Ukrajini.

rotem alpha 825x525 4 0
rotem alpha

U budućnosti će se pojaviti čitave serije sličnih „kamikaza dronova“ različitih klasa. Velika je verovatnoća da će biti uvedena i tehnologija veštačke inteligencije, tako da će bespilotna letelica biti otporna na radio-elektronska ometanja i sama će tražiti i ciljati metu.

Rotem Alfa spada u tzv. taktičku lutajuću municiju (Loitering Munition, LM) sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (Vertical Take Off and Landing, VTOL).

Mogu ga koristiti različite snage za širok spektar misija na kopnu, obalama, pomorskim brodovima i drugim platformama. Kvadrokopter je sposoban za operacije po ciljevima udaljenim na desetine kilometara, odnosno, ima izdržljivost za duge misije kako u vazduhu, tako i kada je u režimu lebdenja u mestu.

rotem alpha 825x525 5 0
rotem alpha

Čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima, uspešno leti i/ili lebdi na malim visinama kako bi sagledao situaciju na bojnom polju i izvršio napad.

Može se transportovati u rancu ili na vozilu a spreman je za poletanje za manje od dva minuta. Kao VTOL platforma, može se lansirati i sleteti između drveća, građevina i sa drugih konfiguracija terena.

Jedan operater ga kontroliše preko zemaljskog kontrolnog sistema (Ground Control System, GCS). Operater može da mu „naredi“ da aterira na zgradu ili brdo dok se ne pojavi neprijatelj, nakon čega iznenada dejstvuje po njemu.

Dron može da lebdi iznad određene oblasti u vazduhu, skenira metu i čeka komandu operatera za napad. Ako nije izabran cilj ili operater odluči da obustavi misiju, Rotem Alfa se može vratiti na početnu poziciju.

Rotem Alpha - VTOL Loitering Munition
Rotem Alpha

Dron je opremljen vrhunskim paketom senzora. Pomoću elektro-optičkog dnevnog i noćnog tragača autonomno detektuje i locira izvore neprijateljske vatre kao što su artiljerija, rakete i lanseri projektila, zatim ih ispituje i kreće u direktan napad.

Nakon samostalne procene o dovoljnoj blizini cilja, na zadatu komandu ili usled udarca u metu, inicira punjenje bojeve glave i šrapneli probijaju oklop mete. 

Karakteristike

  • Bojeva glava: eksplozivno punjenje i čelični šrapneli (penetracija veća od 600mm)
  • Tragač: Multi-senzorski (elektro-optički/imfracrveni, EO/IR) i akustični 
  • Domet: preko 10 kilometara
  • Izdržljivost u vazduhu: preko 1 h
  • Uobičajena visina leta: 250 m.
  • Masa: 25kg
  • Mod lebdenja/mirovanja: 24 h

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version