Naslovna Novosti Frontalni bombarder Su-24M srušio se u Volgogradskoj oblasti u Rusiji, sudbina posade...

Frontalni bombarder Su-24M srušio se u Volgogradskoj oblasti u Rusiji, sudbina posade neizvesna

0
su-24m
su-24m
google news

Bombarder Su-24M srušio se u Volgogradskoj oblasti. Prema preliminarnim informacijama, avionska nesreća se dogodila u Kalačevskom okrugu, u blizini sela Ložki, samo 5 kilometara od sela.

U bombarderu su bila dva člana posade. Sada se aktivno radi na rasvetljavanju njihove sudbine. Informacije o tome da li su piloti uspeli da se katapultiraju pre pada aviona još nisu saopšteni.

Prema dostavljenim podacima, bombarder je vršio trenažni let, a u njemu nije bilo municije. Oko 19 časova uveče kontrolne službe su izgubile radio vezu sa njim, a on je nestao sa radara. Posle nekog vremena pojavile su se informacije da se Su-24M srušio.

Spasilačke službe su odmah upućene na mesto nesreće te se sprovode akcije traganja i spasavanja ali i radi na utvrđivanju uzroka incidenta.

Su-24 (NATO kodng imena Fencer) je sovjetski (prvi let imao 1967 godine) mlazni bombarder sa krilima promenljive geometrije. Avion je trebalo da bude odgovor na američki F-111 i samim tim je konstruktivno sličan.

PARA JURIŠNIKA SU 24
PAR JURIŠNIKA SU 24

Su-24 može da radi u svim vremenskim uslovima, čak i noću. Dizajniran je kako bi nosio i taktičko nuklearno oružje.

Su-24 je najčešći borbeni avion ruskog ratnog vazduhoplovstva ali pored udarnih misija korišćenjem konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja, Su-24M je prilagođen za probijanje kroz sistem protivvazdušne odbrane neprijatelja, u čiju svrhu avion nosi različite tipove protivradarskih projektila.

Aerodinamički izgled Su-24 je tradicionalan – to je jedrilica sa gornjim krilom i vertikalnim i horizontalnim repom. Krilo sa promenljivim zamahom je visoko mehanizovano, svaka konzola je opremljena uvlačivim trodelnim zakrilcima sa dva proreza sa deflektorima, četvorodelnim letvicama i dvodelnim spojlerima.

Karakteristike

  • Tip: bombarder
  • Posada: 2
  • Maksimalna brzina:
    • na minimalnoj nadmorskoj visini: 1320 km/h
    • na maksimalnoj nadmorskoj visini: 1600 km/h
  • Domet leta: 2850 km
  • Maks. visina leta: 11.500 m
  • Borbeni radijus: 560 km

Posebno treba istaći naoružanje Su-24, ako se u početku pretpostavljalo da će avion nositi samo nuklearne vođene rakete H-23 ili H-23M i protivlokacijske rakete H-78, kasnije je domet naoružanja proširen, pa uključuje rakete H-25MR/ML i rakete „Vazduh – radar“ H-58 sa opremom za gađanje „Fantasmagorija“, kao i rakete vazduh-zemlja H-29 i H-59.

ukrajinski su 24m
Ukrajinski Su-24M

Pored toga, za samoodbranu, jurišna letelica je opremljena šestocevnim 23-mm topom GŠ-6-23M sa brzinom paljbe do 10 hiljada metaka u minuti.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version