Naslovna Novosti Usred vežbi NATO-a u regionu, dva ruska bombardera Tu-22M3 patrolirala nad Baltikom

Usred vežbi NATO-a u regionu, dva ruska bombardera Tu-22M3 patrolirala nad Baltikom

0
tu 22m3 sa protivbrodskom raketom kh 22
tu 22m3 sa protivbrodskom raketom H 22
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 11.09.2023. dva dalekometna bombardera Tu-22M3 izvela planirani let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Baltičkog mora.

„Dva bombardera Tu-22M3 avijacije dugog dometa izvršila su planirani let u vazdušnom prostoru koji se nalazi iznad neutralnih voda Baltičkog mora. Let je trajao približno pet sati“, navodi se u saopštenju ministarstva koje je preuzela agencija Tass.

Prema rečima ruskih vojnih predstavnika, bombardere velikog dometa tokom leta pratili su borbeni avioni Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga.

Kako su naveli predstavnici ministarstva, posade Daleke avijacije redovno obavljaju letove iznad neutralnih voda Crnog mora, Baltičkog mora, Severnog ledenog okeana, Tihog okeana i Severnog Atlantskog okeana.

Svi letovi vazduhoplovstva Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije izvode se u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.

Televizija Zvezda Ministarstva odbrane Rusije predstavila je kratak video snimak leta dva bombardera Tu-22M3 dalekometne avijacije (strateške avijacije). Iz njegove analize proizilazi da su u misiji učestvovali avioni sa registarskim brojevima RF-34038 (broj na tabli 32 crvena) i RF-34035 (broj na tabli 50 crveni). Svaki bombarder imao je krstareću raketu H-22 okačenu ispod krila na levoj strani.

Verovatno je patrolna misija izvršena sa aerodroma Olenja u Murmanskoj oblasti, gde je raspršeno nekoliko tipova aviona Strateške avijacije, posle napada ukrajinskih dronova na neke aerodrome na zapadu Ruske Federacije. Iz snimaka koje je preneo TV kanal Zvezda proizilazi da je na aerodromu raspoređeno nekoliko tipova aviona i helikoptera, uključujući i strateške bombardere Tu-95MS.

Treba napomenuti da se patrolna misija dalekometnih bombardera Tu-22M3 nad Baltičkim morem odvija u pozadini NATO vežbe u regionu pod kodnim nazivom Severna obala.

Manevri koji su izvedeni kod obala Letonije i Estonije počeli su 9. septembra i trajaće dve nedelje. U njima učestvuje oko 30 ratnih brodova i više od 3.000 vojnih lica iz baltičkih država, Belgije, Kanade, Holandije, SAD, Francuske i Švedske.

Vežba Severne obale, koju predvodi nemačka mornarica, jedna je od najvećih vežbi u regionu i po prvi put se fokusira na visokotehnološko ratovanje i kolektivnu odbranu NATO-a.

U naredne dve nedelje, NATO će sprovoditi amfibijske operacije, protivvazdušnu odbranu, udare more-zemlja i obezbeđenje morskih puteva. U manevrima učestvuju dve operativne pomorske grupe NATO-a, jedna borbena (SNMG1), a druga protivminska (SNMCG1).

Uključena su vojna lica iz Belgije, Kanade, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Letonije, Litvanije, Holandije, Norveške, Poljske, SAD i Švedske.

demonstracija moci nato u baltickom moru 30 ratnih brodova 3.200 vojnika 14 zemalja
demonstracija moci nato u baltickom moru 30 ratnih brodova 3.200 vojnika 14 zemalja

Naravno, ruska strana će signalizirati svoje prisustvo u poligonu NATO vežbi, koji će u zamenu za manevre Alijanse izvršiti i druge misije borbene obuke.

Vežba „Severne obale“ koja se održava svake godine po prvi put se izvodi iz novog Štaba nemačkih pomorskih snaga u Rostoku.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version