Naslovna Novosti Demonstracija moći NATO u Baltičkom moru: 30 ratnih brodova, 3.200 vojnika, 14...

Demonstracija moći NATO u Baltičkom moru: 30 ratnih brodova, 3.200 vojnika, 14 zemalja

1
demonstracija moci nato u baltickom moru 30 ratnih brodova 3.200 vojnika 14 zemalja
demonstracija moci nato u baltickom moru 30 ratnih brodova 3.200 vojnika 14 zemalja
google news

Posle BALTOPS-a, Severnoatlantska alijansa ove godine izvodi novu vežbu velikih razmera u Baltičkom moru.

„Približno 30 ratnih brodova, uključujući podmornice i 3.200 vojnog osoblja iz 14 zemalja učestvovaće u godišnjoj dvonedeljnoj pomorskoj vežbi Severne obale, koja je počela juče, u subotu 9. septembra 2023. u Baltičkom moru, pored obala Estonije i Letonije“, izjavili su iz komande NATO u saopštenju za javnost.

Vežba Severne obale, koju predvodi nemačka mornarica, jedna je od najvećih vežbi u regionu i po prvi put se fokusira na visokotehnološko ratovanje i kolektivnu odbranu NATO-a.

Vojno prisustvo NATO-a u regionu, navodno, značajno je povećao sukob Rusije i Ukrajine.

„Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine radikalno je promenio bezbednosnu situaciju u Baltičkom moru, a NATO je značajno povećao svoje odbrambeno prisustvo u regionu morem, kopnom i vazduhom. Vežbe poput ovih šalju jasnu poruku da je NATO spreman da brani svaki pedalj savezničke teritorije“, rekao je vršilac dužnosti portparola NATO-a Dilan Vajt.

U naredne dve nedelje, NATO će sprovoditi amfibijske operacije, protivvazdušnu odbranu, udare more-zemlja i obezbeđenje morskih puteva. U manevrima učestvuju dve operativne pomorske grupe NATO-a, jedna borbena (SNMG1), a druga protivminska (SNMCG1).

Uključena su vojna lica iz Belgije, Kanade, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Letonije, Litvanije, Holandije, Norveške, Poljske, SAD i Švedske.

Vežba „Severne obale“ koja se održava svake godine po prvi put se izvodi iz novog Štaba nemačkih pomorskih snaga u Rostoku.

natotan

SAD učestvuju sa desantnim brodom USS Mesa Verde (LPD-19, deplasman 24.000 tona, klasa San Antonio) i komandnim elementom 26. marinske ekspedicione jedinice (MEU 26) koja takođe obavlja misije specijalnih snaga (SOC), navodi se u saopštenju za štampu koje je objavila američka Šesta flota.

MEU (SOC) služi kao jedna od primarnih snaga za reagovanje na krizne situacije u Sjedinjenim Državama, sposobna za izvođenje amfibijskih operacija, specijalnih operacija i različitih kriznih odgovora, uključujući ograničene operacije u vanrednim situacijama.

NATO vežbe i na delti Dunava

Paralelno sa manevrima „Severne obale“, NATO sprovodi (u periodu od 11 do 15. septembra) i vežbu „Sea Breeze 23.3“, fokusiranu na neutralizaciju eksplozivnih naprava, u zoni odgovornosti Rumunije u Crnom moru i delti Dunava.

U aktivnostima koje predvodi Ratna mornarica Rumunije učestvuju snage i sredstva iz Bugarske, Francuske, Velike Britanije, Rumunije, SAD, Turske i Ukrajine.

1 KOMENTAR

  1. Пропали фашиста Америка провоцира свој нестанак БРИСАЊЕ САРМАТИМА и ПОСЕЈДОНОМА СВЕТЕ РУСИЈЕ у року од 20 МИНУТА у току септембра 2023 , ОКТОБАР НЕЋЕ УГЛЕДАТИ , УСЛЕДИЋЕ МИР И ТИШИНА НАРЕДНИХ 2000 ГОДИНА !!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version