Naslovna Novosti Poljski general: Zapad previše mek prema Rusiji, vratite B-52 sa nuklearnim naoružanjem...

Poljski general: Zapad previše mek prema Rusiji, vratite B-52 sa nuklearnim naoružanjem iznad Evrope

37
b 52h stratofortresses tokom global thunder 19 u vazduhoplovnoj bazi minot / foto: USAF Tech. Sgt. Jarad A. Denton
b 52h stratofortresses tokom global thunder 19 u vazduhoplovnoj bazi minot foto
google news

Načelnik Generalštaba vojske Poljske, general Rajmund Andžejčak, u intervjuu je kritikovao način na koji se NATO, najmoćniji vojni savez u istoriji, nosi sa “ruskim provokacijama i agresijom”.

Šef Poljske vojske smatra da bi NATO trebalo mnogo direktnije da odgovori na ruske provokacije, uključujući letenje bombardera sa nuklearnim oružjem.

Poljska se, po pravilu, kroz perspektivu istorijskih trauma očigledno najviše plaši opasnosti koju po njima predstavlja Rusija, u poređenju sa drugim državama NATO-a, posebno onima u zapadnoj Evropi.

General Rajmund Andžejčak, kojeg citira britanski Gardijan, takođe je na Ekonomskom forumu u Karpaču izjavio, ali ne ulazeći u dalje detalje, da će “Rusija pokušati da stvori krizu u Poljskoj tokom parlamentarnih izbora sledećeg meseca”. On je dodao da je “Rusija stalno na ivici sukoba i da je veoma aktivna, uključujući i Poljsku”.

Prema rečima poljskog generala, Rusija se ponaša kao „gangster koji stavlja oružje na sto“ dok mi „sedimo u majicama i svi puše cigare u parku“.

Poljski general je dodao da su tokom Hladnog rata američki bombarderi B-52 neprestano leteli sa nuklearnim oružjem po Evropi, smatrajući da bi takve misije bile neophodan odgovor.

„Sedamdesetih godina 20. veka 30% američkih bombardera B-52 je stalno letelo sa nuklearnim oružjem i pilotima spremnim za akciju. Danas je izazov izgovoriti reč B61 (najpoznatija nuklearna bomba SAD). Hajde da promenimo narativ“, dodao je šef vojske Poljske. On je dodao da je NATO organizacija koja ima i nuklearnu komponentu.

Poljska želi da ugosti američko nuklearno oružje kao odgovor na raspoređivanje ruskih taktičkih nuklearnih bojevih glava u Belorusiji

Šef poljske vojske smatra da bi američki bombarderi B-52 sa nuklearnim oružjem u avionu trebalo da nastave letove u Evropi.

raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu
raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu

Podsećamo da je ovog leta, glasom poljskog premijera Mateuša Moravjeckog, Varšava objavila nameru da rasporedi američko nuklearno oružje kao odgovor na rusko raspoređivanje arsenala nuklearnog oružja u Belorusiji.

Moravjecki je potvrdio da je Varšava zainteresovana za učešće u ovom programu NATO-a nazvan „Nuklearno deljenje”, ali da će konačna odluka ipak zavisiti od američkih partnera.

NATO-ov program „Nukelarno deljenje” podrazumeva da se nuklearne bojeve glave daju državama članicama koje nemaju sopstveno nuklearno oružje.

Program je deo politike “nuklearnog odvraćanja severnoatlantske alijanse”. Od novembra 2019. godine, program stavlja nekoliko američkih taktičkih nuklearnih bombi B61 na raspolaganje Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

B61 nuklearna bomba

B61 je grupa nuklearnih bombi stvorenih 1960-ih i testiranih u podzemnim nuklearnim eksperimentima u Nevadi. Tokom godina razvijeno je oko dvanaest varijanti bombe, od kojih je većina stavljena van upotrebe tokom godina.

Prva verzija B61 bombe, B61-0, razvijena je tokom 1960-ih godina kao zamena za starije nuklearne bombe. Tokom vremena, razvijene su različite varijante B61 bombe, uključujući i one sa poboljšanim karakteristikama.

U evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Belgiju, Nemačku, Italiju i Tursku, nalazi se oko 100 američkih nuklearnih gravitacionih bombi B61. Iako SAD poseduju bombe B61, posade iz zemalja NATO-a gde se bombe čuvaju obučene su da ih utovare i transportuju.

Dugo vremena, zagovornici kontrole naoružanja tvrde da bomba B61 više nije vojno od pomoći i da je treba ukloniti iz Evrope.

B61 NUKLEARNA TAKTIČKA BOMBA
B61 NUKLEARNA TAKTIČKA BOMBA

Ideja je na kraju potpuno napuštena nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad Krimom 2014. B61-12 je najnovija verzija serije B61 nuklearnih bombi koje se mogu baciti iz aviona.

B61-12 je dizajniran da unapredi nuklearne sposobnosti američkog vazduhoplovstva i drugih savezničkih nacija. Bomba se može lansirati sa različitih vazduhoplovnih platformi, uključujući B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 i B-21.

Ista Federacija američkih naučnika (FAS) objavila je izveštaj 3. aprila, koji je uključivao fotografiju nuklearne bombe Sjedinjenih Država smeštene u holandskoj vazdušnoj bazi za koju se veruje da je oštećena.

Ističemo, i uvek ćemo kada se govori o ovoj vrsti naoružanja, SAD je jedina zemlja u istoriji čovečanstva koja je upotrebila nuklearno oružje.

Šta znači „nuklearno odvraćanje“ i da li je funkcionisalo?

Argument za održavanje velikog broja nuklearnog oružja je da tako imate sposobnost da potpuno uništite neprijatelja i tom činjenicom ga odvraćate od napada. 

Najpoznatiji izraz za ovo je postao obostrano osigurano uništenje (Mad). Iako je bilo mnogo nuklearnih proba i stalnog povećanja njihove tehničke složenosti i razorne moći, nuklearno oružje nije korišćeno u oružanom sukobu od kada su ga SAD 1945. godine koristile.

sad nemaju odgovor na rusko 22oruzje sudnjeg dana22 nuklearni torpedo posejdon
sad idalje nemaju odgovor na ruski nuklearni torpedo posejdon

Ruska politika takođe priznaje nuklearno oružje samo kao sredstvo odvraćanja i navodi četiri slučaja njegove upotrebe: lansiranje balističkih projektila na teritoriju Ruske Federacije ili njene saveznike, upotreba nuklearnog oružja ili drugih vrsta oružja za masovno uništenje protiv Ruske Federacije ili njenih saveznika, napad na kritične vladine ili vojne objekte Ruske Federacije koji bi ugrožavali nuklearnu sposobnost zemlje, kao i agresija na Rusku Federaciju upotrebom konvencionalnog naoružanja kojom bi bila ugrožena i sama egzistencija države.

37 KOMENTARA

  1. General a ovako glup ! Pitam se jer on uopste isao u skolu ili oko skole? A ovakvima kao sto je on treba neko staviti brnjicu na nos i tako ga voditi jer pored ovakvod mozga moze svasta lose uraditi !

  2. To je tako kad se akademija završava dopisno bez svih psiho-fizičkih provera kandidata! Inače bi idiot znao da u slučaju neposredne ratne opasnosti svi ti bombarderi bi bili oboreni za manje od 2 minuta i pali bi po raznim zemljama Evrope i jedino Rusi nebi imali štetu od toga, a to je posledica kolonijalnog položaja evropskih zemalja, gde politiku vode marionete i komičari, a u vojsci napreduju poslušni idioti bez mozga sa ekonomskim interesima, samo mi nije jasno dali svi imaju upravne odbore ili idiote plaćaju na drugi način!!!!

    • Samo nemojte izviše nas letjeti sa tim nuklearkama dosta ste leceli i trovali nas koliko ste uranijuma na nas bačili sram vas i stid bilo i Bog Otac je veliki i daće svakome po djelima njegovim.U jednoj ruci nosi sud a u drugoj platu da da dakle svakome po djelima njegovim!

  3. Ovome je izgleda Dr Mengele kresao kevu dok se u Poljskoj bavio naučnim radom. To čisto da ga podsetim na Aušvic. A možda su i oni prekrojili i prepravili istoriske činjenice, baš kao i naše najbiže komšije.

  4. Dok se ovde raspravi ” ko je ovde lud” odosmo mi u tri lepe… Ovaj general je očigledno zreo za ludaru! A Poljaci su očigledno prsli s’ mozgom. Zaboravili su šta im je Nemačka uradila 39-e. Ili su stvarno teški mazohisti. Mislio sam da su oni naučili lekciju, a oni ispadoše veći nacisti i od Hitlera i Musolinija zajedno.

  5. DOBRO SU REKLI KAKVE NAM BUDALE SEDE NA VIDECIM MESTIMA I ODLUCUJU O SUDBINI KRAJ NAM JE BLIZI NO SE NADAMO, STO SE POLJAKA TICE DESICE SE DA CE PO DRUGI PUT IZGUBITI DRZAVU U 100 GODINA OVAJ PUT TRAJNO, SARMAT 2 SA 17 NUKLEARNIH GLAVA SPRZI CELU FRANCUNSKU PA VIDITE STA CE VAMA POLJACIMA NAPRAVITI, STO NE GLEDATE SVOJU KUCU I CUVATE JE VEC JEDETE GOVNA.
    MISLITE NA DECU RETARDI NERNOMALNI.

  6. Tragedija je kad neko budali da uniformu policajca a on je koristi da bi pljackao narod
    koji treba da stiti a ova budala je dogurala do generala.Upravo ovakvi kao on mogu da pritisnu dugme za KRAJ SVIJETA. ZALOSNO!!!

  7. Dali će Poljaci menjati tekst himne? Bojim se da posle ovakvih izliva “ljubavi” prema Rusima navuku sebi belaj na glavu.

  8. Šta reći poljaci i svi ostali koji mrze pravoslavnu veru mogu da maštaju…ja bih samo ovo rekao da ćute i budu mirni nemaju oni poima sta je nuklearni rat ….i nedaj boze da dogje do toga

  9. sta misli taj. general da bi ta atomka samo ruse potrefila a njega postedela. kakva glupost ici tolike godine u skolu i ostati glup

  10. Доста су фанатици нацисти се крили и ако је ваком јасно ко су Пољаци.Проћи ће те као и Сирија а то тражите јер се другачије нећете опаметити.

  11. Pitam se ima li iko normalan na ovom svetu ?
    Vojna lica izgleda nema nigde normalna,samo bi da ratuju ,akao plase svet nekakvim bombama raketama i svim i svacim.Da li su toliko glupi da se ratovi izmedju velikih sila ne vode ,oni se jednostavno dogovaraju ko gde kada ide.Kraj.

  12. Da li ovaj čovjek (vajni general) misli da će Amerika i cijeli zapadni svijet prstom mrdnuti tj. rizikovati sve zarad tamo nekog Gdanjska, Varšave…ili bilo kog Poljskog grada i države. Ne mogu da prihvatim da ima budala koja misle će tamo neki član 5 biti aktiviran zbog njih, njihove mržnje i nesuglasica sa komšijama.

  13. Bas ljugav narod pun mrznje i zavisnosti, najvece fabrike u poljskoj su pukle kad su krenule sankcije jer su im bas Rusi bili najveci a mozda i jedini kupci, sad su kivni sto propadaju zbog toga a u sustini su im sami zapadnjaci krivi.
    Takticko nuklaernao oruzije, smehotres, svi prete sa njim a niko ne sme da ga iskoristi jer znaju da je to kraj.

  14. Poljaci su najveće razočarenje iz celog bivšeg istčnog bloka. Oni koji du najviše stradali od Ukrajinsca, sada im pomažu! Krajnje je vreme da uzmu mozak u šake!

  15. Poljaci su verski fanatici. Čačkaju Mečku, a kad ih Mečka klepi, ameri će da se “čačkaju za uši” i prave da nisu videli šta se desilo. Neće ameri da rizikuju uništenje Njujorka, Vašington ili LA zbog tamo neke Varšave. To poljaci, ostrašćeni mržnjom prema Rusima, od te mržnje ne mogu da shvate.

  16. Generale, mani se gluposti, pa vi nemate ni konvencionalno oružje za borbu protiv Rusije, a tražite nuklearno. Jel ste svesni vaše priče, ili ste u fazonu “Bajden”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version