Naslovna Novosti Nakon završne vežbe kadeta završne godine Vojne akademije, promocija nove generacije potporučnika...

Nakon završne vežbe kadeta završne godine Vojne akademije, promocija nove generacije potporučnika VS

0
sveČana promocija najmlaĐih oficira
sveČana promocija najmlaĐih oficira
google news

Prikaz osposobljenosti kadeta završne godine Vojne akademije održan je 7. septembra na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“

Kadeti završne godine rodova Pešadije i Oklopnih jedinica realizovali su taktičku vežbu sa bojnim gađanjem po temama – Ojačani streljački vod na oklopnom borbenom vozilu „Lazar-3“ u odbrani i Ojačani tenkovski vod u napadu iz pokreta.

U završnoj vežbi učestvovali su i kadeti modula Inžinjerija, Vazdušno osmatranje i javljanje, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Opšta logistika i Saobraćaj i transport.

Oni su na „Pasuljanski livadama“ prikazali rad telekomunikaciono-informatičkog centra, centra VOJ, intendantske stanice, stanice za održavanje, zatim rad stanice za snabdevanje, rad na transportu ubojnih sredstava i prikaz rada inžinjerije.

Osim kadeta završne godine, u vežbi su učestvovali i kadeti treće godine – smer Pešadija i slušaoci Kursa za rezervne oficire generacija „mart 2023“.

Za prikaz završne vežbe angažovani su tenkovi M-84, oklopna borbena vozila „Lazar 3“, borbena vozila pešadije M-80, minobacači 82mm, kao i ostala specijalna teretna i transportna vozila.

Obuka VS na oklopnim borbenim vozilima Lazar 3

Vežbi su prisustvovali načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević i predstavnici Univerziteta odbrane i Vojne akademije.

Promocija nove generacije potporučnika Vojske Srbije

Ove godine su školovanje završili kadeti 143. i 144. klase Vojne akademije i 9. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. U prvi oficirski čin, potporučnika, promovisano je ukupno 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Vojnu akademiju završilo je 148 kadeta 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završilo je 27 mladića i devojaka 9. klase Medicinskog fakulteta VMA. Pitomci Vojne akademije diplomirali su sa prosečnom ocenom 8,05 dok su diplomci VMA studije završili sa prosečnom ocenom 9,00.

Vojna svečanost isped Narodne skupštine 9. septembra započeta je dočekom predsednika Republike Aleksandra Vučića i zastave Republike Srbije, nakon čega je intonirana državna himna. Pukovnik Vojske Srbije Srđan Blagojević predao je raport predsediku Republike, čime je započet i zvanični deo ceremonije.

Rektor Univerziteta odbrane Srbije brigadni general Boban Đorović održao je pozdravni govor kadetima koji će primiti oficirski čin. Nakon toga su pročitani ukazi predsednika Republike Srbije o proizvođenju u čin potporučnika. 

Najboljim studentima u klasi, Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić predsednik Alekdsandar Vučić uručio je sablje sa posvetom. Ovaj čin je posebno zanimljiv jer ima dugu predistoriju. Naime, još krajem XX veka doneta je odluka da se prvom, drugom i trećem pitomcu u klasi, po tradiciji koja je postojala od osnivanja Artiljerijske škole odnosno Vojne akademije, dodeljuje zlatna, srebrna i sablja sa posvetom, rađena po uzoru na srpsku oficirsku sablju M1895.

No, ovaj običaj je ubrzo napušten pa su najbolji nagrađivani kao i u vreme bivše FNR/SFR Jugoslavije – pištoljima sa posvetom. Nakon tragičnih događaja iz maja ove godine, zaključeno je da pištolji mogu ostaiti neželjen efekat. Osim toga, postavljalo se pitanje šta bi nagrađeni, nakon penzionisanja, uopšte radili sa oružjem za čije posedovanje je sada predviđena komplikovana procedura (ukinuta kategorija trofejnog oružja).

Tako je odlučeno da se ponovo uvde tradicija još iz vremena Knjaževine i Kraljevine Srbije – nagrađivanje sabljom. Pitomcima se posebno obratio predsednik Vučić, istakavši značaj obrazovanog vojnog kadra.

Kao i svake godine, usledio je tradicionalni defile potporučnika i kadeta ostalih godina školovanja na Vojnoj Akademiji i Medicinskom fakultetu; učesnici defilea su prethodno otpevali “Marš na Drinu” a umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički“ i Reprezentativni orkestar Garde izveli su numeru “Oj Srbijo, mila mati”.

Potom je usledio nalet migova 29 i helikoptera Mi-35. Pilot major Nikola Mihajlović pozdravio je tokom naleta najmlađe oficire Vojske Srbije. Finale je predstavljao prigodan kulturno-umetnički program ansambla “Stanislav Binički” i KUD “Kopaonik” iz Leposavića na platou ispred Skupštine Srbije.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version