Naslovna Novosti Obaveštajne službe NATO-a pojačale špijuniranje Srbije zbog vežbe „Vir 2024” i eskalacije...

Obaveštajne službe NATO-a pojačale špijuniranje Srbije zbog vežbe „Vir 2024” i eskalacije tenzija sa Kosovom

1
obaveštajne službe nato a pojačale špijuniranje srbije zbog vežbe „vir 2024” i eskalacije tenzija sa kosovom
obaveštajne službe nato a pojačale špijuniranje srbije zbog vežbe „vir 2024” i eskalacije tenzija sa kosovom
google news

Obaveštajne službe NATO-a pojačale su nadzor nad Srbijom tehničkim sredstvima. U blizini granica Srbije poslednje dve nedelje patroliraju američki i francuski avioni specijalizovani za prikupljanje i analizu radio-emisije.

Sajt Itamilradar objavio je 18. aprila sažetak letova u poslednjih deset dana koje su na teritoriji Rumunije, BiH i Kosova izvršili avion Bombardier ARTEMIS američke vojske i avion Beech 350 ALSR Francuske vojske, oba opremljena instrumentima za izvođenje SIGINT misija.

Čini se da francuski avion leti iz Hrvatske, tačnije Zadra, dok je američki avion baziran u Konstanci u Rumuniji.

Misije SIGINT (SIGnals INTelligence) imaju za cilj presretanje i analizu komunikacija, bilo da se radi o ljudima (COMINT) ili mašinama (ELINT) ili kombinaciji ova dva. Pošto su mnoge komunikacije šifrovane, SIGINT operacije obično uključuju i alate za kriptoanalizu.

SIGINT po definiciji je obaveštajna informacija izvedena iz elektronskih signala i sistema koje koriste strani ciljevi, kao što su komunikacioni sistemi, radari i sistemi naoružanja koji pružaju vitalni prikaz sposobnosti, akcije i namere protivnika.

Letelica Bombardier Artemis, koju je isporučila američka kompanija Leidos, opremljena je senzorima za obavljanje ovih vrsta misija. Francuska je takođe delovala u Rumuniji u misijama vezanim za sukob u Ukrajini, dok je letelica ARTEMIS, aktivna i na frontu u istočnoj Evropi i na libijskom frontu, već u februaru delovala na Balkanu.

bombardier artemis američki spijunski avion (challenger 650)
bombardier artemis američki spijunski avion (challenger 650)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 24. marta, na ceremoniji obeležavanja sećanja na žrtve NATO napada na Srbiju 1999. godine, da njegova zemlja neće u NATO. Vučić je istakao da Srbija nikada neće prihvatiti odvajanje pokrajine Kosova.

Pored toga, tenzije između Srbije i Kosova nedavno su eskalirale nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope preporučila da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, čak mimo sopstvenih propisa.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević odgovorio je na odluku, rekavši da će “njihova sramota za sve što rade u Savetu Evrope i UN trajati večno”. Srbija je 17. aprila privela zamenika direktora kosovske policije i još četiri policajca.

Takođe, ministar Vučević je naglasio intenziviranje aktivnosti u okviru vežbe „Vihor 2024” koja je već u toku na oko 60 kilometara od granice sa pokrajnom Kosovom.

beech 350 king air alsr
beech 350 king air alsr

Taktička vežba bojeve vatre „Vihor 2024” Vojske Srbije održava se od 8. do 21. aprila, na osnovu naredbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Aktivnosti se sprovode na kopnu, u vazduhu i na unutrašnjim vodama, imaju karakter zajedničke operacije.

Očekuje se da će više od 2.000 srpskih vojnika i više od 500 sistema naoružanja učestvovati u terenskim aktivnostima koje se održavaju na privremenom poligonu Pešter na Pešterskoj visoravni u jugozapadnoj Srbiji.

1 KOMENTAR

  1. Sta je sve rekao da nece pa to je cudo. Jos malo i SRB u nato ide. Licno preCednik ce da predloz za 10 tak godinai. Zivi bili pa videli.

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version