Naslovna Novosti Koncern „Kalašnjikov“ povećava proizvodnju projektila i naoružanja za 100 odsto

Koncern „Kalašnjikov“ povećava proizvodnju projektila i naoružanja za 100 odsto

2
9k121 vikhr
9k121 vikhr
google news

Koncern „Kalašnjikov“ najavio je nameru da udvostruči proizvodnju protivtenkovskih raketa „Vihor“, čaura „Kitolov“ i raketa PVO.

Ova odluka doneta je u vezi sa rastućom potražnjom za ovim vrstama naoružanja na međunarodnom tržištu ali i potrebama Oružanih snaga Ruske Federacije.

Protivtenkovska raketa Vikhr poznata je po svojoj visokoj preciznosti i sposobnosti da pogodi neprijateljske tenkove i druga oklopna vozila na velikim udaljenostima. Rakete ovog tipa istakle su se kao pouzdano i efikasno oružje u brojnim vojnim sukobima pa i ukrajinskom.

Fabrika vatrenog oružja Kalašnjikov proizvela je raketu Vikhr-M za jurišni helikopter Ka-52. Rakete imaju domet udara od 800-10.000 metara i maksimalnu brzinu od 610 metara u sekundi. 9K121 Vikhr može da probije 750 mm homogenog reaktivnog oklopa.

Visokoprecizni vođeni artiljerijski sistem Kitolov razvio je Projektni biro za instrumentaciju Šipunov, takođe u okviru koncerna Kalašnjikov. Kitolov uključuje vođeni fragmentacioni projektil sa poluaktivnom glavom za samonavođenje i laserskim ciljačem i tragačem. Projektil je dostupan u kalibrima 120 mm i 122 mm.

122 mm kitolov 2m 120 mm gran 155 mm krasnopol m2
122 mm kitolov 2m 120 mm gran 155 mm krasnopol m2

Artiljerijski vođeni sistem, kalibra 155 mm KM-1, Krasnopolj je projektovan za gađanje tenkova, BVPa, artiljerije, i svih vozila u pokretu (do brzine od 36 km/h) kao i nepokretnih, izloženih i zaklonjenih ciljeva, zemunica, mostova i prelaza na dometima od 3 do 20 km.

Pored toga, rakete za protivvazdušnu odbranu, uključene u asortiman proizvoda, dizajnirane su da obezbede protivvazdušnu odbranu i zaštitu od vazdušnih pretnji na različitim visinama.

Raketa 9M333, projektovana za sisteme PVO Strela-10M3, može da gađa niskoleteće avione i helikoptere u uslovima spuštenih, padobranskih i modulisanih organizovanih optičkih ometača, kao i daljinski upravljane avione i krstareće rakete. Raketa je sposobna da gađa ciljeve na dometu do 5.000 metara, sa brzinom cilja do 679 m/s pri visinama leta od 10 do 3.500 metara.

Predstavnici koncerna „Kalašnjikov“ istakli su da će rast proizvodnje naoružanja ne samo obezbediti ispunjavanje državnih odbrambenih naloga, već i ojačati poziciju Rusije na svetskom tržištu naoružanja.

Korišćeni projektili su najverovatnije 9-A-4172K Vikhr-1 ATGM

Jačanje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novih tehnologija omogućiće Kalašnjikovu da zadrži visoku poziciju među vodećim proizvođačima oružja u svetu.

Eksperti primećuju da odluka Kalašnjikova da poveća proizvodnju naoružanja ukazuje na želju Rusije da ojača svoju odbrambenu sposobnost pred sve većim geopolitičkim izazovima i pretnjama s kojima se suočava. Ovo takođe može postati dodatni podsticaj razvoju domaćeg odbrambenog kompleksa i naučno-tehničke baze zemlje.

2 KOMENTARA

  1. Povecana prodaja u svetu, pa ko sme od njih sada da kupi bombone a kamoli rakete.
    Smehotres, sto niste napisali lepo tekst da daju africi na tone rakete za prestojecu francusku ekspidiciju

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version