Naslovna Novosti Ukrajinci pokušali novu amfibijsku operaciju kod Krima: ruski lovci potopili šest američkih...

Ukrajinci pokušali novu amfibijsku operaciju kod Krima: ruski lovci potopili šest američkih glisera

0
ruski avioni su 30sm udaraju po ukrajinskim camcima willard sea force
ruski avioni su 30sm udaraju po ukrajinskim camcima willard sea force
google news

Ukrajinci su pokušali novu amfibijsku operaciju na rtu Tarkhankut na zapadnom Krimu sa devet glisera Wilard Sea Force američke proizvodnje koji su prevozili desetine pripadnika specijalnih snaga.

Ovoga puta ruske snage su se prilagodile novim podacima i prirodi neprijateljskih dejstava sprečavajući drugu uspešnu akciju ukrajinskog desanta na rtu Tarhankut.

Podaci, tvrde rusi, su u potpunosti provereni: Ukrajinci su, kao i prvi put, započeli operaciju sa rumunsko-ukrajinske granice sa drugom stanicom u Zmijskom ostrvu.

Ukrajinci pokušali da se iskrcaju na obalu Krima – Kako je izvedena operacija?

Ukrajinci su noću pokušali da iskrcaju snage na poluostrvo Krim: najmanje devet brzih čamaca sa grupama GUR i SOF krenulo je ka rtu Tarhankut.

Prvobitno, timovi za snabdevanje su isporučivali gorivo i hranu u fabriku za proizvodnju gasa Bezimanaja. Zatim su čamci jedan za drugim krenuli iz luke Vilkovo na relaciji Zmijsko ostrvo – Bezimani – Odesa – Oluja.

Operacija je planirana da se poklopi sa ukrajinskim takozvanim „Danom sećanja na branioce“. Prema planu, ukrajinske formacije su navodno trebale da pokažu efikasnost amfibijskih operacija na Krimu.

Ukrajinske glisere su unapred otkrile ruske trupe. Avioni Su-24, Su-30SM i MiG-29 mornaričke avijacije Crnomorske flote gađali su ih kasetnim bombama RBC-500 približno 60 km zapadno od ruske Olenevke.

Ne postoje tačni podaci o oštećenim čamcima: ukrajinske snage su izgubile najmanje šest jedinica, tvrde ruski izvori vesti. Ostali čamci su se povukli na početnu tačku. Na Zmijskom ostrvu ih je dočekao odred za evakuaciju, koji je odveo ranjenike.

Zvanično saopštenje Rusije: „Uništili smo 6 ukrajinska glisera sa desetinama pripadnika specijalnih snaga“

Ruske vlasti saopštile su juče u ranim satima izjavili da je jedan avion uništio četiri glisera u kojima je bilo pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga.

Oko ponoći, „avion mornaričke avijacije Crnomorske flote uništio je četiri glisera“ sa „desantnim jedinicama ukrajinskih snaga za specijalne operacije“, ukupno „do 50“ vojnog osoblja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije preko Telegrama, ne ulazeći u više detalja.

Taj broj je kasnije porastao pošto je Moskva objavila potonuće još dva broda, sa više od 70 nastradalih iz redova OSU.

Istovremeno, ruska protivvazdušna odbrana je tokom noći uspela da odbije i „napade dronova sa mora“ na nivou Sevastopoljskog zaliva, glavne baze ruske Crnomorske flote, rekao je ruski zvaničnik Mihail Razvožajev, uveravajući da je situacija „pod kontrolom“.

Snage za prevenciju podvodnih katastrofa „završile su svoj posao u pomorskoj zoni. U ovom trenutku nema informacija o broju ili vrsti uništenih ciljeva“, rekao je Razvožajev putem Telegrama.

Su-30 i Su-24 potopili ukrajinske glisere

Ministarstvo odbrane Rusije je u dopunskom saopštenju izjavilo da je lovac Su-30 uništio brzi brod Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru.

„30. avgusta, istočno od Zmijskog ostrva na Crnom moru, posada lovca Su-30 uništila je brzi čamac Oružanih snaga Ukrajine sa posadom“, saopštilo je ministarstvo.

Kasnije je posada bombardera Su-24 potopila gliser Oružanih snaga Ukrajine istočno od Zmijskog ostrva. Ovo je navodno taj šesti potopljen gliser.

U međuvremenu, ruske jedinice blokirale su moreuz u blizini luke Geničesk u Hersonskoj oblasti kako bi sprečile napade pomorskih dronova i njihov ulazak u vode Azovskog mora. Rutu su blokirala dva broda, koja su bila postavljena između lučkog sidrišta i pristaništa. Dalje su razvijeni kablovi između brodova i obale.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version