Naslovna Novosti Američki SEAL marinac, koji je ubio Osamu Bin Ladena, uhapšen u Teksasu

Američki SEAL marinac, koji je ubio Osamu Bin Ladena, uhapšen u Teksasu

3
pripadnik tima šest navy seals robert j o'neill i bin laden
pripadnik tima šest navy seals robert j o'neill i bin laden
google news

Džejms O’Nil, bivši američki marinac koji se proslavio ubistvom Osame bin Ladena, šefa terorističke organizacije Al-Kaida, uhapšen je u Teksasu.

Kako prenose strani mediji, do hapšenja je došlo zbog tuče u pijanom stanju uz nanošenje telesnih povreda. O’Nil je trenutno pušten uz kauciju.

Ovo nije prvi put da O’Nil ima problema sa zakonom. Prethodno je već bio smenjen iz uprave Delta erlajnsa zbog odbijanja da nosi masku, a priveden je i zbog vožnje u pijanom stanju.

O’Nil je postao poznat 2011. kada je preuzeo odgovornost te izjavio da je njegov metak ubio Osamu bin Ladena u Pakistanu tokom operacije potrage, Neptunovo koplje. Ova operacija je postala jedan od ključnih trenutaka u američkoj borbi protiv međunarodnog terorizma i O’Nil je postao poznata ličnost davajuči brojne intervjue po medijima.

Osama Bin Laden Dead: Graphic Footage Inside Bin Laden's Compound, 2011

Detalji incidenta nisu obelodanjeni, ali zapisi pokazuju da je bio u zatvoru u okrugu Kolin i pušten uz kauciju od 3.500 dolara.

Policija je saopštila da se suočio sa prekršajnom prijavom klase A za napad nanošenjem telesnih povreda i prekršajnom prijavom klase C za javno opijanje, preneo je Dallas Morning News.

Ovaj slučaj nije prvi O’Nilov sukob sa zakonom otkako se proslavio svojom ulogom u operaciji Neptunovo koplje ubistvom Bin Ladena. Uhapšen je i 2016. godine u Montani zbog vožnje u alkoholisanom stanju, ali su tužioci kasnije odustali od optužbi.

Međutim, nedavni događaji zasenjuju njegova dosadašnja dostignuća i postavljaju niz pitanja o njegovom trenutnom stanju.

Postao je podkaster i komentator vojnih pitanja. U maju je O’Nil izrazio ogorčenje prema američkoj mornarici koja je koristila transvestita u cilju marektinške kampanje te regrutacije novih pripadnika.

yeoman druge klase joshua kelley sa imenom harpy daniels
Yeoman druge klase Joshua Kelley, sada Drag Queen sa pseudonimom Harpy Daniels

O’Nil, koji je osam godina služio kao član SEAL tima šest, rekao je na Tviteru da ‘ne može da veruje da se [on] borio za ove gluposti, ‘U redu. Američka mornarica sada koristi vojnika Drag Queen-a kao regrutatora“, napisao je on. ‘Završio sam. Kina će nas uništiti.’

O’Nil je pominjao Jeomana 2. klase Džošuu Kelija, čije je umetničko ime Harpi Denijels, koja je na TikToku u novembru objavila da će biti prvi ‘digitalni ambasador’ mornarice.

Keli je imala zadatak da istakne svoj put od nastupa počevši od 2018. i da postane „zastupnik“ onih koji su „bili ugnjetavani godinama u službi“. Portparol mornarice je kasnije rekao da je program digitalnog ambasadora bio pilot, te je završen u martu 2023.

Program Keli je bio deo koji je trajao od oktobra 2022. do marta 2023. i bio je dizajniran da „istraži digitalno okruženje kako bi se dopreo do širokog spektra potencijalnih kandidata“ za regrutovanje u vojsku, izjavili su iz američke mornarice.

Navy SEALs, nekada SEAL Tim 6

Specijalne snage američke mornarice SEAL, ranije poznate kao SEAL Tim 6, a danas rade pod imenom DEVGRU SEAL (Grupa za razvoj pomorskog specijalnog ratovanja), koje su najpoznatije po eliminaciji Osame bin Ladena, transformisane su od strane rukovodstva SAD u globalno oruđe za ubijanje sa ograničenom spoljnom kontrolom.

Savremena jedinica SEAL DEVGRU ima praktično neograničene mogućnosti, a prioritet jedinice je izvođenje operativnih preventivnih napada, specijalnih protivterorističkih operacija većeg značaja i tajnosti, misija sprečavanja prijema oružja za masovno uništenje od strane terorističkih organizacija, spasilačke misije u borbenim ili konfliktnim zonama, krizne situacije koji predstavljaju povećanu vrednost i značaj..

SEAL Team Six/SEAL DEVGRU pripremao je i izvodio smrtonosne operacije u potpunoj tajnosti na teritorijama Somalije. U okviru operacija u Avganistanu, jedinica je aktivno učestvovala u neprijateljstvima od najvećeg prioriteta. Tajni prepadi u gluvo doba noćim im je česta taktika.

U mnogim delovima sveta upravljali su špijunskim akcijama prerušeni u građanstvo, pretvarali su se da su civilne kompanije i sprovodili tajne operacije u ambasadama radi unutrašnje i spoljne obaveštajne delatnosti, zarad onih koje su Sjedinjene Države pokušavale da ubiju ili uhapse.

SEALs
Navy SEALs

Svi gore navedeni primeri operacija su samo mali deo istorije američke mornarice SEAL Team 6 / SEAL DEVGRU, jedne od najtajnijih, a po potrebi i najbolje reklamiranih specijalnih vojnih jedinica Oružanih snaga SAD. Nekada rezervisana mala jedinica za specijalizovane, ali izuzetno retke operacije, poznata i po holivudskim blokbasterima, pretvorena je tokom više od deset godina borbe u globalno oruđe za uništavanje američkih neprijatelja.

3 KOMENTARA

  1. Pacenic sa gomilom oruzija koji kada zavrse sa vojskom ne znaju da se zive u normalnom svetu vec piju, prave probleme i prezivljavaju od vojne penzije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version