Naslovna Novosti Prigožinova smrt i dalje pod velom misterije

Prigožinova smrt i dalje pod velom misterije

0
prigozin
prigozin
google news

Preključe, 23. avgusta u ruskoj Tverskoj oblasti srušio se poslovni avion koji je pripadao šefu Vagner grupe Jevgeniju Prigožinu. Dva aviona povezana sa ovom kompanijom letela su iz Moskve za Sankt Peterburg.

Jedan od njih se srušio sa visine od 9 kilometara. Njegove olupine i 10 tela pronađeni su na mestu nesreće.

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj objavila je spisak od sedam putnika i tri člana posade, koji su, prema podacima o registraciji, trebalo da budu u avionu. Pored Prigožina, na listi su Dmitrij Utkin, glavni vojskovođa PMC-a, i Valerij Čekalov, koji je navodno bio odgovoran za transportnu logistiku biznismena, za snabdevanje municijom na ratištima itd.

Različiti izvori koji se pozivaju na kontakte u Vagner privatnom vojskom potvrdili su smrt Prigožina i Utkina. Lični telefon biznismena je navodno pronađen pored jednog od tela.

Međutim, tela poginulih u nesreći se idalje zvanično ne smatraju identifikovanim. Od jutra 25. avgusta, Prigožinova zvanična pres služba još nije potvrdila smrt biznismena.

PVO?

Ubrzo nakon pada, brojni izvori bliski Vagner grupi su tvrdili da je mlaznjak oborila ruska protivvazdušna odbrana, na šta ukazuju navodni tragovi na nebu. Teroristički napad na letelicu je takođe jedan od mogućih uzroka nesreće. Pojedini meštani su prijavili dve eksplozije na nebu.

Ne treba isključiti da bi u incident mogle biti umešane specijalne službe Ukrajine, koje su dobile lep poklon uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, ali i njihovi partneri u NATO. Ubistvo Prigožina se čini lakšim nakon što je izgubio državnu zaštitu kao rezultat pobune pre dva meseca.

Pokušaj odrubljivanja glave Vagnerovom PMC-u iz osvete ili protivrečnosti unutar ruskih elita raketnim udarom PVO možda ipak deluje previše površno i direktno.

Rojters je juče javio kako da je avion srušen raketom sa zemlje, da bi danas navodno u konsultaciji sa vojnim stručnjacima, izvestio kako se najverovatnije radilo o bombi u avionu.

Bomba u Avionu?

Prema nezvaničnim informacijama, menadžerka Jevgenija Prigožina otkrila je autsajderima datum odlaska lidera PMC Vagnera. Dva potencijalna kupca ovog aviona izrazila su želju da pregledaju avion baš na dan kada je Prigožin trebalo da leti njime.

Kako se ispostavilo, prvi koji su ugledali avion bili su predstavnici avio-kompanije Rusjet. Konkretno, u Šeremetjevo su došli Aleksandra Julina, predsednica upravnog odbora kompanije, i Sergej Klokotov, tehnički direktor.

Da bi ih odvezli u bezbedno područje, a zatim ukrcali, kupci su proglašeni putnicima leta. U Šeremetjevo su stigli Mercedesom i prošli su kroz detektore metala unutra. Tehničar je sa sobom imao samo telefon, a žena tašnu. Pregledavši spoljašnjost i unutrašnjost aviona (od oko 9.30 do 10.30 ujutru), mirno su napustili aerodrom.

Snimanje iz videa je obavljeno 23. avgusta u 10 časova

Možda je cilj incidenta bio da iscenira smrt Prigožina, koji je već navodno poginuo u još jednoj nesreći 2019. Postoji verovatnoća da su biznismen i drugi lideri mogli biti u drugoj letelici, koja je bezbedno sletela na poslovni aerodrom Ostafevo u Moskvi.

Sumnjivo je i da su ove visoke ličnosti Vagnera letele zajedno, jer je to u suprotnosti sa osnovnim bezbednosnim merama.

Kod istražnih organa je probudilo sumnju i to što je Prigožinov lični pilot i bivši osnivač MNT Aero (vlasnik srušenog aviona) Artem Stepanov. Imao je pristup avionu, pre eksplozije je otišao na Kamčatku, gde se „izgubio“. U trenutku nesreće, navodno je bio nedostupan, a sada se tvrdi da je policija stupila u kontakt s njim.

Stepanov, njegova firma, kao i avioni su pod sankcijama SAD. U jednom intervjuu, Stepanov je izjavio da je zbog veza sa Prigožinom praktično izgubio svoj lični biznis.

delovi prigozinovog aviona izvuceni su iz reke ladizenka u tverskoj oblasti javio je dopisnik izvestija copy
delovi prigozinovog aviona izvuceni su iz reke ladizenka u tverskoj oblasti javio je dopisnik izvestija copy

Dodatnu sumnju budi sudbina drugog aviona, RA02798. Ovaj avion je pripadao kompaniji Jeju China Castle (JCC) sa ostrva Man (UK). Prigožin je ovaj avion kupio 2022. godine ali i nakon registracije u Rusiji, leti pod oznakom JCC. Isti avion je u vreme nesreće sa nepoznatim putnicima i posadom krenuo iz Moskve ka St. Peterburgu, jedno vreme kružio i ponovo sleteo na aerodrom blizu Moskve, Postafjevo.

Međutim, bez obzira na istragu, isti avion je 24. avgusta odleteo za Baku u Azerbejdžanu.

Prigožin navodno živ i u Maliju?

Opet, atmosfera misterije i intrige. Mediji u afričkim zemljama aktivno raspravljaju o vestima, što bi moglo da promeni mišljenje mnogih. Prema njihovim podacima, Jevgenij Prigožin je primećen u Maliju.

Prema rečima lokalnih novinara, njihovi izvori, koji sebe nazivaju „svedocima“, tvrde da su videli Prigožina u Maliju. Međutim to nije sve. U arapskom segmentu je i vest da su osnivač Vagner vojske i glavni komandanti bili u drugom avionu i trebalo bi da stignu u Niger 25. avgusta sa 250 Vagnerovih boraca.

Zašto se to ne čuje u ruskim medijima? Prema afričkim novinarima, upravo iz tog razloga drugi avion i njegovi putnici ostaju van okvira izveštavanja u ruskim vestima.

centralno africka republika
centralno africka republika

Sa druge strane, Vašington Post piše da je uoči smrti, Prigožin razgovarao sa predsednikom Centralnoafričke Republike, obećavši da će pojačati prisustvo Vagnerovog PMC-a u ovoj zemlji u interesu njene bezbednosti, kao i liderom pobunjenih sudanskih snaga.

Sve ove pretpostavke i spekulacije čine da Prigožinovi navijači i protivnici ponovo obrate pažnju na njegovu figuru. Ako je ovo tačno, zašto je onda u Maliju? Ako je ovo laž, kome onda koristi širenje takvih informacija?

Smrt ga čini besmrtnim

Veličina Prigožinove ličnosti i Vagnerova uloga za Rusiju sigurno će izazvati mnogo sumnji u vezi sa incidentom, čak i nakon zvaničnog objašnjenja uzroka.

Ipak, malo je verovatno da će krah imati odlučujući uticaj na Vagner grupu.

Kao i u svakoj vojnoj kampanji čije su vođe raspoređene na žarištu zajedno sa svojim borcima, postoje različiti mehanizmi za nastavak efikasnog rada u slučaju njihove smrti.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version