Naslovna Novosti Novi ukrajinski podvodni dron Marička: Razvijen za upotrebu protiv ruskih brodova i...

Novi ukrajinski podvodni dron Marička: Razvijen za upotrebu protiv ruskih brodova i podmornica

0
maricka
maricka
google news

U isto vreme, nekoliko ukrajinskih i zapadnih naloga na društvenim mrežama objavilo je kratak promo video koji prikazuje novi ukrajinski podvodni dron kamikaza, nazvanu „Marička“.

Prema snimcima, Marička je podvodno plovilo bez posade dužine 6 metara i dometa od oko 1.000 kilometara.

Украина начала испытания подводных дронов Маричка, обзор
Marička podvodni dron

Prema ukrajinskim medijima, Marička je sistem koji je razvila grupa inženjera volontera AMMO UKRAINE uz pomoć donacija. Ukrajinski mediji tvrde da je približna vrednost ovog podvodnog drona oko 433.000 dolara.

Nakon što prođe sva testiranja i bude proglašen operativnim, sigurno je da će dron Marička biti korišćen u borbenim misijama protiv brodova Crnomorske flote Rusije, kao i ruske kritične infrastrukture.

Ovaj podvodni dron dugačak je šest metara, širok jedan metar i ima domet od preko 1.000 kilometara.

Važna karakteristika drona Marička biće sposobnost da prođe neprimećen od strane ruskih sistema za elektronsko ratovanje, nadaju se Ukrajinci.

Dizanje u vazduh ratnih brodova ruske Crnomorske flote, uništavanje vojnih utvrđenja koja se nalaze u priobalju i stubova mostova su glavna meta, ponavljaju. Bespilotna „podmornica“ Marička takođe će moći da obavlja izviđačke misije. Nosivost i drugi tehnički detalji drona još nisu saopšteni u ovim PR snimcima.

U nastavku možete pogledati 3D animaciju koju je pripremla promo služba a gde se predstavlja specifikacije drona Marička.

7 переваг підводного дрона «МАРІЧКА»
Marička dron

Publikacija Naval News je “primetila da je Ukrajina pomorsko ratovanje podigla na drugi nivo, sasvim drugačiji od onoga na koji smo navikli, korišćenjem pomorskih dronova kamikaza protiv ruskih ratnih brodova u Crnom moru”, iako nikakav učinak nismo videli sem oštećenja civilnih tankera i amfibijskog jurišnog broda Olenegorskij Gornjak.

Prvi pokušaj napada ukrajinskih pomorskih dronova dogodio se u jesen 2022. Posle prvog napada, Ukrajina je od tada povećala domet kamikaza i pokušala napad na neke od najvažnijih ruskih pomorskih baza na Krimu.

Podvodne bespilotne letelice se smatraju opasnijim jer ih nadzorni sistemi teže otkrivaju. Iako nije poznato koliko eksploziva može da se ubaci u dron Marička, s obzirom na njegove dimenzije, može se pretpostaviti da u njemu stati značajna količina eksploziva.

Marička

Pored toga, Marička ukoliko pogodi cilj ispod vodene linije, udar može biti razorniji za ratne brodove. Sa druge strane roj podvodnih dronova kamikaza je veoma teško presresti.

Možemo očekivati da će efikasnost drona Marička biti testirana na brodovima ruske Crnomorske flote u bliskoj budućnosti kako se rat nastavlja, a ukrajinska kontraofanziva nastavi da udara glavom o zid.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version