Naslovna Novosti Američki B-2 Spirit stelt bombarder počeo trening borbe sa Rusijom i Kinom...

Američki B-2 Spirit stelt bombarder počeo trening borbe sa Rusijom i Kinom na Aljasci

1
b 2
b 2
google news

Stelt bombarder B-2 Spirit američkih vazduhoplovnih snaga (USAF) stacioniran u Keflaviku na Islandu odleteo je u simuliranoj udarnoj misiji na Aljasku kako bi učestvovao u vežbi Crvena zastava-Aljaska.

Nalet u cilju obuke, deo multilateralne vežbe vazduhoplovnih snaga SAD pod nazivom Crvena zastava, posmatran je kao odgovor na akcije Rusije u Evropi, novonastalog geopolitičkog okršaja na Arktiku i Kine u Indo-Pacifiku.

Kao deo veće vežbe „Crvena zastava“ se održava u bazi vazduhoplovstva Nelis (AFB) u Nevadi, naleti lovaca vazduhoplovnih snaga iz nekoliko prijateljskih nacija, uključujući i USAF, počeli su 15. avgusta i završiće se 25. avgusta.

Let B-2 ima vojni i političko-strateški značaj, demonstrirajući sposobnost SAD da preduzmu misije dugog dometa i uveravanja evropskim saveznicima..

Prema slikama koje je objavilo Ministarstvo odbrane (DoD), B-2 Spirit se 15. avgusta sastao sa tankerom za dopunu goriva KC-46A Pegasus iznad Zajedničkog kompleksa Pacifik-Aljaska.

Vežba Crvena zastava Aljaska 2023

Vežba je okupila snage iz SAD, Australije i „drugih partnerskih zemalja na dve nedelje intenzivne i realistične obuke letenja avionom“, navodi se u saopštenju zajedničke baze Elmendorf-Ričardson u Enkoridžu na jugoistoku Aljaske. Eilson baza u istočnoj Aljasci takođe će ugostiti komponente ove vežbe.

U ovogodišnjoj vežbi učestvuje oko 2.000 američkih pripadnika iz 20 jedinica, od kojih će svi leteti, održavati i podržavati više od 80 aviona. Japanske vazdušne snage za samoodbranu (JASDF), vazduhoplovstvo Republike Koreje, Kraljevsko vazduhoplovstvo Novog Zelanda i Kraljevsko vazduhoplovstvo Australije učestvovale su u prethodnim iteracijama ove vežbe.

b 2 spirit
B-2 Spirit

Oni su razmenili „taktike, tehnike i procedure“, „poboljšavajući interoperabilnost, omogućavajući besprekornu saradnju u budućim zajedničkim operacijama“, dodaje se u saopštenju.

Ciljevi vežbe predstavljaju vojnu dimenziju geopolitičke konfrontacije sa rivalima Rusijom i Kinom, koja bi zahtevala od SAD i saveznika da kombinuju svoje vojne resurse u kolaborativnim operacijama.

Kapetan američkih vazduhoplovnih snaga Tajler Selers primetio je navodna interoperabilnost kroz trening taktika, tehnika i procedura koje se suočavaju sa realnim vazduhoplovnim i kopnenim pretnjama koje pružaju “specijalizovane agresorske jedinice”.

Ovo je u skladu sa prethodnim zvaničnim zapažanjima i izjavama zapadnih vojnih lidera o sofisticiranim vazdušnim snagama Moskve i Pekinga i integrisanim sistemima protivvazdušne odbrane koji predstavljaju ozbiljnu pretnju zapadnim borbenim avionima.

U međuvremenu, „agresorske jedinice“ zapadnih lovaca F-16 i F-35 koje su isključivo namenjene da repliciraju tehničke i taktičke karakteristike ruskih i kineskih lovaca, od veoma sposobnih J-10, J-20 i Su-35, sada je i Su-57 je stigao na scenu.

B-2 Spirit bombarder na Red Flag Aljasci

Na fotografiji koju je objavila američka vojska prikazan je bombarder B-2 Spirit iznad ogromnog prostranstva Zajedničkog kompleksa Pacifik-Aljaska (J-PARC), gde se održavaju ove vežbe.

B-2 Spirit je jedan od tri iz 509. bombaškog krila iz baze Vajtman u Misuriju koji je sleteo u Keflavik 13. avgusta kao deo raspoređivanja Operativne grupe bombardera (BTF).

Raspoređivanje BTF-a obično traje dve do tri nedelje, a prema izveštaju sajta The Drive, „B-2 će vežbati sa američkim vazduhoplovnim snagama u Evropi (USAFE) i NATO jedinicama u regionu“.

B-2 je leteo za 83 stepena da bi stigao do Aljaske, blizu Severnog pola i Arktičkog kruga, prema podacima dobijenim pomoću obaveštajnog tragača otvorenog koda.

Pre ovoga, američko vazduhoplovstvo poslalo je 13. avgusta strateške stelt bombardere B-2 „Spirit“ na Island, navodilo se u saopštenju za štampu američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi (USAFE-AFAFRICA).

B-2 ukratko

B-2 Spirit, poznat i samo kao Stealth Bomber, strateški je bombarder koji koristi Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF).

B-2 je jedinstvena i visoko napredna letelica dizajnirana osamdesetih godina prošlog veka za dugodometne misije s mogućnošću proboja sofisticirane protivavionske odbrane neprijatelja.

Ključne karakteristike B-2 Spirit:

  1. Mogućnost prikrivanja: B-2 Spirit je letelica sa stelt sposobnostima, što znači da je posebno dizajniran da minimizira svoju vidljivost za radarske sisteme. Njegov jedinstven oblik, kompozitni materijali i specijalni premazi pomažu u smanjenju radarskog preseka, čineći ga teško uočljivim i praćenim.
  2. Dug domet: B-2 Spirit ima domet od preko 6.000 nautičkih milja (11.100 kilometara) bez potrebe za dopunom gorivom, što mu omogućava da doseže ciljeve bilo gde na svetu s mogućnošću isporuke kako konvencionalnog, tako i nuklearnog naoružanja.
  3. Teret i naoružanje: B-2 Spirit može nositi do 18.000 kilograma naoružanja, uključujući konvencionalno i nuklearno oružje. Ima sposobnost isporuke raznih vrsta municije, poput precizno vođenih bombi, krstarećih raketa i termonuklearnog oružja.
  4. Tehnologija niskog uočavanja: B-2 Spirit koristi napredne tehnologije za smanjenje infracrvenog, akustičnog, elektromagnetnog i vizuelnog potpisa. To otežava protivavionskim sistemima neprijatelja da otkriju, prate i dejstvuju na letelicu.
  5. Posada i operacije: B-2 Spirit upravljaju dva pilota. Kokpit je opremljen naprednom avionikom i upravljačkim sistemom. Letelica ima sposobnost da leti na velikim visinama i podzvučnim brzinama.
  6. Istorija upotrebe: B-2 Spirit je prvi put uveden u službu krajem 1990-ih. Korišćen je u raznim sukobima i vojnim operacijama, uključujući bombardovanje Jugoslavije, Irak i, u skorije vreme, operacije protiv ISIS-a.
  7. Cena i proizvodnja: B-2 Spirit je visoko napredna i skupa letelica. Razvoj i proizvodnja B-2 programa su bili značajni. Proizvedeno je samo 21 B-2 Spirit, pri čemu se procenjuje da je svaka letelica koštala preko 2 milijarde dolara po sadašnjem kursu.

B-2 Spirit predstavlja značajnu sposobnost za Sjedinjene Američke Države u pogledu dugodometnog udara, odvraćanja i globalne pokrivenosti. 

Njegove karakteristike prikrivanja i napredne tehnologije čine ga idalje ključnim resursom za USAF u održavanju snažne i verodostojne odbrane. Vazduhoplovstvo SAD namerava da B-21 zameni Rockwell B-1 Lancer i Northrop Grumman B-2 Spirit do 2040. godine, a možda i Boeing B-52 Stratofortress nakon toga.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version