Naslovna Novosti Kijev dobija novi “dron paket” od Berlina; Najnovije nemačke bespilotne letelice LUNA...

Kijev dobija novi “dron paket” od Berlina; Najnovije nemačke bespilotne letelice LUNA NG

0
luna ng dron
luna ng dron
google news

Nemački „Bild“ magazin je 12. avgusta preneo vest da koncern Rheinmetall, uz dosadašnje Mardere i municiju, ima nameru da do kraja godine Ukrajini isporuči i najsavremenije izviđačke bespilotne letelice tipa „LUNA NG“.

„Dron paket“ se sastoji od zemaljske kontrolne stanice sa nekoliko „dronova“, lansirnog katapulta i vojnih kamiona.

Nova Rheinmetall „LUNA“ je potpuno novi sistem dronova koji nadmašuje prethodni model po svim važnim performansiama. Može da se koristi ne samo kao sistem za izviđanje, već i da obezbedi  „Long Term Evolution“ (LTE, 3,9G) mrežu, presretanje ili ometanje komunikacije.

Skraćenica „NG“ u suštini znači „nova generacija“ bespilotnih letilica. Oni su u stanju da ostanu u vazduhu neprekidno do 12 sati, razviju visinu leta do 5000 m. i imaju operativni radijus od preko 100 km.

Važan aspekt je i činjenica da je na se na ove dronove  ne može montirati oružje, što ih čini isključivo izviđačkim sredstvima. Međutim, takvi dronovi imaju mogućnost izviđanja na veoma velikim udaljenostima, što će verovatno koristiti Oružane snage Ukrajine za artiljerijske i raketne napade.

S druge strane, očekuje se sa će Bundeswehr od Rheinmetalla nabaviti i i naoružane dronove ali se čeka na odluku  Komiteta za odbranu i Komiteta za spoljne poslove. Naime, u Nemačkoj odluku i pravila o angažovanju naoružanih bespilotnih letelica mora da donese savezna vlada u Berlinu. Tako postoji mogućnost da se Kijevu u određenom perodu isporuče i borbene „LUNE“.

Bespilotna letelica LUNA NG je najnoviji model u LUNA sistemu za nadzor, detekciju i praćenje u realnom vremenu. Ultra lagana ali visoko stabilna struktura trupa napravljena od CFRP (plastika ojačana karbonskim vlaknima), omogućava UAV-u vreme leta od preko 12 sati kao i domet veze za prenos podataka od preko 100 km. LUNA NG praktično postiže prostornu pokrivenost od više od 30.000 km2 . Velika prednost LUNA sistema je visok nivo fleksibilnosti kako tokom transporta tako i tokom upotrebe.

Kompaktna zemaljska stanica se uklapa u mala vozila ili standardne kabine, omogućavajući brz transport – npr. helikopterom. Nezavisno od piste, letelica se može lansirati sa skoro bilo kog mesta pomoću katapulta sa užetom, a sletanje je autonomno, pomoću diferencijalnog GPS u mreži ili padobranom.

U letu, LUNA NG impresionira svojim niskim akustičnim, termičkim i radarskim performansama. Rad sistema LUNA NG je dugo testiran i može se koristiti nakon kratkog perioda obuke.

luna ng
luna ng

Opsežna automatizacija obezbeđuje sigurne i pouzdane operacije. Planiranje misije i analiza podataka se sprovode korišćenjem isporučenog softvera. Modularni sistem omogućava da UAV LUNA NG bude posebno opremljen dodatnimnosivim teretom – uključujući:

  • Modularnu optremu, uključujući elektrooptičke/infracrvebe (EO/IR) i akustičke senzore kao i analizu spektra);
  • LTE (Long-Term Evolution) mreža/komunikacijski relej/komandna stanica
  • Taktička SatCom (satelitsku) inteligencija
  • IMEI tragač (tracker, uređaj „pronađi me“, Find My Device)
  • Procena podataka podržana veštačkom inteligencijom
  • Mogućnosti povezivanja senzor-strelac
  • Integracija mera elektronske podrške (Electronic support measures, ESM).

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version