Naslovna Novosti Ukrajinska artiljerija uništila najmoćniji sovjetski „veliki top“ u regionu Donjecka

Ukrajinska artiljerija uništila najmoćniji sovjetski „veliki top“ u regionu Donjecka

0
ukrajinska artiljerija unistila najmocniji sovjetski „veliki top u regionu donjecka
ukrajinska artiljerija unistila najmocniji sovjetski „veliki top u regionu donjecka
google news

Ruski superteški top 2S7 Pion, jedan od najmoćnijih na svetu, uništen je navodno od strane ukrajinske artiljerije u blizini okupirane Makijevke.

„Nakon otkrivanja i identifikacije cilja, ruski samohodni artiljerijski sistem je uništen visokopreciznim oružjem, koje je pogodilo samohodno vozilo i izazvalo požar od municije naslagane u blizini“, navodi ukrajinski sajt Militarnyi.

Ураження російської САУ 2С7 "Пион" на Донеччині, серпень 2023 року.

Prema informacijama koje su prikupili zapadni OSINT analitičari, ruska artiljerija je i geolocirana. Nalazi se nekoliko kilometara severno od okupirane Makijevke, Donjecka oblast.

Rusija je prema istim zapadnim izvorima, potencijalno izgubila osam artiljerijskih sistema 2S7 sa smrtonosnim topom od 203 mm u Ukrajini od početka rasplamsavanja sukoba, 24. februara 2022. godine.

2S7 Pion i 2S7M Malka

Pion i Malka, samohodne haubice kalibra 203 mm, najmoćnije na svetu, proizvedene su u Sovjetskom Savezu od 1975. do 1990. godine sa dve glavne verzije, 2S7 i 2S7M.

U pitanju su najveći oklopni artiljerijski komadi na svetu. Samohodni topovi, popularno poznati kao „sovjetski atomski topovi“, mogu da nose do četiri nuklearne granate kalibra 203 mm koje mogu da eliminišu mete na dometu od 37,5 km.

2C7 „Pion“ [srpski božur] je dizajniran da potisne i eliminiše nuklearno oružje, artiljeriju, minobacače, opremu, pozadinu, komandna mesta, neprijateljsku ljudsku snagu.

Osnovna namena ovog samohodnog topa, koji je pušten u rad 1975. godine, bio je suzbijanje pozadinskih linija neprijatelja, uništavanje posebno važnog nuklearnog naoružanja i objekata na taktičkim dubinama do 50 kilometara.

malka
malka

Samohodna haubica Malka ušla je u borbu u Ukrajini od samog početka vojnog pohoda i postala najmoćnije i najrazornije oružje artiljerije.

Na ukrajinskom ratištu, ova taktička samohodna haubica prelazi u borbenu gotovost za manje od pet minuta. Nakon dobijanja koordinata cilja od bespilotnih letelica za artiljerijsko izviđanje, posada je izvršila vatreni nalet ekplozivnim fragmetnim granatama na utvrđene odbrambene položaje i položaje neprijateljske artiljerije.

Slično drugom teškom naoružanju, nakon izvršenja zadataka, posada habice mora vrlo brzo da pobegne sa bojnog polja kako bi se pripremila za napad na cilj iz drugog pravca, izbegavajući protivvatru neprijatelja.

Rad samohodne haubice 2S7M „Malka“
Malka

Samohodne artiljerijske baterije ruske vojske danonoćno napadaju linije fronta Oružanih snaga Ukrajine, nanoseći gubitke čvrstoj odbrani ukrajinske vojske impresivnim metkom kalibra 203 mm. 

Iako je prošlo mnogo decenija otkako se prestalo sa proizvodnjom, na ukrajinskom ratištu 2S7M „Malka” i dalje ima visoku borbenu efikasnost zbog svoje mobilnosti i veoma moćnih granata.

Ruska artiljerijska doktrina

Obnavljanje teške artiljerije na bojnom polju stavlja u fokus rusku neortodoksnu doktrinu upotrebe takvog oružja. Zabeležene su dve različite prakse. Prvo, za razliku od američkog pristupa, ruske snage ne koriste artiljeriju za podršku trupama ‘omekšavanjem’ ciljeva, gde kopnena pešadija čisti ono što je preostalo.

Naprotiv, manevarske taktičke grupe bataljona rade kao podrška artiljeriji, fiksirajući neprijatelja u zone dejstva pre nego što izvedu poslednji udarac.

Prema članku na Armada International, drugi način dejstva je „manevar uz vatru“, gde artiljerijske jedinice ne dejstvuju dok ne budu pod vatrom.

2S7 Pion/2S7M Malka, najveći na svetu

„Artiljerijske jedinice obično ostaju na svom vatrenom položaju, brzo se prebacujući sa jednog cilja na drugi. Ovo čini da artiljerija reaguje na ciljeve kada se pojave. U međuvremenu, vatra može biti koncentrisana na jednu ili više specifičnih ciljeva ili fragmentirana na više tačaka“, navodi se u članku.

Ruska logika protiv rizika od izbijanja kontrabaterijske vatre je da ako se „dovoljno vatre usmeri na neprijateljsku artiljeriju od početka, manje će efikasna bit protivbaterijska vatra“.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version