Naslovna Novosti Eksplozija jačine nuklearne: Grčka evakuiše vazduhoplovnu bazu usled pretnje od eksplozije stotine...

Eksplozija jačine nuklearne: Grčka evakuiše vazduhoplovnu bazu usled pretnje od eksplozije stotine tona projektila i municije

0
pozar nea anhialos
pozar nea anhialos
google news

Rukovodstvo grčkog Ministarstva odbrane, Generalštaba Oružanih snaga zemlje i Generalštaba Vazduhoplovstva sinoć su, u svetlu eksplozija i nekontrolisane vatre koje su u toku, odlučile o preliminarnom povlačenju nekoliko desetina F. -16 lovaca dva tipa: Blok 30 i Blok 50, koji se nalaze u tri vojne baze u Nea Anhialosu.

Ukupno 70 boraca je raspoređeno u tri borbene baze 111. borbenog krila u Nea Anhialosu. Prema Pentapostagmi, u bazi 330 deluju 32 lovca F-16 Blok 30.

pozari besne u grckoj
pozari besne u grckoj

Još 38 lovaca F-16 Blok 50 nalazi se u druge dve borbene baze Nea Anhialos, 341. i 347.

Uzrok hitne evakuacije su najjači požari, međutim, problem sa municijom u magacinima je mnogo akutniji.

„Postoje dve oblasti sa skladištima municije. Prva, koja je takozvana „A’ Horigia“, nalazi se unutar baze i sadrži municiju namenjenu za neposrednu upotrebu. Oni su tu da mogu odmah da se utovare u avione koji su u pripravnosti.

Druga zona, “B’ Horigia”, nalazi se na obodu baze na većoj udaljenosti i obuhvata ogromnu pošiljku municije. U ovoj zoni su se dogodile eksplozije. Ova municija je namenjena kako za upotrebu od strane aviona baze, tako i za druge koji bi tamo mogli da slete da se naoružaju“, navodi grčko izdanje.

grčki f 16
grčki f 16

Stručnjaci smatraju da pod najnepovoljnijim okolnostima vojna baza može prestati da postoji, jer će biti dovoljno municije da se izvede eksplozija uporediva sa nuklearnom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version