Naslovna Novosti Glavna faza kontraofanzive počela: U bici desetina hiljada vojnika, veliki udar sa...

Glavna faza kontraofanzive počela: U bici desetina hiljada vojnika, veliki udar sa 100 Bredlija i Leoparda u Zaporožju

0
kontraofanziva ilustracija
kontraofanziva ilustracija
google news

Počela glavna ofanziva ukrajinske vojske na jugu i istoku zemlje. Svih 12 brigada je bačeno u borbu, a prvi rezultati za Ukrajince vidljivi su na Bahmutskom i Zaporoško-Donjeckom frontu.

Prema rečima dvojice američkih zvaničnika Pentagona, ovo je glavna faza ukrajinskog kontranapada. Navodno je Kijev poslao na frontove sve rezerve koje je držao dva meseca u pozadini, piše Nju Jork Tajms.

Počela glavna faza ukrajinskog kontranapada

„Glavna faza ukrajinske skoro dvomesečne kontraofanzive je sada u toku na jugoistoku zemlje“, izjavila su dva zvaničnika Pentagona, sa hiljadama dodatnih vojnika koji su se ulivali u borbu, od kojih su mnogi obučeni i opremljeni od strane Zapada, a do sada držani u rezervi.

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o detaljima ukrajinskog kontranapada. Njihovi komentari su kombinovani sa izveštajima sa bojnog polja gde su izbile artiljerijske borbe duž južne linije fronta u regionu Zaporožja.

Veliki napad na Zaporožje sa 100 Bredlija i Leoparda

Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva odbrane, izvestio je o “masovnom” napadu i teškim borbama južno od Orihiva, grada pod kontrolom Ukrajine, oko 100 kilometra severno od Azovskog mora.

Vladimir Rogov, zvaničnik na jugu Ukrajine kojeg je imenovala Moskva, rekao je da su u napadu učestvovale ukrajinske trupe obučene u inostranstvu i opremljene sa oko 100 oklopnih vozila, uključujući nemačke Leoparde i Bredlije američke proizvodnje.

Više od sedam nedelja ukrajinske trupe su se borile na tri glavna fronta koja se protežu na nekoliko stotina milja na istoku i jugoistoku zemlje. Ukrajinci se trude da pronađu slabu tačku u ruskoj odbrani i probiju je.

Američki zvaničnici saopštili su u sredu kako su im ukrajinski zvaničnici rekli da je Ukrajina sada angažovana u glavnoj fazi kontraofanzive, gurajući još vojnika i opreme na zapadni od tri fronta, u blizini Zaporožja.

Zvaničnici su naveli tri razloga:

  • Zvuk artiljerijske vatre mogao se čuti u selima preko linije fronta na jugu Ukrajine u sredu. Ukrajinska artiljerija je neprekidno pucala sa skrivenih položaja, ruska artiljerija i minobacači gađali su bivše ruske položaje i sela koja su sada zauzeli ukrajinski vojnici.
  • Ukrajinske trupe raspoređene duž južnog fronta u okviru kontraofanzive kažu da neprestano potiskuju ruske trupe nazad, ali opisuju svoj napredak kao „korak po korak“.
  • Zaporoški front je jedna od tri osovine ukrajinske kontraofanzive. Ukrajinski vojni cilj je da dođe do Azovskog mora, stvarajući klin između ruske teritorije u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Šta je reklo rusko Ministarstvo odbrane?

Ukrajinske snage pokrenule su veliku ofanzivu južno od grada Orihiva u regionu Zaporožja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, ukazujući da je u toku nova faza kontraofanzive Kijeva.

Ukrajina je rasporedila tri bataljona ojačana tenkovima, rekao je Igor Konašenkov, šef ruskog ministarstva odbrane, ali je dodao da je “masovni” napad i drugi u blizini Rabotina, sela koje drži Rusija na frontu oko 15 kilometra jugoistočno od Orihiva, bio je potisnut.

Kijevske snage su 26. i 27. jula pretrpele veće ljudske i materijalne gubitke pokušavajući da napreduju u nekoliko pravaca.

U pravcu Kupjanska, lovci bombarderi Su-34 ruske Grupe snaga Zapad izveli su dva vazdušna udara na položaje i skupove ukrajinske 32. odvojene mehanizovane brigade u rejonu Volčija. Udarni helikopteri Ka-52 i Mi-35 i jurišni avioni Su-25 grupe izveli su i 11 vazdušnih udara na skupove 14. Odvojene mehanizovane brigade i jedinice teritorijalne odbrane.

Štaviše, artiljerija grupe je uništila minobacač u Berestovoju i protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPK-50 u blizini Zapadnog.

U međuvremenu, na pravcu Lisičansk, Aleksandro-Kalinovsk i Soledaro-Artjomovsk, ruska grupa snaga Jug odbila je nekoliko napada kijevskih snaga. Artiljerija grupe je takođe uništila borbeno vozilo pešadije kod Ivanodajevke.

Pored toga, dve samohodne haubice „Krab“ poljske proizvodnje uništene su u blizini Dilejevke i Severska i jedna samohodna haubica M109 američke proizvodnje je uništena u Krasnogorovki. U blizini Karlovke, Umanskog i Avdejevke uništene su i vučne haubice D-30 i D-20 i minobacač.

Štaviše, jurišni helikopteri grupe pogodili su mete u blizini Kleščejevke i Andrejevke. Avijacije su takođe izvele raketne i bombe na ciljeve u oblastima Kurdjumovka, Bogdanovka, Avdejevka i Majorsk.

Na pravcu Svatovskog i Krasnolimanskog, lovački bombarderi Su-34 ruske grupe snaga Centar gađali su precizno navođenim projektilima i bombama komandni centar, osmatračnicu i dva skladišta municije kijevskih snaga u blizini Krasnog Limana, Novoljubovke, Ternog i Torskog. .

Snage grupe su takođe odbile devet napada kijevskih snaga, neutrališući dva borbena vozila pešadije, četiri oklopna vozila, pet kamioneta, tegljenu haubicu D-30, tri minobacača i više od 150 vojnika. Grupi se predalo i osam pripadnika ukrajinske Nacionalne garde.

Pored toga, vazdušni i artiljerijski udari grupe bili su na meti 25. vazdušno-desantne brigade, 21., 42., 63. i 67. mehanizovane brigade kijevskih snaga u blizini Torskog i Červonopopovskog, kao i u Šumariji Serebrjanski.

Uprkos pretrpljenim teškim gubicima i nemogućnosti da ostvare bilo kakav značajniji dobitak, kijevske snage izgleda da eskaliraju svoje napade. Ukrajinska kontraofanziva, koja je počela pre više od sedam nedelja, mogla bi da potraje još nekoliko nedelja, pa čak i meseci.

U međuvremenu, ruski izvori vesti podelili su video-zapise koje vidite u članku, na kojima se vidi uništenje nekoliko ukrajinskih vozila, uključujući tenk Leopard 2 nemačke proizvodnje i nekoliko borbenih vozila pešadije američke proizvodnje Bredli, artiljerijskom vatrom, municijom Lancet i FPV samoubilačkim dronovima u pravcu Zaporožja.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version