Naslovna Novosti Da li se NATO naoružava pod izgovorom ‘spasavanja’ Ukrajine?

Da li se NATO naoružava pod izgovorom ‘spasavanja’ Ukrajine?

0
kasetna municija 155mm 1
kasetna municija 155mm 1
google news

U junu, čim je počela kontraofanziva, ukrajinska vojna obaveštajna služba je tvrdila da je vojska skoro ostala bez artiljerijske municije 152 mm iz sovjetske ere, te da je bila primorana da koristi NATO standardne granate od 155 mm.

Ove tvrdnje izazvale su veliku pometnju u NATO-u, koji je počeo aktivno da traži municiju za siromašnu Ukrajinu.

U stvari, zapadni pokrovitelji Kijeva su neprekidno snabdevali Ukrajinu granatama, a Kijev je čak pokrenuo svoju veliku kontraofanzivu uprkos navodnoj nestašici.

Vašington je, pozivajući se na iscrpljivanje konvencionalne municije iz ukrajinske vojske, poslao opasnu i zabranjenu, kasetnu municiju u Kijev. Međutim, 19. jula saznajemo da su konvencionalne artiljerijske granate od 152 mm već su bile uključene u sledeći paket pomoći SAD. Istovremeno, Vašington je najavio da će povećati proizvodnju municije.

London je sa ponosom izjavio da je Ukrajini isporučio 15 puta više „kritične” artiljerijske municije nego što je planirao pre godinu dana, više od 200 hiljada granata umesto 16 hiljada.

155 mm m864
155 mm m864

Podružnica francuske grupe Europlasma Les Forges de Tarbes navodno je zaključila dva ugovora sa grupom Ukroboronprom za proizvodnju artiljerijskih granata od 155 mm za Ukrajinu. Kapaciteti vojno-industrijskih objekata u Tarbu 2022. godine drastično su povećani ulaganjem od oko 15 miliona evra za tri godine.

Čak je i Bugarska, koja je zvanično odbila da proizvodi granate za Ukrajinu, tvrdeći da nema potrebne kapacitete, isporučivala artiljerijsku municiju preko trećih zemalja. Prema dokumentima objavljenim u SAD, ispostavilo se da je Sofija isporučila Vašingtonu granate od 155 mm od samog početka neprijateljstava.

Ovo su samo neki od napora koje ulažu zemlje NATO-a da navodno podrže Ukrajinu.

Zauzvrat, Kijev izjavljuje da želi da ispali 18 hiljada granata kalibra 152/155 mm dnevno; ali može da koristi samo 4 hiljade.

Uprkos glasnim tvrdnjama, tempo proizvodnje u SAD i Evropi nije na očekivanom nivou.

155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu

Trenutno se proizvodi oko 20 hiljada granata mesečno, Vašington planira da poveća ovaj broj na 70 hiljada. EU želi da dostigne cilj proizvodnje od milion granata svih kalibara godišnje. Štaviše, neće sve granate biti poslate ukrajinskoj vojsci.

Prema najoptimističnijim prognozama, NATO će moći da obezbedi Ukrajini ukupno 130 hiljada granata od 152/155 mm mesečno, što je samo 10 odsto više nego što Ukrajina sada koristi.

Konačno još jedan od razloga ovakve politike NATO je želja da se oslobodi svih zastarelih količina municije, kako bi u budućnosti popunili magacine modernim i sigurnijim granatama.

Jedan od konkretnih primera je isporuka kasetne municije 155mm. Ukrajini se dostavljaju granate povučene iz naoružanja još tokom rata u Iraku zato što se ustanovilo da imaju veliki procenat zakazivanja.

Sada se ta municija bez obzira na sve mane i opasnost po sopstvene trupe i stanovništvo masovno dostavlja Ukrajini. Iako Amerikanci tvrde da je procenat zakazivanja ove municije 3%, neki izveštaji sa terena tvrde da on iznosi čak i više od 30%.

Zapad ovakvim tempom, takođe, nema cilj da odvede Ukrajinu do pobede, već samo da produži sukob. Međunarodna pompa oko traženja granata za Ukrajinu nije usmerena na naoružavanje ukrajinske vojske, već na jačanje kapaciteta samog NATO-a.

Da li se severnoatlanska alijansa sprema za rat sa Rusijom, sobzirom da je ukrajinska vojska pokazala svoju nemoć na bojnom polju?

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version