Naslovna Novosti „Vagner“ ponovo vaskrsao

„Vagner“ ponovo vaskrsao

0
vagner
vagner
google news

Ministarstvo odbrane Belorusije je 14. jula najavilo početak „obuke“ beloruske vojske i teritorijalne odbrane sa „instruktorima“ iz ČVK „Vagner“.

Oni će u roku od nedelju dana „odraditi misije borbene obuke“ na poligonu „Brestski“ koji inače koristi 38. posebna gardijska desantno-jurišna brigada iz Bresta (v.p. 92616). Sa beloruske strane u vežbama će trenutno učestvovati jedinice Snaga za specijalne operacije.

Poligon „Brestski“ nalazi se nekoliko kilometara južno od Bresta. Od granice sa Poljskom udaljen je 4 km, a od ukrajinske granice –  oko 100 km.

„Instruktori“ ČVK „Vagner“ su smešteni u poljskom logoru na prostoru koji inače pripada ukrajinskoj 465. raketnoj brigadi „Celj“ (v.p. 61732) kod sela Celj, rejon Osipoviči Mogiljevske oblasti.

Početak izgradnje logora – šatori, iskopane rupe i novi objekti, prvi put je zabeležen 27. juna. Nakon toga, u kampu je zabeleženo 300 šatora ali više od dve nedelje nije primećena nikakva aktivnost. Tako su mediji nagađali šta se dešava i gde se nalaze „muzikanti“. 

Naime, baza ČVK „Vagner“ na poligonu „Moljkino“ oko 80 km udaljenom od grada Gorjači Ključ, Krasnodarski kraj, zvanično i konačno će biti zatvorena 30. jula 2023. godine. Ceremonija zatvaranja održana je 17. jula, spuštanjem zastava u kampu.

Ruska i internacionalna zastava ČVK predate su na čuvanje memorijalnom kompleksu ČVK u Gorjačem Ključu; druga, svečana zastava – Dimitriju Alelsandroviču Podoljskom, predsedniku organizacije „Liga zašite interesa veterana lokalnih ratova i konflikata“, a zvanična zastava ČVK „Vagner“ – biće preneta u novi centar za obuku. 

To ukazuje da su se snage „Vagnera“ postepeno prebacivale iz ruskog Krasnodarskog kraja u belorusku Mogiljevsku oblast autoputevima M4 Don i M5 Gomelj-Minsk. Analiza satelitskog snimka službe „Planet Labs“, nastalog 19. jula, omogućava da se izračuna približna količina opreme koja prebačena u Belorusiju. 

Navodno, u blizini kampa „Celj“ nalazi čak 485 vozila. Pretpostavlja se da deo ovog parka čini oko 55 kamiona sa tendama, neki sa prikolicama, 320 vozila po veličini sličnih kamionima UAZ, kombija, minibuseva UAZ , minibuseva tipa Gazela, UAZ Patriot, putničkih automobila, oko 45 autobusa različitih modifikacija i 65 kamiona različitih modifikacija, uključujući najmanje 8 platformi sa uglavnom građevinskom opremom.

Gotovo sva oprema nalazi se u blizini zgrada koje liče na magacine, kao i na parkingu vojnog logora. Vidi se da su neke od mašina u položaju koji ukazuje da se eventualno istovaruju. Neki automobili su parkirani u blizini samih šatora. Što se tiče ljudstva, većina izvora se slaže da je u Belorusiju prešlo do sada najmanje 2000 „Vagnerovaca“.

Na mrežama se pojavio i susret Prigožina sa borcima „Vagnera“ u novom kampu. Prigožin je saborcima rekao da ono što se “sada dešava na frontu je sramota u kojoj ne treba da učestvujemo… Sačekajte trenutak kada ćemo moći da se dokažemo u potpunosti. Zato je odlučeno da neko vreme budemo ovde, u Belorusiji.

Za to vreme napravićemo, siguran sam u to, belorusku vojsku drugom armijom na svetu.” Dalje, patetično je poručio „spremimo se, podignimo nivo – i, krenimo novim putem, u Afriku!“ Ovo možda ukazuje na dalju budućnost ČVK ali treba imati u vidu da je Prigožin priznao da ”Vagnerovci”, ako je potrebno, mogu da pomognu u odbrani Republike Belorusije te da bi u budućnosti mogli da se vrate i na front u Ukrajini. Inače, „Vagnerovcima“ je govorio i Dmitrij Utkin. 

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version